Od:
Do:

Susret biskupa Mrzljaka s najboljim učenicima Vjeronaučne olimpijade

Susret biskupa Mrzljaka s najboljim učenicima Vjeronaučne olimpijadeVARAŽDIN, 16. 4. 2018.
Varaždinski biskup i Katehetski ured Varaždinske biskupije svake godine organiziraju susret s vjeroučenicima i njihovim mentorima koji su na Vjeronaučnoj olimpijadi osvojili prva tri mjesta.

Tradicija se nastavila i ove godine pa su tako u ponedjeljak 16. travnja u Biskupskom ordinarijatu mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup te preč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, primili najbolje učenike te njihove mentore i ravnatelje, s nedavno održane Vjeronaučne olimpijade za Varaždinsku biskupiju.

Biskupijsko natjecanje Vjeronaučna olimpijada s temom "Kršćani na putu dijaloga" održano je u petak 9. ožujka ove godine i to za učenike osnovnih škola u OŠ Trnovec, a srednjih škola u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin.

Najbolje rezultate ostvarili su u obje konkurencije domaćini, osnovnoškolci iz Trnovca te srednjoškolci iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole i tako se plasirali na državnu razinu natjecanja koja će se održati od 18. do 20. travnja u Poreču. Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, dok su trećeplasirani bili učenici OŠ "Gustav Krklec" Maruševec, odnosno Srednje škole Ivanec.

Na početku susreta sve je srdačno pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Damjan Koren. Čestitao je mentorima, a posebno učenicima na trudu te dodao kako im na ovaj način Varaždinska biskupija želi izraziti priznanje i zahvalnost, kao i podršku za daljnji rad. Preč. Koren je najavio i nagradni izlet najuspješnijim učenicima, pa će ove godine tako vjeroučenici 10. svibnja posjetiti Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, zatim rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, dok će putovanje završiti u Caritasovom domu “Sv. Ivan Krstitelj” u Ivancu gdje će zajedno s korisnicima slaviti svetu misu. Također, za učenike su pripremljeni i pokloni u vidu majica, magnetića te besplatnog učlanjenja u Biskupijsku knjižnicu.

- Pokloni su povezani s temom, ekumenizmom, s posebnim naglaskom na življenju ekumenizma među nama. Da budemo svjesni da smo mi ti koji moramo živjeti ekumenizam i da smo mi Crkva. U našoj obiteljskoj i župnoj Crkvi se počinje živjeti ekumenizam, a odatle ga počinjemo širiti dalje. Ali, ako nećemo s ljubavlju i vjerom ekumenizam živjeti kod sebe, kod kuće i u župnoj zajednici, nećemo moći ni oko sebe, s drugim Crkvama. Pozvani smo živjeti ekumenizam među sobom - poručio je preč. Damjan Koren.

Vjeronaučnim olimpijcima se obratio i biskup Mrzljak kazavši kako su teme ovogodišnje olimpijade, ekumenizam i dijalog, vrlo važne.

- Tema je suvremena i jako važna i trebalo bi je preporučiti svima. Kada se približavamo jedni drugima, uvijek se postavlja pitanje koliko moramo paziti da ne povrijedimo druge, ali da ne zaniječemo ni svoje. Postoje granice i ekumenizma i dijaloga. Pitanje je stoga do koje mjere čovjek može ići s ekumenizmom i dijalogom, a opet da, s druge strane, čuva svoje dostojanstvo i istinu. Postoje granice gdje moramo štititi svoje da ne bismo zatajili samo kako bismo se nekom drugom dopali. To se nažalost događa na Zapadu, gdje se u školama i drugim institucijama skidaju križevi da se ne bi zamjerili osobama druge vjeroispovijesti. Europa se stidi imena Božjega u svojim ustavima i zakonima. Zaboravljaju mnogi da je kršćanstvo obilježilo Europu. Još otkada je sveti Petar preselio iz Jeruzalema u Rim, i ondje završio život mučeničkom smrću, iz tog se Rima kršćanstvo širilo po čitavoj Europi. Europa je, stoga, obilježena kršćanstvom koje prolazi kroz razne teškoće, ali kršćanstvo je puno toga unijelo u zemlje Europe. Te vrijednosti trebamo čuvati. Pokojni kardinal Franjo Kuharić je znao reći da postoje neke granice preko kojih se ne može. Znaju se rugati nama u Crkvi govoreći onu floskulu kako biskupi i Crkva vuku narod u Srednji vijek. Ja im znam reći ne samo u Srednji vijek, nego i još dalje u prošlost, do onog trenutka kada je Isus došao u naš svijet. Ne trebamo se plašiti, bez obzira na to što će nam prigovarati da je to zaostalo ili konzervativno. Konzervativno, na latinskom conservare, znači čuvati, a upravo to Crkva radi, čuva ono što nam je Isus povjerio. Tako da konzervativni jesmo, ali to nipošto ne znači da je to nešto nazadno, već itekako napredno i vrijedi - poručio je biskup Mrzljak zaželjevši učenicima sreću na državnoj smotri, ali prije svega da pristupe natjecanju s čistom nakanom i zahvalni Bogu za taj susret.
    
Nakon biskupove podjele priznanja i poklona, uslijedilo je neformalno duženje uz okrepu i razmjenu međusobnih iskustava natjecatelja i njihovih mentora.
 
Goran Damjanić