Od:
Do:

Stručni skup vjeroučitelja te odgajateljica u vjeri Varaždinske biskupije

Stručni skup vjeroučitelja te odgajateljica u vjeri Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 29. 9. 2018.
Vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola te odgajateljice u vjeri Varaždinske biskupije okupili su se na stručnom skupu u Varaždinu u subotu 29. rujna 2018. godine.

Tema ovog skupa na početku školske i pastoralne godine 2018./2019. bila je Vjeronauk - kateheza – duhovnost, a o spomenutoj temi govorio je mr. sc. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždin.

Na početku susreta u Dvorani pastoralnog centra Varaždinske biskupije bio je i Varaždinski biskup Josip Mrzljak. Okupljenim vjeroučiteljima ukratko je progovorio o dokumentu biskupâ Hrvatske biskupske konferencije “Da vaša radost bude potpuna“, koji je i darovao svakom pojedinom vjeroučitelju. O Dokumnetu je rekao da je on uputa svim svećenicima i vjeroučiteljima na razmišljanje da usklade svoju obvezu navješćivanja Evanđelja, posebno na vjeronauku i katehezi.

Prisutnima je također dao savjet da, u razgovoru s roditeljima oko pitanja upisa na vjeonauk, naglašavaju da su oni svoju djecu na vjeronauk upisali već prilikom krštenja, kada su obećali da će dijete odgajati da raste u vjeri. Školskim vjeronaukom i župnom katehezom to obećanje roditelji i potvrđuju.

Naposljetku, biskup Mrzljak okupljenima je poželio uspješan rad, uspjeh i napredak u njegovanju duhovnog života te je preporučio dobru suradnju sa svećenicima, župnicima, kao i molitvu jednih za druge.

U svome izlaganju mr. sc. Damjan Koren govorio je iz perspektive vlastitih dosadašnjih iskustava u dugogodišnjoj praksi rada s vjeroučiteljima u Varaždinskoj biskupiji, a naznačio je i svoje vizije kao predstojnik Katehetskog ureda o daljnjem radu odnosno suradnji vjeroučitelja i župnika.

Naime, izlaganje na ovu istu temu već je imao svećenicima na nedavno održanom svećeničkom susretu, sada je govorio o tome vjeroučiteljima, a dio ove tematike biti će i na susretu biskupa sa svim ravnateljima škola na području Varaždinske biskupije koji se tradicionalno događa oko Božića.

Želja mr. sc. Korena je da svi koji su uključeni u odgoj djece po pitanju vjeronauka čuju i budu upoznati s istim temama i problematikama koje se pojavljuju. Zatim, da se vidi i da si posvijeste kolika je odgovornost svakoga od njih u procesu odgoja djece. I na posljetku, da se potakne na mogućnost boljeg povezivanja, suradnje i zajedništva u njihovom pozivu odgoja, bilo u školi, bilo u župi, bilo u vrtiću.

Konkretnije, na ovom skupu, svojim izlaganjem je mr. sc. Koren vjeroučitelje podsjetio da vjeronauk ne može ostati samo na obrazovnoj dimenziji, nego ga treba nužno promatrati i kroz njegovu odgojnu dimenziju. Potaknuo ih je da se pokušaju što više zauzeti za uvođenje vjerskog odgoja u vrtićima. Podrazumijeva se da je župnik onaj koji prati sva pastoralna i druga događanja na području vlastite župe, a time i provođenja ili ne provođenja vjerskog odgoja u vrtićima, pa ipak, uz svećenika, u župi je i vjeroučitelj onaj koji je na gotovo isti način pozvan djelovati i reagirati u postojećoj konkretnoj situaciji svoje župe.

„Vjeroučitelj može još više reagirati, ako i sam ima dijete u vrtiću, kao roditelj i kao vjeroučitelj. Tada može u suradnji sa župnikom pitati ravnateljicu, potaknuti roditelje druge djece, podsjetiti na njihova prava, dakle itekako utjecati na iniciranje pokretanja vjerskog odgoja u vrtiću koji pohađa vaše dijete.“, poručio je mr. sc. Damjan Koren.

U nastavku svog izlaganja progovorio je još i o ulozi vjeroučitelja glede suradnje župnika sa školom, o suradnji vjeroučitelja sa župnikom, o problematici upisivanja i ispisivanja djece iz vjeronauka u školama te ''uvjetima'' za tu djecu koja bi naposljetku ipak željela primiti sakramente. 

Nadalje, mr. sc. Koren je vjeroučitelje podsjetio i na važnost doprinosa i ostvarivanja sebe kao vjernika u katehetskom radu na župi, upozoravajući na opasnost dviju krajnosti: jedna je da se uopće ne uključuju u rad na župi, a druga da preuzmu sve obaveze na župi te time zanemare vlastite obitelji.

U posljednjem dijelu izlaganja, kada je govorio o duhovnosti, mr. sc. Koren je naglasio kako bez duhovnosti vjeronauk i kateheza ne mogu opstati te je prisutne potaknuo na brigu i odluku za dobar molitveni život, na godišnje duhovne vježbe, ali i na vjerničko, vjeroučiteljsko zajedništvo i bratstvo.

„Imate jedni druge i pomažite si s povjerenjem i iskrenošću te pronađite ljubav za to, jer nas na to obavezuje upravo sam Isus kojega propovijedate“, poručio je vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri mr. sc. Damjan Koren.

Iva Kuzmić