Od:
Do:

Članovi Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije na Međunarodnom susretu u Trogiru

Članovi Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije na Međunarodnom susretu u TrogiruTROGIR, 5. - 7. 4. 2019.
U Trogiru se od 5. do 7. travnja održavao Međunarodni susret pastoralnih djelatnika i suradnika među Romima. Na susretu je sudjelovalo 164 sudionika iz 21 zemlje, a iz Hrvatske kao zemlje domaćina na susretu je bilo 42 sudionika: članovi Odbora HBK za pastoral Roma, svećenici, redovnici, redovnice te laici među kojima i Romi.

Tradicionalni godišnji susret organizirao je Međunarodni katolički odbor za pastoral Roma i Odbor HBK za pastoral Roma, uz duhovnu i materijalnu potporu Tajništva HBK, gotovo svih hrvatskih nad/biskupija te Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Varaždinsku biskupiju predstavljalo je 7 članova Povjerenstva za pastoral Roma.

Tijekom bogatog programa međunarodnog susreta valja istaknuti kako je ekumensku molitvu u petak animirao preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kaptola u Varaždinu, a subotnju večernju misu predslavio je predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma i varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju svećenika sudionika na susretu te predsjednika Međunarodnog katoličkog odbora za pastoral Roma vlč. Claudea Dumasa iz Francuske.

Središnja tema ovogodišnjeg susreta bila je „Obostrana evangelizacija: izvor promjena“, a glavni predavač bio je dr.sc. Tomas Halik iz Češke koji je kroz svoje predavanje istaknuo kako autentičan susret mijenja pogled na teologiju, pastoral, kulturu, onoga koji susreće i onoga kojega je susreo: to je poziv na međusobno dijeljenje u našim zajednicama, Crkvama i u našem društvu.

U nedjelju 7. travnja predavanje u kojem su predstavili opću i pastoralnu situacija s Romima u Hrvatskoj održali su prof. dr. sc. Neven Hrvatić i Kristina Čačić, vjeroučiteljica i tajnica Povjerenstva za Rome Varaždinske biskupije. Susret je završio s najavom kako će se dogodine novi susret održati u Italiji te se planira susret i sa Svetim Ocem.

Sudionici međunarodnog skupa bili su zadovoljni boravkom u Hrvatskoj, a ponajviše zbog izmjene profesionalnih, životnih i pastoralnih iskustava u radu s romskom zajednicom i ostalim etničkim zajednicama tj. nomadima i putnicima diljem Europe.
 
Kristina Čačić