Od:
Do:

Predbožićni susret biskupa Josipa Mrzljaka i predstojnika Katehetskog ureda Damjana Korena s ravnateljima škola

Predbožićni susret biskupa Josipa Mrzljaka i predstojnika Katehetskog ureda Damjana Korena s ravnateljima školaVARAŽDIN, 12. 12. 2018.
Tradicionalni predbožićni susret mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, i preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, s ravnateljima osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske biskupije održan je u srijedu 12. prosinca u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra.

Riječ je o zajedničkom susretu u povodu božićnih blagdana biskupa i predstojnika Katehetskog ureda s ravnateljima škola na području Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije.

Sve je okupljene ravnatelje i predstavnike županijskih vlasti pozdravio preč. Koren koji je osim uvodnog govora izrekao nekoliko informacija vezanih uz nastavu vjeronauka u školama naše mjesne Crkve. Zahvalio je ravnateljima na uspješnoj i primjerenoj suradnji, te na razumijevanju, podršci i brizi, iskazanima u cjelokupnoj suradnji u složenom i zahtjevnom odgojno-obrazovnom procesu u kojem svi zajedno sudjeluju. Zahvalio je i na odličnoj suradnji glede organiziranog školskog posjećivanja izložbe “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”, organizirane i postavljene tijekom ove i prošle godine u Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Lepoglavi uz proslavu 20 godina naše biskupije.

Potom je predstojnik Koren iznio i nekoliko statističkih podataka o vjeronauku u našim školama. Ove školske godine na području Varaždinske biskupije, čulo se u izlaganju, u 92 osnovne i 27 srednjih škola, zaposlen je 251 vjeroučitelj, odnosno vjeroučiteljica. Što se tiče nastave katoličkog vjeronauka, njega u osnovnim školama Varaždinske biskupije pohađa 95 posto djece, dok u srednjim školama ta brojka iznosi 80 posto. Od tehničkih podataka kojima je obavijestio ravnatelje, mr. sc. Koren je govorio o ispisu te ponovnom upisu djece na nastavu vjeronauka, a jedna od točaka bila je i odlazak vjeroučitelja na duhovne vježbe. Na kraju svog izlaganja preč. Damjan Koren je ohrabrio ravnatelje u svom pozivu.

- U današnje vrijeme teško je biti učitelj i profesor, ali i ravnatelj. Doista jest. Ravnatelji nose svoj posao kući. To nije lako, ali želim vas ohrabriti da ne zaboravite svoju pedagošku i odgojnu dimenziju. Želim da papirologija i činovničke obaveze ne uzrokuju da zapustite vašu odgojnu dimenziju te vam želim da budete uporni. Nemojte se umoriti. Ustrajmo zajedno - poručio je okupljenim ravnateljima predstojnik Damjan Koren.

Zahvalama se pridružio i biskup Mrzljak koji je istaknuo kako je nastava vjeronauka nešto specifično, jer su vjeroučitelji, osim što su predavači, i svjedoci vjere. U svom izlaganju biskup je dotaknuo nekoliko aktualnih društveno-političkih tema, a između ostalih, osvrnuo se i na nedavni čakovečki incident kada je profesor jedne srednje škole fizički udario učenika. Tim je povodom biskup postavio i pitanje koliko zapravo naše društvo vrednuje učitelje.

- U drugim društvima učitelji i nastavnici imaju mnogo veći ugled. Dakako da se to očituje i na materijalnom području. Učitelj mora imati svoje dostojanstvo. S druge strane svjesni smo nasilničkog ponašanja prema starijima općenito. Škola je odgojno-obrazovna ustanova. Obrazovanje i znanje su itekako važni. Papa Franjo također naglašava osnovno pravo mladih ljudi - pravo na školovanje. No, ako se zanemari onaj drugi, odgojni dio, obrazovanje bi moglo poći krivim putem. Zato kada se događaju ovakvi ekscesi, zapitajmo se odakle to dolazi. Mnogi se slažu da je korijen tog problema u obitelji. Pitanje je stoga kakve su nam obitelji - upitao je sve zajedno biskup Mrzljak te istaknuo nekoliko rečenica o obitelji iz Katekizma Katoličke Crkve: “Obitelj je izvorna stanica društvenog života. Ona je naravna zajednica u kojoj su muž i žena pozvani na sebedarje u ljubavi i darivanju života. Autoritet, postojanost i uzajamnost u krilu obitelji utemeljuju slobodu, sigurnost i bratstvo u krugu društvene zajednice. Obitelj je zajednica u kojoj se, od samoga djetinjstva, mogu usvajati moralne vrijednosti, gdje se može započeti Boga častiti i dobro se služiti slobodom. Obiteljski je život uvođenje u društveni život.”

- Kao što smo čuli, kaže katekizam, obitelj je naravna zajednica u kojoj su muž i žena pozvani na sebedarje u ljubavi i darivanju života - kazao je biskup Mrzljak te dodao kako se u obitelji rađa i počinje život pa stoga obitelj mora biti potpomognuta i zaštićena primjerenim društvenim odredbama.

Biskup je svoje izlaganje završio govoreći o pohodu “Ad limina apostolorum”, u sklopu kojeg je zajedno s ostalim hrvatskim biskupima pohodio Svetog Oca Franju u Vatikanu krajem studenoga.

Svima okupljenima biskup Mrzljak i predstojnik Koren zaželjeli su blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu godinu, a ispred ravnatelja i civilnih vlasti biskupu i preč. Korenu riječima zahvale i ohrabrenja, uz prigodne poklone, obratili su se Mirjana Bazijanec, ravnateljica Osnovne škole Kalinovac, zatim Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije te Karmen Hans Jalšovec, ravnateljica Prve osnovne škole Varaždin.

Susret je zaključen druženjem i zajedničkim objedom u Svećeničkom domu.
 
Goran Damjanić