Od:
Do:

Članovi HZBS Varaždinske biskupije na adventsko-božićnoj duhovnoj obnovi u Varaždinu

Članovi HZBS Varaždinske biskupije na adventsko-božićnoj duhovnoj obnovi u VaraždinuVARAŽDIN, 8. 12. 2019.
Adventsko-božićna duhovna obnova bračnih parova i svećenika, članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije, održana je u nedjelju 8. prosinca 2019. u Varaždinu. Oko pedeset bračnih parova i četvorica svećenika iz Varaždinske biskupije okupili su se kako bi uoči najradosnijeg blagdana Božića na "vikendaški" način obnovili sebe, a osobito svoj brak i sakrament svetog reda.

Članovi Zajednice ovogodišnju obnovu započeli su adventskom pjesmom "Padaj s neba". Sve prisutne parove i svećenike srdačno su pozdravili preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, te koordinatori Sjeverne regije HZBS-a Vanja i Željko Cerovčec.

Tema duhovne obnove bila je "Zahvalnost", a vodili su je časna sestra milosrdnica Karla Ivančić iz Ludbrega te Ljubica i Goran Thür, bračni par iz Požege.

Na temelju Lukinog evanđelja o zahvalnosti i nezahvalnosti gubavaca, voditelji su razmišljali o tome kako tijekom svoga života zahvalnost učimo od svojih roditelja i obitelji. Čovjek teško izgovori "hvala" za neko dobročinstvo, a uz to i teško prepoznajemo ljubav bližnjih za koju bi morali biti zahvalni. Ljubav prema drugome je najveća zahvalnost. Među četiri "čarobne" riječi izvoli, molim, oprosti, pripada i zahvalnost.

Bračni par Thür istaknuo je kako smatramo normalnim da imamo obitelj, posao, zdravlje... Uistinu bi svaki dan za to trebali zahvaljivati. Prepričali su primjere iz svoga života gdje su oni doživjeli zahvalnost drugih ljudi. Na temelju njihovih primjera i prisutni bračni parovi, iznosili su svoja razmišljanja o zahvalnosti Bogu, bračnom drugu, bližnjima. Duhovna obnova je završila pjesmom "Zahvali", upućenu Gospodinu, kojem su članovi Zajednice željeli zahvaliti za sve darovano u njihovu životu.

Nakon dvosatne duhovne obnove bračni parovi uputili su se u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su mnogi pristupili sakramentu pomirenja. Svetu misu u 18 sati, predvodio je novi varaždinski biskup Bože Radoš, a koncelebrirali su svećenici aktivni u Zajednici bračnih susreta.

Godišnja adventsko-božićna duhovna obnova završila je zajedničkim druženjem i domjenkom u Svećeničkom domu.

 
Aleksandra Lukavečki