Od:
Do:

Tradicionalni susret varaždinskog biskupa i predstojnika Katehetskog ureda s najboljim učenicima vjeronaučne olimpijade

Tradicionalni susret varaždinskog biskupa i predstojnika Katehetskog ureda s najboljim učenicima vjeronaučne olimpijadeVARAŽDIN, 2. 4. 2019.
Tradicionalni susret mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda, s vjeroučenicima osnovnih i srednjih škola, te njihovim mentorima i ravnateljicama koji su na međužupanijskoj/biskupijskoj razini natjecanja Vjeronaučne olimpijade osvojili prva tri mjesta, održan je u utorak 2. travnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata.

Podsjetimo, Međužupanijsko/biskupijsko natjecanje Vjeronaučna olimpijada, s temom „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“, održano je 4. ožujka za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.

Nastupilo je osam osnovnih škola: OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Trnovec, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, OŠ "Gustav Krklec" Maruševec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Petra Zrinskog Jalžabet, OŠ Tužno, OŠ Kneginec Gornji, te pet srednjih škola: Srednja škola Ivanec, Prva gimnazija Varaždin, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Medicinska škola Varaždin i Gospodarska škola Varaždin.

Kod osnovnih škola najbolje rezultate su ostvarili učenici iz OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija, drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ Trnovec, a treće OŠ “Gustav Krklec” Maruševec. Kod srednjoškolaca najuspješniji su bili učenici Prve gimnazije Varaždin, a slijedili su ih kolege iz Srednje škole Ivanec te Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

Od mogućih 80 bodova učenici OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija u sastavu: Borna Jurišak 6. r., Sebastian Cinkuš 7. r., Sara Pintarić 7.r. i Benjamin Horvatić 8. r. pod vodstvom mentorice vjeroučiteljice s. Leopolde Kefelja osvojili su 71 bod, a učenici Prve gimnazije Varaždin u sastavu: Sandra Tomašković, Luka Ilčić, Ivana Janković i Tea Kranjec pod vodstvom vjeroučitelja Krunoslava Bureka 69,5 bodova. Uz njih, na primanju kod biskupa i predstojnika Katehetskog ureda bili su svi učenici koji su osvojili ekipno druga i treća mjesta zajedno s mentorima i ravnateljicama škola; Tijana Krišto, Emanuel Balentović, Luka Jerešić, Lina Kukec i mentorica Ljiljana Mišak (OŠ Trnovec); Emanuel Conar, Luka Kolenko, David Kelemen, Lucija Prekupec i mentorica Mirjana Matišić (OŠ “Gustav Krklec” Maruševec); Leon Matuza, Petra Jakop, Tihana Belčić, Zvonimir Jakop i mentorica s. Laura Cukar (Srednja škola Ivanec); te Laura Horvat, Adriana Klobučarić, Jelena Kutnjak, Tiara Žibek i kao zamjenik mentora Gordan Premuš (mentor je bio Karlo Vuković) - Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

Na početku susreta sve je učenike, mentore i ravnateljice srdačno pozdravio predstojnik Katehetskog ureda čestitavši svima na uspjehu na natjecanju. Dodao je preč. Koren kako su u Biskupiji počašćeni spremnošću, zalaganjem i pripremanjem učenika za Vjeronaučnu olimpijadu.

- To dokazuje podatak da još dvije ekipe osnovne škole idu na državno natjecanje po kriteriju izvrsnosti. Pohvaljujem vaš trudi i rad te vam čestitam - kazao je preč. Damjan Koren te zaželio pritom mnogo uspjeha svima na državnoj razini.

Varaždinska biskupija tako se može pohvaliti što će je čak četiri škole predstavljati na državnoj razini natjecanja Vjeronaučne olimpijade u Osijeku i Đakovu od 3. do 5. travnja. Naime, dvije najuspješnije škole u svakoj konkurenciji, OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija i Prva gimnazija Varaždin, odnosno njihovi učenici, plasirali su se na državnu smotru kao pobjednici biskupijske razine, dok su osnovnoškolci iz Trnovca i Maruševca državno natjecanje izborili na temelju kriterija izvrsnosti.

Biskup Mrzljak se pridružio čestitkama izrazivši zadovoljstvo što je u našoj biskupiji prepoznat rad s vjeroučenicima što se vidi po broju prijavljenih ekipa, a pogotovo na tematici koja je iznimno važna.

- Sveci i blaženici u hrvatskom narodu mogu pomoći da mladi ljudi nauče kako biti dobar čovjek. Kršćanska vjera u tome može pomoći, a sveci i blaženici mogu nam biti primjer i uzor da i mi budemo dobri ljudi. To je zapravo smisao natjecanja Vjeronaučne olimpijade, da slijedimo kršćanske primjere u dobroti i istini - poručio je biskup.

Za sve tri ekipe u obje konkurencije, srednjoškolskoj i osnovnoškolskoj, Varaždinska je biskupija pripremila nagradno putovanje 15. svibnja u Istru, i to “Stopama blaženoga Miroslava Bulešića”. Vjeroučenici će pritom posjetiti najmanji grad na svijetu Hum, Lanišće, Pazin i Svetvinčenat.

Na kraju susreta vjeroučenicima su podijeljeni prigodni pokloni, a susret je nastavljen druženjem i okrjepom za sve sudionike.
 
Goran Damjanić