Od:
Do:

Veličanstvena izvedba Zbora mladih varaždinske katedrale i Varaždinskog tamburaškog orkestra

Veličanstvena izvedba Zbora mladih varaždinske katedrale i Varaždinskog tamburaškog orkestraVARAŽDIN, 17. 12. 2017.
Veličanstveno i raspjevano bilo je u nedjelju 17. prosinca u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na obljetničkom adventsko-božićnom koncertu hrvatskih pučkih pjesama Zbora mladih varaždinske katedrale i Varaždinskog tamburaškog orkestra.

Nastupilo je više od stotinu izvođača, a vrijedi istaknuti kako je zbor samo za ovu priliku bio sastavljen od pjevača svih generacija koji su bili njegovi članovi od osnutka 2005. godine.

Dakle, 12 generacija varaždinskih katedralnih pjevača otpjevalo je, kako i priliči, neke od najljepših pučkih adventskih i božićnih pjesama. S dirigentskom palicom u ruci izmjenjivali su se Edi Vugrinec (voditelja Zbora mladih) i Zlatko Sokić (VTO).

Za orguljama je bio katedralni orguljaš i voditelj katedralnog zbora “Chorus liturgicus” mo. Višeslav Jaklin, a posebno je bilo divno čuti solističku izvedbu pučkih adventskih melodija iz besprijekornog glasa naše proslavljene mezzosopranistice Sofije Cingule.

Nakon 15 predivnih pučkih skladbi, izvođači su nagradili publiku s još dvije pjesme za vrijeme čijeg je izvođenja zborom i tamburašima dirigirao prvi voditelj Zbora mladih Varaždinske katedrale (2005. - 2012.) Ivan Malbašić.

Spomenimo i kako je koncert ujedno bio promocija dvostrukog adventsko-božićnog nosača zvuka Zbora mladih Varaždinske biskupije “Advent u varaždinskoj katedrali”. Ovaj CD moguće je po cijeni od 80 kuna nabaviti preko Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije (mladi@biskupija-varazdinska.hr). Osim što bi mogao biti lijep i uhu ugodan božićni poklon, kupnjom ovog nosača zvuka učinit ćete i dobro djelo, jer zarađeno od prodaje CD-a ići će onima kojima je to najpotrebnije.

Mnogo je divnih ljudi prošlo tijekom svih ovih godina kroz Zbor mladih Varaždinske biskupije, ali jednu osobu posebno vrijedi izdvojiti. Osobu koja je dio zbora od prvog dana, a svojim je radom, požrtvovnošću, odricanjem i osobnim svjedočanstvom utkala dobar dio svog života, ne samo u Zbor mladih, već i u cjelokupni život mladih varaždinske mjesne Crkve. Marta Kranjčec iz Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, osim što je urednica nosača zvuka “Advent u varaždinskoj katedrali”, jedna je od najzaslužnijih što je ovaj glazbeni materijal ugledao svjetlo dana. Svakako povodom realizacije ovog divnog događaja, vrijedi spomenuti njezin nesebičan i predan rad.
 
Goran Damjanić