Od:
Do:

Euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali uz proslavu romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilije

Euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali uz proslavu romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i EmilijeVARAŽDIN, 6. 10. 2018.
U subotu 6. listopada u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo svečano su proslavljeni romski blaženici Ceferin Yimenez Malla i Emilije.

Euharistijsko slavlje je u večernjim satima predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, ujedno predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma u zajedništvu s preč. Mariom Kopjarom, kanonikom Stolnog kaptola, vlč. Damirom Slamekom, povjerenikom Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, fra Vjekoslavom Kocijanom iz varaždinskog samostana svetog Ivana Krstitelja te vlč. Markom Domiterom, biskupovim tajnikom.

U uvodu svetog misnog slavlja biskup Josip Mrzljak je poručio kako na poseban način želimo moliti zagovor romskih blaženika koji su za vrijeme progona vjere podnijeli mučeničku smrt.

- Blaženi Ceferin i Emilija su ostali čvrsti u vjeri. Sada su proslavljeni u Nebu, a ondje više nema podjele po nacijama, tamo smo svi Božja djeca. A to želimo biti i mi ovdje na zemlji. Želimo pokazati kako smo svi pred Bogom braća i sestre - rekao je u uvodu mons. Mrzljak.

U svojoj homiliji u varaždinskoj katedrali biskup je govorio o molitvi, kao načinu povezivanja čovjeka s Bogom. Nastavio je biskup Mrzljak kako molitva nije samo izgovaranje riječi, već je važno da srce i razum budu uzdignuti Bogu.

- Zato molitva može biti u tišini, bez riječi. Najbolja molitva sigurno je euharistija kada se sastanemo oko oltara slušajući Božju riječ i slaveći Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. To je najuzvišenija molitva. Apostoli su zamolili Isusa neka ih nauči moliti, na što ih je on naučio molitvu Očenaša. To je velika stvar i za nas, jer znamo da naš Bog nije neki daleki i nepoznati Bog, već da nam je On Otac, a mi smo braća i sestre. U molitvi Očenaša možemo prepoznati kako trebamo živjeti kao vjernici, kao djeca nebeskog Oca - poručio je biskup.

Mons. Mrzljak je u nastavku naglasio važnost svete krunice, čija molitva nije samo ponavljanje riječi, već razmišljanje o otajstvima naše vjere. A to su na najbolji način pokazali romski blaženici Ceferin i Emilija, dodao je biskup.

- Emilija i Ceferino su blaženici koji su bili gotovo nepismeni, ali to ne znači da nisu znali i mogli moliti. Itekako su znali moliti i biti čvrsti u vjeri. Nisu se htjeli odreći svoje vjere, zbog čega su i podnijeli mučeničku smrt. Pitamo se odakle tim ljudima snaga, kako mogu biti tako hrabri i čvrsti u vjeri. Oni su bili mučenici krunice, a listopad je mjesec molitve krunice. Zato nam ovo dvoje mučenika mogu biti uzor i primjer molitve. Važno je, dakako, uzdići srce i pamet k Bogu da razmišljamo o otajstvima i istinama naše vjere. Kada tako molimo, naša vjera nije više uspomena ili sjećanje, već zaista postaje život - kazao je biskup Mrzljak.

Pjevanje na svetoj misi predvodio je Zbor Župe Pohoda Blažene Djevice Marije Macinec pod vodstvom i uz orguljašku pratnju Ivane Krznar, prof., voditeljice zbora i orguljašice Župe Macinec, a nakon misnog slavlja upriličen je nastup Dječjeg zbora Osnovne škole Petrijanec pod vodstvom dirigentice Melite Bešvir te predstavljanje zanimljivih crtica iz životopisa romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilije.

Uime Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije svima se na kraju obratila tajnica Povjerenstva Kristina Čačić. Zahvalila se svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se kroz organizacijski dio posla ostvari ovo okupljanje.

- Hvala svima koji ste došli u varaždinsku katedralu s područja raznih župa diljem naše biskupije, a u kojima živite bilo u romskim naseljima ili integrirani u ostala naselja sa stanovnicima većinskog naroda. Kao sugrađani i kao učenici Isusa Krista svi smo pozvani u miru zajednički živjeti i dijeliti istu sudbinu koja neka bude obilježena strpljivom ljubavlju koja, po riječima svetoga Pavla: „Ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi” - poručila je Kristina Čačić.

Svečani program je završen molitvom koju je predvodio vlč. Damir Slamek, povjerenik Povjerenstva za pastoral Roma, dok je završni blagoslov na sve zazvao biskup Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić