Od:
Do:

Blagoslovljena novoizgrađena kapela i pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj za lokalnu romsku zajednicu

Blagoslovljena novoizgrađena kapela i pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj za lokalnu romsku zajednicuGORNJE I DONJE VRATNO, 29. 8. 2020.
Na blagdan mučeništva Isusova preteče, svetog Ivana Krstitelja, u romskom naselju Gornje i Donje Vratno na području župe Petrijanec, u subotu 29. kolovoza, blagoslovljena je novoizgrađena kapela i pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj.

Misno slavlje ispred kapele svetog Ivana Krstitelja predslavio je domaći sin, sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Varaždinske biskupije mons. Antunom Perčićem, predstojnikom Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu preč. Mariom Kopjarom i preč. Miroslavom Martinjakom. Uz prisustvo predstavnika Suverenog viteškog malteškog reda, donatora izgradnje Centra; predstavnika lokalne vlasti i stanovnika romskog naselja.  

Ivan Krstitelj, glas koji viče u pustinji, mučenik je zalaganja za istinu „jer je govorio, jer se nije bojao reći“, kazao je mons. Košić i dodao „Dao je svoj život kao svjedočanstvo za moralni život.“ Sisački biskup prisjetio se mučenika iz prvih kršćanskih vremena te iz našeg naroda koji su dali živote za istinu, za Isusa. Usprkos križevima i različitim nevoljama, mons. Košić, ohrabrio je prisutne za put života kojim po križu dolaze do Uskrsa: „Svi smo, i Hrvati i Romi i svi koji u Isusa vjeruju, prijatelji jer svi smo članovi jedne Crkve Božje, vjerujemo Isusu Kristu, njemu se molimo i sigurno onda idemo putem života bez obzira na mučeništva, križeve i različite druge nevolje koje moramo proći, da bismo po križu došli do Uskrsa.“ završio je mons. Vlado Košić.

Preč. Mario Kopjar, autor idejnog rješenja nacrta Centra, pročitao je pismo prefekta Odjela za integralnu službu ljudskog razvoja kardinala Turksona u kojem iznosi nadanja pape Franje: „Sveti Otac se nada da će Centar predstavljati privilegirano mjesto na kojem Crkva može s ljubavlju pratiti cjelovit razvoj onih koji će imati koristi od obrazovnih, duhovnih i rekreativnih aktivnosti koje su u njoj organizirane i da će pružiti daljnju priliku za stvaranje jakih veza sa zajednicama koje žive na ovom području.“

O zajedničkom pothvatu Malteškog reda i Varaždinske biskupije progovorio je, uime predstavnika Suverenog viteškog malteškog reda, grof Georg Eltz: "Prvenstveno želim zahvaliti biskupu u miru, mons. Josipu Mrzljaku, koji nas je podržavao od prvog dana. Smjene u biskupiji mogu sve promijeniti i zaustaviti neke stvari na duže vrijeme, stoga smo bili vrlo zabrinuti kada je projekt prolongiran nakon njegovog umirovljenja. No, nije bilo razloga za brigu. Ne samo da nas je njegov nasljednik, biskup Bože, podupro i potaknuo na daljnji rad, nego nam je dao nove ideje i otvorio vidike koji su nam omogućili brzo postizanje dogovora o dugoročnim planovima ovog zajedničkog pothvata. Sve što je ovdje isplanirano i kasnije izgrađeno proizvod je vještina, znanja i entuzijazma prečasnog dr. Marija Kopjara koji je osmislio do u detalje idejni nacrt Centra i kapelice, i učinio naš projekt tako jedinstvenim i posebnim. Dragi Mario, ovdje ste izgradili pravi spomenik, a mi ćemo ga koristiti za veliko dobro i ispuniti ga životom i blagoslovom. Zahvaljujem se projektantu g. Čedi Pavlecu i izvođaču radova i njegovom timu gospodinu Ivanu Rodešu za izvrstan posao. Također i g. Ivici Rukelju vlasniku tvrtke Edition iz Petrijanca koji je s kolegom g. Mihaelom Gregurašem opremio unutarnje prostorije Centra i kapelice kako bi bile idealno mjesto boravka za djecu, mlade i njihove roditelje, naše buduće korisnike u ovome Centru.“ Poručio je grof Eltz i dodao kako nije maleni podvig sagraditi kapelu i Centar i posvetiti ih svetom Ivanu Krstitelju, zaštitniku nekoć slavnog i moćnog reda vitezova ivanovaca, takozvanih hospitalaca osnovanih  prije više od 900 godina u Jeruzalemu s ciljem da štite vjeru i pomažu drugima.

"Zahvaljujući Vašoj pomoći i podršci, danas smo nakon skoro 500 godina blagoslovili prvu novu kapelu časnog reda svetog Ivana Krstitelja." rekao je grof Eltz te poručio kako se obnavljanje prisutnosti tog reda u Hrvatskoj, i to u romskom naselju Gornje i Donje Vratno, događa iz dva razloga: „Prvi razlog jest da se ovakav karitativni projekt točno uklapa u naše djelovanje. Posebna misija časnih vitezova oduvijek je bila pomoći ljudima koji su zanemareni, odbačeni i ne uklapaju se u sliku cjelovitoga društva. Prije 900 godina to su bili bolesni i umirući ljudi. Danas, smatramo da je mnogim romskim obiteljima u jugoistočnoj Europi potrebna naša podrška kako bismo njihovoj djeci otvorili sve mogućnosti modernoga društva u 21. stoljeću, ali prije svega i vrata naše zajedničke vjere u Boga koji ljubi svakog čovjeka – svoje najvrednije stvorenje od svih. Drugi razlog zbog kojeg smo danas ovdje i zašto je sve ovo izgrađeno, jest to da nas je prije 4 godine vaša vjeroučiteljica Kristina Čačić uvjerila da je upravo vaše selo najbolje za ostvarenje ovakvog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj. I zato kada mi odemo, Kristina ostaje s Vama i uz Vas kao misionarka nade i strpljive ljubavi, a sve u ime Gospodina našega Isusa Krista.“

Cijeli govor grofa Eltza možete pročitati na poveznici.

Donatorima uime romske zajednice zahvalila je maturantica Srednje medicinske škole Varaždin Andreja Oršoš: „Budite uvjereni da novu životnu priliku i potporu koju ste nam ponudili, darujući nam ovaj prekrasan Centar i kapelicu, znat ćemo svi u selu, iskreno poštovati i čuvati. U našem selu sve vrvi od života, od mladosti i iskrene želje da mi mladi imamo veće i bolje šanse od naših roditelja. Vjerujem da ćemo kroz razne prilike koje će nam ponuditi ovaj prekrasan centar, moći koračati prema boljoj budućnosti…… Ostavljate nas u dobrim i sigurnim rukama voditeljice Centra Kristine Čačić, koju svi poznajemo kao našu vjeroučiteljicu Kristinu koja punih 12 godina dolazi u naše selo: na kavu, na druženje, na razgovor, kao pomoć, rame za plakanje, kao iskreni prijatelj.“

„Ovaj Centar omogućit će ovom naselju Gornje i Donje Vratno, pogotovo djeci da s prvim koracima upijaju Radosnu vijest: da ih Krist ljubi. Biskupija i cijela Crkva time ispunjava svoju osnovnu zadaću: svakom čovjeku donijeti evanđelje. I ovaj pastoralno-misijski Centar je svjedočanstvo da želimo biti među njima, s njima rasti u spoznaji Isusa Krista, navješćivati im vjeru, ufanje, ljubav, da nisu napušteni, da svijet kakav je god, koji ih odbacuje ne može uništiti onu ljubav koju Bog po Crkvi želi svjedočiti i po nama, živoj Crkvi, donijeti drugima tu Radosnu vijest.“ kazao je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Vjeroučiteljica Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma na početku nove službe rekla je: „Svemogući i milosrdni Gospodin Bog, jedini zna, tajne i dubine svih naših života, a razlog zbog kojega je upravo nas životno povezao, zna samo On. Obećajem vam, u svoj poniznosti i jednostavnosti  mojega života, da ću časno, vjerno i potpuno predano, radeći u ovome Centru služiti Vama sve dok me moja i naša prelijepa biskupija bude trebala i htjela na ovome radnom mjestu zajedno s našim vitezovima malteškoga reda, najstarije katoličke humanitarne organizacije u svijetu. Ovaj prelijepi dan i događaj tek i samo je uvod u novu životnu priču koju ćemo od sada zajedno krojiti.„

Događaj je završen dvjema prigodnim recitacijama djece iz naselja i pjesmom prvopričesnika.

Uz stanovnike naselja, na svečanosti su bili veleposlanici suverenog malteškog reda grof Franz Salm i Michael Džeba; dožupan Tomislav Paljak, načelnici općine Petrijanec Željko Posavec i općine Cestica Mirko Korotaju i ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak; predstavnici romske zajednice Gornjeg i Donjeg Vratna Edo Oršoš i Mladen Ignac te nacionalna ravnateljica pastorala Roma i tajnica Odbora HBK za pastoral Roma s. Karolina Miljak.

 
Tekst: Ivana Šimunić
Fotografije: Siniša Conar