Od:
Do:

Proslava romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilie uz blagoslov budućeg pastoralnog centra u romskom naselju

Proslava romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilie uz blagoslov budućeg pastoralnog centra u romskom naseljuVARAŽDIN / STRMEC PODRAVSKI, 5. 10. 2019.
Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije organiziralo je proslavu spomendana romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilie u subotu 5. listopada.

Obilježavanje spomendan ovih dvoje romskih blaženika je obogaćeno s dva popratna događaja. Najprije je u poslijepodnevnim satima apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak u romskom naselju Gornje i Donje Vratno (Strmec Podravski), na području Župe svetih Petra i Pavla apostola u Petrijancu, blagoslovio gradilište povodom izgradnje budućeg multifunkcionalnog pastoralno-misijskog centra "Sveti Ivan Krstitelj", da bi nešto kasnije u kapeli Majke Božje Loretske u varaždinskoj katedrali bila upriličena foto izložba povodom četvrte godišnjice postojanja Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

U svom pozdravnom govoru na mjestu budućeg multifunkcionalnog centra u romskom naselju tajnica Povjerenstva za pastoral Roma, Kristina Čačić, kazala je kako uz brojne izazove s kojima se susreće ova romska zajednica, kao i većinsko stanovništvo u suživotu s njima, ne prestaje iskrena volja samih stanovnika ove zajednice da se organizira, provodi i na kraju i svakodnevno živi život dostojan svih humanih dostignuća 21. stoljeća uz napomenu da se stanovnike ove zajednice doživljava kao ravnopravne članove društva.

- Ako se vitalnost i snaga neke zajednice može iščitati iz njezine mladosti, tada možemo naočigled zaključiti kako sva ova mladost u ovoj romskoj zajednici predstavlja dugotrajnu životnost ovoga mjesta. S ponosom ističem kao vjeroučiteljica mnogobrojne djece iz ovoga naselja u Osnovnoj školi Petrijanec kako je ovaj događaj za mene veliki trenutak te najkonkretniji iskaz djelotvorne ljubavi mjesne Crkve za ovu zajednicu. Naši dobrotvori iz Suverenog malteškog reda koji nas i kao temeljni inicijatori ovoga projekta u stopu strpljivo prate, dokaz su kako Katolička Crkva sa svim svojim kleričko-laičkim udruženjima diljem svijeta, ne poznaje nikakve granice podjela jer smo kao kršćani, Isusovi učenici, pozvani svjedočiti temeljnu ljubav koja u svakom potrebitom čovjeku prepoznaje svoga bližnjega - poručila je u svom obraćanju prisutnima Kristina Čačić.

Spomenimo i kako je u gradilište postavljena povelja o blagoslovu koju je pročitao preč. dr. Mario Kopjar predstojnik ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, koji je napravio idejno rješenje nacrta ovoga centra. Blagoslovu gradilišta budućeg centra bili su prisutni mnogobrojni mještani romskog naselja, predstavnici lokalnih vlasti, kao i grofovi Georg Eltz Vukovarski i Franz Salm, ambasadori Suverenoga malteškoga viteškog reda, članovi biskupijskog Povjerenstva za pastoral Roma te Udruge Sveti Ivan Krstitelj, uz čiju se potporu i gradi ovaj centar u romskom naselju.

Vrhunac proslave romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilie bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je u katedrali predslavio biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma.

U svojoj prigodnoj homiliji mons. Mrzljak je naglasio kako su sveci obični ljudi koji su shvatili što znači prihvatiti Boga i Riječ Božju kao svoj život. Riječ Božja mora biti živa jer Bog nam je pokazao kako bismo i mi trebali živjeti, istaknuo je biskuo je potom kazao ponešto o životu romskih blaženika koje Crkva posebno štuje i slavi. Kazao je biskup, između ostaloga, kako je blaženi Ceferin mučenički umro s krunicom u rukama, te dodao kako je listopad, u koji smo nedavno zakoračili, mjesec molitve svete krunice Blaženoj Djevici Mariji.

- Molitva krunice može nam pokazati kako i u nepismenom čovjeku može rasti i učvršćivati se vjera. U tri godine Španjolskog građanskog rata ubijeno je više od šest tisuća svećenika, među kojima je bilo biskupa, fratara, časnih sestara, ali i mnogo praktičnih vjernika. Među njima je bio i Ceferino koji je branio mladog svećenika kojeg su na ulici maltretirali vojnici. U zatvoru je progonjen radi krunice koju su mu pronašli u torbi. Kroz petnaest dana zatvora trajno je molio krunicu, a dok je umirao s krunicom u rukama izgovarao je riječi “Živio Krist Kralj”. Romski mučenici Ceferin Yimenez Malla i Emilija sigurno nam mogu biti uzor u jednostavnoj, ali čvrstoj vjeri. Želimo zato moliti da nam budu primjer i uzor te da i nas pomažu svojim zagovorom u čvrstoći naše vjere i svagdanjeg kršćanskog života. Posebno molimo i da se pripadnici romske zajednice u našoj biskupiji osjećaju kao dio naše zajednice. Isus nije osnovao zajednicu koja bi se razlikovala po boji kože ili nacionalnosti, već je Božji narod onaj koji prihvaća Krista i Božju riječ u svom životu. Crkva je zajednica svih vjernika na zemlji. Zato želimo i da se pripadnici romskog naroda osjećaju kao dio naše zajednice. Spominjući se romskih blaženika možemo vidjeti kako i oni mogu biti dio Crkve, ove na zemlji, ali i one nebeske - rekao je biskup Mrzljak.

Dodajmo kako je pjevanje na svetoj misi predvodio Zbor Župe Pohoda Blažene Djevice Marije Macinec, dok se na kraju misnog slavlja uime romske zajednice svima obratila tajnica Povjerenstva Kristina Čačić koja je zahvalila biskupu Mrzljaku na iskazanoj i zauzetoj očinskoj ljubavi koju je posvjedočio u mnogo navrata na raznim pastoralnim susretima s Romima.
 
Goran Damjanić