Od:
Do:

Uz Svjetski dan Roma biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljenu zgradu Područne škole u Strmcu Podravskom

Uz Svjetski dan Roma biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljenu zgradu Područne škole u Strmcu PodravskomSTRMEC PODRAVSKI, 9. 4. 2018.
Povodom proslave Svjetskog Dana Roma, koji se diljem svijeta obilježava 8. travnja, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u ponedjeljak 9. travnja svečano je blagoslovio obnovljenu zgradu Područne škole Strmec Podravski.

Područna škola u Strmcu Podravskom, naime, dio je Osnovne škole u Petrijancu, a pohađa je 38 učenika. Svi su pripadnici romske nacionalne manjine.

- Varaždinska županija je dala materijalni dio u obnovi zgrade, ali bitno je ono što se u toj zgradi odvija, a to je obrazovanje malih Roma. Dio njihovog obrazovanja je i vjeronauk, a Romi se ovdje uglavnom svi deklariraju kao katolici. U Varaždinskoj biskupiji imamo stoga posebno Povjerenstvo za pastoral Roma koje brine za Rome u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Svi imamo posebnu zadaću biti blizu njima. Tako i ovaj današnji događaj pokazuje upravo to da oni nisu odijeljeni od nas, već da su naši i da im želimo pokazati svoju brigu kako materijalnu, tako naravno i za duhovni rast i život. Obrazovanje je dakako važno kako bi iz ove djece izrasli dobri ljudi i korisni članovi društva. U tome pomaže cjelokupno obrazovanje, a dio u tome ima i katolički vjeronauk. Vjeroučiteljica Kristina Čačić ima poseban afinitet prema Romima, a zajedničkim naporom i zauzimanjem može se postići nešto lijepo i dobro - kazao je varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma.

Projekt obnove stare školske zgrade vrijedan je 440 000 kuna, a uključio je sanaciju krovišta te promjenu vanjske stolarije i druge radove. Financirala ga je Varaždinska županija.

- Svjesni smo da je obrazovanje pretpostavka integracije Roma u društvo. Često se govori o suživotu. Nama ne treba suživot, jer mi svi zajedno ovdje živimo. Ne živimo jedni pored drugih, već zajedno. Tako trebamo gledati na sve manjine. Ovdje trebamo dati posebnu pažnju Romima zbog razlika u jeziku, kulturološkim aspektima, navikama i običajima. Nemamo puno općina gdje je ovako prisutna populacija Roma. Veseli me da nakon prvih pokušaja od prije dvanaestak godina kada su dvije djevojčice išle u srednju školu, danas imamo 25 učenika u srednjim školama, što je ozbiljan i očit napredak. To treba nastaviti i pojačati. Trebamo izdvojiti tu romsku populaciju i otvoreno reći ona traži intenzivan rad, jer iskustva europskih zemalja su pokazala da je to dobar pristup. Ako je županija u ičemu važna, onda je to na području obrazovanja - istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.

Zgrada Područne škole u Strmcu sagrađena je daleke 1931. godine, a izuzev rekonstrukcije tijekom 1980-ih i jednog manjeg zahvata prije desetak godina, na njoj do sada nije bilo većih radova. Ravnateljica Osnovne škole u Petrijancu Valerija Paljak kazala je kako je financijska ušteda već sada vidljiva zahvaljujući energetskoj obnovi zgrade.

- Osim sigurnosti i estetike, energetska vrijednost je zaista porasla. U samo tri mjeseca koliko imamo obnovljenu zgradu, ušteda je veća od 60 posto. U Područnoj školi Strmec Podravski imamo i pripremni hrvatski jezik za učenike romske nacionalne manjine te produženi boravak. Veselimo se novoj školskoj zgradi koja će nam biti udobnija i sigurnija - kazala je ravnateljica Valerija Paljak.

Uz brojne goste, spomenimo svakako kako su na blagoslovu obnovljene školske zgrade u Strmcu Podravskom bili gosti iz Austrije u ime Suverenog malteškog viteškog reda hospitalaca sv. Ivana Jeruzalemskog, grof Georg Eltz Vukovarski, predsjednik Viteškog malteškog reda za Hrvatsku te dr. Franz Salm-Reifferscheidt, veleposlanik Malteškog reda za Rome na svjetskoj razini. Članovi Malteškog viteškog reda, naime, zaslužni su za brojne donacije potrebama romske djece u školama Varaždinske biskupije.

Sve koji su došli na blagoslov obnovljene škole, vrijedni učenici Područne škole Strmec Podravski i Osnovne škole Petrijanec počastili su prigodnim glazbeno-scenskim programom.
 
Goran Damjanić