Od:
Do:

Varaždinska biskupija u Ludbregu bila domaćin XI. nacionalnog susreta djelatnika i suradnika u pastoralu Roma

Varaždinska biskupija u Ludbregu bila domaćin XI. nacionalnog susreta djelatnika i suradnika u pastoralu RomaLUDBREG, 26. 10. 2019.
Nakon 2010. i 2017. godine, Varaždinska biskupija bila je po treći puta domaćin Nacionalnog susreta djelatnika i suradnika u pastoralu Roma.

Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma u suradnji s Varaždinskom biskupijom u subotu 26. listopada u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu je organizirao XI. nacionalni susret djelatnika i suradnika u pastoralu Roma.

Glavna tema susreta bila je „Obostrana evangelizacija – osobni susreti u duhu evanđeoske istine“, što je ujedno bio i naziv izlaganja mons. Josipa Mrzljaka, apostolskog administratora Varaždinske biskupije te predsjednika Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma. Biskup se u svom predavanju spomenuo i Međunarodnog susreta pastoralnih djelatnika i suradnika među Romima održanom u travnju ove godine u Trogiru, kojim povodom je ganski kardinal Peter Turkson iz Rima poslao pismo potpore sudionicima.

- Kardinal Turkson govori o tome kako trebamo jedni druge čuti i prepoznati vrijednosti koje postoje u svakom čovjeku i narodu. Kada kroz dijalog prepoznajemo dobro jedni u drugima tada i to dobro može rasti. Varaždinska biskupija ima najveći broj Roma u Hrvatskoj. Sigurno da je u listopadu, koji je misijski mjesec, itekako važno da prepoznamo naše misijsko poslanje. Ne trebamo nigdje daleko ići, jer te su misije ovdje kod nas. Romi se ponekad i boje, ali zato što često mi njih ne prihvaćamo. Zato je važno srušiti te predrasude - poručio je biskup Josip Mrzljak.

Nakon zajedničke molitve i uvodnog pozdrava vlč. Damira Slameka, povjerenika za pastoral Roma Varaždinske biskupije, te izlaganja biskupa Josipa Mrzljaka, uslijedio je rad sudionika podijeljenih u tri skupine na temu: “Iskustvo suživota - romska  zajednica,  lokalna  zajednica  i  integrirane obitelji”. O ovoj kompleksnoj i nimalo jednostavnoj temi svoje je vrijedno iskustvo podijelila vjeroučiteljica Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma naše mjesne Crkve.

- Prvenstveno kroz vjeroučiteljski rad imala sam prilike ići kod obitelji djece s kojom se susrećem na vjeronauku. Ono što me posebno veseli je svježina mladih iz romskih zajednica koji su shvatili vrijednost obrazovanja. Škola je ovdje velika podrška, a samim time i školski vjeronauk koji djeci širi obzore. Mi učitelji često kažemo kako smo toj djeci vrata i prozor u svijet. Danas smo tako mogli čuti mlade iz romskih zajednica koji kažu da žele završiti obrazovanje, pronaći posao i graditi svoje obitelji i domove. Mnogi su uz to izrazili želju da bi izašli iz svojih tipičnih romskih zajednica i nastavili život negdje drugdje kako bi podigli kvalitetu svojih života - poručila je tajnica Povjerenstva za pastoral Roma varaždinske biskupije.

Nacionalni susret okupio je šezdesetak sudionika; vjeroučitelja, župnika koji rade s Romima, socijalnih radnika, ali i romskih obitelji koje su kroz različite aktivnosti povezane sa svojim župnim zajednicama. Susretu u Ludbregu nazočila je i tajnica Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma, s. Karolina Miljak. Napretkom evangelizacije romskih obitelji u Varaždinskoj biskupiji iznimno je zadovoljna.

- Evangelizacija je jedan hod, proces. I u svakom segmentu bi čovjek trebao biti zadovoljan s onime što jest, ali da ga istovremeno to zadovoljstvo potakne da bude još bolji. Što se tiče Varaždinske biskupije, mislim da se ona može svrstati u sam vrh. Vidim jako puno zauzetosti, počevši od biskupa, pa do pastoralnih djelatnika. Gospođa Kristina zaista jako naporno radi, neumorna je, a njezin trud je dragocjen. Zbog toga se vide pomaci u rezultati. U odnosu na ono što je prije bilo, danas evangelizacija romskih obitelji ide munjevitom brzinom - poručila je s. Karolina te otkrila kako je za iduće razdoblje na nivou HBK dogovoreno kako bi se, u radu s Romima, malo više pozornosti posvetilo mjesnim Crkvama pa će na tragu toga u biskupijama u kojima žive Romi biti ustanovljen Dan Roma.

Nakon plenarne rasprave, sudionike Nacionalnog susreta djelatnika i suradnika u pastoralu Roma prigodnim su glazbeno-recitalnim programom iznenadili učenici Osnovne škole Petrijanec. XI. nacionalni susret djelatnika i suradnika u pastoralu Roma zaključen je zajedničkim objedom.
 
Goran Damjanić