Od:
Do:

Tristotinjak Roma u katedrali s biskupom slavilo blaženog Ceferina Giméneza Mallu i blaženu Emiliju

Tristotinjak Roma u katedrali s biskupom slavilo blaženog Ceferina Giméneza Mallu i blaženu EmilijuVARAŽDIN, 14. 5. 2017.
U organizaciji Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u nedjelju 14. svibnja služena je sveta misa u povodu spomendana romskih blaženika Emilie i Ceferina Giméneza Malla. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma.

Uz biskupa su na misnom slavlju koncelebrirali svećenici župa u kojima žive Romi uz prisutnost romskih vjeroučenika i njihovih roditelja. Biskup Mrzljak na početku misnog slavlja sve je okupljene, njih 300-tinjak, srdačno pozdravio podsjetivši kako smo zahvalni što možemo slaviti dvoje romskih blaženika. Podsjetio je i na majčin dan, da iz katedrale molimo za naše majke, kako za one koje su žive, tako i za one koje su u Nebu s našom nebeskom majkom Marijom. U propovijedi je biskup Mrzljak naglasio kako evanđelje nije nešto što je napisano prije 2.000 godina, već je to govor nama danas.

- Važno je da se pitamo, što ta Božja riječ nama znači? To je govor Boga čovjeku. Upravo u vazmenom vremenu slušamo što se u Jeruzalemu dogodilo nakon Isusove smrti kada je uskrsnuo. Neki su u to povjerovali, a neki nisu. Tako je i danas. Vjerovati i nije baš tako lako. Apostol Toma je rekao - ja neću vjerovati. No, Isus je pobijedio smrt i želi u učenicima probuditi vjeru da je on živ. Ali na jedan drugačiji način. Ne više onako kako mi žive vidimo, već je prisutan po svome duhu. Također Filip kaže Isusu: “Gospodine pokaži nam Oca”. Isus mu odgovara: “Tko mene vidi, vidi i Oca”. Kaže im da se ne trebaju bojati, jer je On Put, Istina i Život. To je važna rečenica koju je Isus izrekao, jer je pokazao put kojim treba ići. Osim naših zemaljskih, svakodnevnih ciljeva, trebamo se pitati i za onaj konačni cilj - kamo zapravo idemo i kako tamo idemo. Tim putem za Isusom su mnogi kroz povijest krenuli. Nema naroda na svijetu iz kojeg ljudi nisu povjerovali i krenuli za Njim. Zato danas slavimo i blaženog Ceferina i blaženu Emiliju, jer su oni išli Isusovim putem. Vjerovali su da je to istina o čovjeku i ljudskom životu. No, da bismo i mi išli tim putem, nije nam dosta samo naša odlučnost, već i pomoć. Zato se sabiremo na molitvu, posebno na svetu misu i molimo Božju pomoć te zagovor onih koji su išli prije nas. Svaki čovjek ima svoj križ i potrebno ga je uzeti i ići. Ne treba se bojati. To i Isus kaže: “Ne bojte se ići za mnom. Ja sam išao prije vas i pripravio vam mjesto”. Zato ne smijemo zaboraviti te ljude koji su išli putem koji je Isus pokazao - kazao je u homiliji biskup Josip Mrzljak.

Nakon mise pjevački zbor Osnovne škole Petrijanec, pod ravnanjem prof. Melite Bastalec te uz klavirsku pratnju mo. Višeslava Jaklina, održao je prigodni koncert, a cijeli je događaj završio u prostorima Biskupijskog pastoralnog centra prigodnim recitacijama vjeroučenika iz Petrijanca, Male Subotice i Orehovice te naravno, uz ples i zvukove romske glazbe kojoj nije ostao ravnodušan ni biskup Mrzljak.
 
Goran Damjanić