Od:
Do:

U Varaždinu održan stručni skup za vjeroučitelje koji rade s učenicima romske nacionalne manjine

U Varaždinu održan stručni skup za vjeroučitelje koji rade s učenicima romske nacionalne manjineVARAŽDIN, 6. 5. 2019.
Interkulturalni stručni skup "Interkulturalni odgoj i obrazovanje kroz prizmu vjerskog odgoja: doprinos vjeroučiteljske službe integraciji vjeroučenika Roma u život župne zajednice", u organizaciji Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, a uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je u ponedjeljak 6. svibnja u Pastoralnoj dvorani Varaždinske biskupije.

Nakon molitve i pozdravnih govora Kristine Čačić, dipl. katehete i tajnice Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, te Gordane Barudžije, savjetnice za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje i profesora Branka Sušeca, ravnatelja Osnovne škole Orehovica uslijedio je radni dio stručnog skupa.

Dirljivo svjedočanstvo romske djevojčice

Prije prvog predavanja kojeg je održao mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, Patricija Oršoš, učenica šestog razreda Osnovne škole Petrijanec, pročitala je okupljenima svoje osobno svjedočanstvo. Govorila je o svojoj obitelji, životu u jednoj romskoj zajednici, problemima s kojima se svakodnevno susreće zajedno s članovima svoje obitelji, predrasudama koje su još uvijek nažalost sastavni dio života Roma, obrazovanju, snovima, itd.

- Mi smo zaista velika obitelj. Bogu hvala na tome. Svoju obitelj cijenim kao veliko bogatstvo, jer mi je ona sve što imam. Iako nismo bogati, obitelj ne bih dala ni za što na svijetu. Obožavam ići u školu i cijenim to kao najbolju priliku koju imam u životu. Samo tako mogu ostvariti svoj glavni cilj, biti učiteljica. Nije mi važno koliko će trajati moje školovanje, jer znam da ću tada napokon postati netko - iskreno je, između ostaloga, okupljenima rekla malena Patricija.

Biskup Mrzljak: “Pokušajmo osjetiti njihovu dušu”

Izlaganje varaždinskog biskupa je nosilo naziv „Vjeroučitelj u službi promicanja dostojanstva ljudske osobe s posebnim osvrtom na vjeroučenike romske nacionalnosti“. Biskup je u sklopu izlaganja podsjetio na Međunarodni susret pastoralnih djelatnika i suradnika među Romima održan početkom travnja u Trogiru. Na susretu je sudjelovalo 164 sudionika iz 21 zemlje, a iz Hrvatske kao zemlje domaćina na susretu je bilo 42 sudionika: članovi Odbora HBK za pastoral Roma, svećenici, redovnici, redovnice te laici među kojima i Romi. Nastavio je preuzvišeni otac biskup govoriti o crkvenom poslanju.

- Isus je apostole poslao riječima ‘idite i propovijedajte’. Važno se usredotočiti upravo na tu riječ ‘idite’, suprotnoj od ‘čekajte’. Kada promotrimo pastoral nas svećenika, možda malo više čekamo umjesto da idemo, iako je Crkva uvijek svjesna svoje misijske djelatnosti. Dakako, i svaki svećenik kojeg biskup šalje na neku župu, on - ide, jer je poslan. I vi vjeroučitelji, dobili ste mandat od biskupa, pa ste i vi poslani u školama i društvu u kojem živite naviještati Evanđelje. Kako bismo to mogli učiniti, potrebno je upoznati Onoga o kome govorimo, ali i sredinu i narod u koji smo poslani, njihove običaje, kulturu, jezik. Nemamo baš mnogo saznanja o mentalitetu Roma u Hrvatskoj, još smo na početku. Upravo je to i zadaća biskupijskog Povjerenstva za Rome; da im budemo blizu i pokušamo osjetiti njihovu dušu, upoznavajući se s njihovom kulturom i odnosom prema religiji - kazao je, između ostaloga, tijekom svog izlaganja mons. Josip Mrzljak.

Smjernice za pastoral Roma

Nakon kraće pauze, prigodnim su se glazbenim programom predstavile članice školskog zbora Osnovne škole Petrijanec. U sklopu drugog predavanja preč. mr. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, održao je izlaganje na temu: „Participacija odnosa: vjeroučiteljska služba, kanonsko pravo i sakramenti kršćanske inicijacije”. Kancelar je u svom izlaganju konkretno na slikovitim primjerima okupljenim vjeroučiteljima približio problematiku primjene kanonskog prava i drugih crkvenih zakona na romsku populaciju. Preč. Rak je okupljenim vjeroučiteljima poručio kako su oni prvi evangelizatori kojem dođe dijete romske nacionalnosti. Ono možda još nije ni sakramentalizirano, možda nije kršteno, ne dolazi iz katoličke obitelji, ali želi ići na vjeronauk i s vremenom primiti sve sakramente. Vi vjeroučitelji ste stoga prvi glasnik kako tom djetetu, tako i njegovoj obitelji, kazao je preč. Ivan Rak te podsjetio na Smjernice za pastoral Roma iz 2008. godine u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

- Crkveni Zakon daje opći okvir, ali Smjernice za pastoral Roma pomažu da u konkretnom radu s romskom populacijom možete primjenjivati zakone Crkve. Pastoral Roma nije redoviti pastoral, on je misijski pastoral. Susrećete se s djecom Romima koja možda jesu primila sakramente, ali nisu katehezirana. Susrećete se s obiteljima koje ne žive svoju vjeru. Nemate redovitu pastoralnu situaciju i zato ovo jest pastoralni misionarski rad. Što prije se kao Crkva počnemo postavljati prema tome kao misionarskoj praksi, to će nam možda biti jednostavnije - kazao je kancelar.

Preč. Rak: “Reći ‘ne’ neprijateljstvu i odbacivanju, a veliko ‘da’ otvorenom i pozitivnom ponašanju”

Ipak, treba biti dovoljno “fleksibilan”, poručio je preč Rak, te dodao kako valja zadržati stav da se poštuje Zakon Crkve, ali da svi zajedno vidimo kako u duhu tog Zakona možemo donijeti rješenje.

- Jedan banalan primjer; poznato je da je za primanje sakramenta potrebno određeno znanje. Ali imamo li pravo tražiti znanje na jednak način od djeteta iz normalne katoličke obitelji u kojoj se vjera živi i gdje se moli, te djeteta iz romske obitelji? Vjerujem da ćete se složiti da ne možemo i to iz onog prvog razloga što se nalazimo u misionarskoj situaciji. Ne možemo od nekoga tražiti nemoguće. Da me krivo ne shvatite, moramo se držati Zakona Crkve, ali prema prilikama vremena i okolnostima života romske zajednice. Ono što bitno u radu s Romima je izbjegavati stav ‘oni su kao i svi drugi’. Ponavljam, jer je pastoral kod Roma misionarsko djelovanje. Nažalost, često naši župnici upravo ovako rade, pa je jako važno da i vi vjeroučitelji ne upadnete u tu zamku. Za sve pastoralne djelatnike, kako za svećenike tako i za vjeroučitelje, važno je to izbjegavati. Drugo važno je da izbjegnemo stav da im moramo pružiti uvijek i samo sve materijalno te da će se na temelju toga stvari posložiti. U Smjernicama za pastoral Roma stoji kako ‘razvitak jednog naroda ne proizlazi prvenstveno iz novca, materijalne pomoći od tehničkih struktura. Ono proizlazi iz oblikovanja savjesti, zrelosti mentaliteta i običaja.’ Dakle, puno puta u radu sa skupinama koje su u potrebi ulazimo u zamku da ćemo time što ćemo im omogućiti novac, postići cilj koji imamo, odnosno odgojiti ih u vjeri. Ali tada se događa to da ih odgajamo u sekularizaciji, a ne u evangelizaciji. Mladi Romi, konkretno će tako, ući u mentalitet ovoga svijeta u kojem se smatra da će novac riješiti sve njihove probleme, a zapravo će taj novac stvoriti nove probleme. Naravno da im valja pomoći, ali trebali bismo pokušati izbjegavati stav da se problemi mogu riješiti samo materijalnim sredstvima - kazao je kancelar Rak te posebno naglasio kako je kod pastoralnog rada s Romima iznimno važno reći ‘ne’ neprijateljstvu, izolaciji, odbacivanju i ravnodušnosti, a veliko ‘da’ otvorenom i pozitivnom ponašanju prema Romima koji su naša braća i sestre. To je temelj svakog pastoralnog rada s Romima, dodao je preč. Rak.

Ljepota oblikovanja ljudskih duša neprocjenjiva je žrtva

U završnom dijelu susreta tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Kristina Čačić govorila je o važnosti uključivanja vjeroučitelja u rad biskupijskih Povjerenstava za postoral Roma s posebnim osvrtom na Varaždinsku biskupiju. Predstavila je, pritom, u kratkim crtama ciljeve rada, ostvarene rezultate, kao i planove za budućnost našeg biskupijskog Povjerenstva. Spomenula je kako u Varaždinskoj biskupiji ima više od 20 osnovnih škola koje pohađaju učenici romske nacionalnosti, a podsjetila je na neke važnije aktivnosti koje se redovito provode poput proslave spomendana romskih blaženika Ceferina i Emilije u varaždinskoj katedrali, zatim organizacije vođenja pobožnosti križnoga puta ulicama jednog romskog naselja, godišnje hodočašće majki i djece u nacionalno marijansko svetište Marija Bistrica, posjete romskim obiteljima tzv. „kućne misije“, sudjelovanje u aktivnostima Odbora za pastoral Roma Hrvatske biskupske konferencije, podrška u profesionalnom radu vjeroučiteljima diljem biskupije, itd.

- Moj osobni i profesionalni život nepovratno se promijenio kroz susrete, rad i suživot s braćom i sestrama Romima. Od samih početaka vjeroučiteljskog rada s djecom Romima, a preko njih i susreta s njihovim obiteljima shvatila sam kako me drugi dio Božje zapovijedi ljubavi „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“ može jedino ispravno voditi, usmjeravati i snažiti u radu s Romima. U ovom obliku pastoralnog rada mnogobrojni su izazovi, ali nikada se iz vida ne smije izgubiti kako smo u ime Kristove Crkve pozvani trajno suosjećati i pružati podršku i utočište najranjivijima među nama. Drugi dio zapovijedi ljubavi posvješćuje nam kako je ljepota oblikovanja ljudskih duša neprocjenjiva žrtva koja traži samo jednu odliku – identičnu ljudsku ljubav koja se ostvaruje kroz pogled, prepoznavanje i trajnu privrženost. Darujmo se drugima bez zadrške, u istini i pravednosti s pogledom usmjerenim prema Bogu Ocu - poručila je Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

Uz prigodne darove i znakove pažnje okupljenima, posebnu su zahvalnicu Povjerenstva za pastoral Roma za iskazanu podršku, poštovanje i ljubav u radu s vjeroučenicima romske nacionalne manjine primili vjeroučitelji Martin Meštrić i Stjepan Mikulić.
 
Goran Damjanić