Od:
Do:

Katehetski susret vjeroučenika i njihovih obitelji na temu „Naš zajednički dom” u Župi sv. Antuna u Čakovcu uz Dan planeta Zemlje

Katehetski susret vjeroučenika i njihovih obitelji na temu „Naš zajednički dom” u Župi sv. Antuna u Čakovcu uz Dan planeta ZemljeČAKOVEC, 28. 4. 2019.
Na Bijelu nedjelju, drugu vazmenu, znanu i kao Nedjelja Božanskog milosrđa u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu održan je travanjski katehetski susret vjeroučenika prvih i drugih razreda osnovne škole i njihovih obitelji. Tema susreta bila je „Naš zajednički dom”.
 
Naime, 22.travnja u svijetu se obilježava Dan planeta Zemlje. Ove godine na poseban način u obilježavanje tog spomendana uključili su se katolički vjernici diljem svijeta. Na poticaj enciklike pape Franje „Laudato si”, odnosno „Hvaljen budi” nastao je Globalni katolički pokret za klimu. U okviru aktivnosti Pokreta predloženo je obilježavanje Dana planeta Zemlje na nedjelju Božanskog milosrđa budući da se sam datum poklopio s drugim danom Uskrsa, Uskrsnim ponedjeljkom.
 
Planet Zemlja svima je nama zajednički dom. Znamo s koliko ljubavi ju je stvorio Gospodin Bog. Zemlju, sva živa bića i sve biljke na njoj. Čovjek, životinje i biljke su u međusobnom odnosu. Biljke, poglavito drveće, beskrajno je važno za osiguravanje kisika, a kisik je preduvjet života na Zemlji. Mi ljudi smo, nažalost, nekim svojim postupcima ozbiljno ugrozili život na Zemlji. Mnoge životinjske vrste više ne postoje, bezbrojna stabla su posječena. Time smo ugrozili i sami sebe.
 
U svjetlu svega rečenog naš je susret bio posvećen ovoj temi i uranjanju u nepreglednost njezinih aspekata. Djeci je slikovno tema približena putem likovnih radova nekih vjeroučen ika izrađenih kod kuće uz poticaj i vođenje njihovih roditelja.

Druženje započeto u crkvi nastavljeno je u prostoru školskog vrta 2. osnovne škole Čakovec. Domaćini su bili vjeroučiteljice gđe Marta Novak i Sandra Radiković, gđa Branka Lamza te ravnatelj škole g. Vinko Grgić. Na školskom dvorištu je, u skladu s preporučenom inicijativom kao odgovorom na poziv pape Franje, posađeno stablo. Zajedničkom Papinom molitvom stablo je posvećeno izgradnji bolje, zdravije sutrašnjice u našem zajedničkom domu. Sadnica gloga je poklon velikodušnog župljanina koji je želio ostati anoniman. Uz malo osvježenje svako je dijete imalo priliku posaditi mladicu hrasta u posudicu koju je ukrasilo slikovnim simbolom s porukom „Naš zajednički dom” i ponijeti je kući te nastaviti uzgajati.
 
Ponosni smo i zahvalni što smo bili u mogućnosti pokrenuti se za spas našeg planeta. Radosni smo i zbog suradnje naše župe i škole oko nastojanja za zajedničko opće dobro. Kao skup mnoštva pojedinaca velikog srca i dobre volje učinili smo ono što je u našoj zajedničkoj moći. U zajedništvu s mnogim vjernicima širom svijeta okupljeni u ime našeg uskrslog Spasitelja predali smo njemu naš mali doprinos "brizi za očuvanje vrsta", kako je glasio ovogodišnji slogan Dana planeta Zemlje te time i doprinos brizi za naš zajednički dom – Zemlju.
 
Renata Treska
                                        Vlatka Železnjak