Od:
Do:

Susret mladih svećenika Varaždinske biskupije s mons. Josipom Mrzljakom

Susret mladih svećenika Varaždinske biskupije s mons. Josipom MrzljakomLUDBREG, 28. 5. 2018.
U ponedjeljak 28. svibnja u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održan je susret trajne formacije svećenika Varaždinske biskupije zaređenih u posljednjih deset godina.

Susretom je predsjedao varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji je, kako je već jedanaest godina pastir varaždinske mjesne Crkve, sam osobno zaredio gotovo sve prisutne mlade svećenike na naslov Varaždinske biskupije.

Nakon uvodne riječi biskupa Mrzljaka, predavanje na temu Zaštita osobnih podataka na civilnom i kanonskom području održao je preč. mr. sc. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, i sam jedan od svećenika Varaždinske biskupije zaređenih u posljednjih deset godina. Svojim predavanjem kancelar Rak dao je kratak pregled civilnih i kanonskih područja na koja se odnosi Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR - General Data Protection Regulation) koja je s datumom 25. svibnja 2016. stupila na snagu. Podsjetio je na odredbu Zakonika kanonskog prava o zaštiti podataka. Istaknuo je kako su kroz stoljeća crkvene matice koje su vodili svećenici bile redovito jamstvo istinitosti osobnih podataka. Uz transparentnost koju pokazuju crkvene matice i druge župne uredske knjige, uočljivo je kako se posebna briga vodi oko čuvanja crkvenih matica, a s time i nastojanja oko zaštite osobnih podataka, naglasio je predavač. Opća uredba o zaštiti osobnih podataka prvenstveno je donesena zbog primjećenog nereda o korištenju osobnih podataka na civilnom području. Međutim, ovom jedinstvenom Uredbom koja vrijedi na području zemalja članica Europske unije, također su obuvaćena područja djelovanja vjerskih zajednica. Zbog toga je potrebna prilagodba kod zaštite osobnih podataka i u administrativnom i pastoralnom djelovanju svećenika, istaknuo je kancelar Rak, dodavši kako je u izradi dokument HBK koji bi trebao pomoći oko prilagodbe odredaba Uredbe na kanonskom području i pomoći oko rješenja ili nadilaženja ponekih nelogičnosti i apsurdnih situacija do kojih primjenjivanje spomenutih odredbi na kanonskom području može dovesti.

Nakon predavanja preč. Raka uslijedila je dulja rasprava upravo oko odredaba Uredbe koje nisu, kako je primjećeno, dovoljno uzele u obzir specifičnosti vjerskih zajednica oko prikupljanja i obrade osobnih podataka. Zajednički je zaključeno kako mnoge pojedinosti zahtijevaju temeljitiji pristup kod provedbe same Uredbe te ujednačenost pristupa i primjene na kanonskom području u  katoličkoj Crkvi u Republici Hrvatskoj.

Nakon rasprave, mons. Antun Perčić, generalni vikar osvrnuo se na nekoliko aktualnih događaja iz života Biskupije i rada svećenika. Nakon njega, biskup Mrzljak progovorio je o svetkovini Presvetog Srca Isusova te je mlade svećenike, na temelju Poruke Pape Franje povodom spomenute svetkovine koju je Papa proglasio Danom posvećenja klera, potaknuo da se bore protiv “duhovne svjetovnosti” i nastoje svoj svećenički život ostvariti prema Srcu Isusovu.

U kapeli Sv. Marka Križevčanina u Pastoralnom centru biskup je nakon prvog dijela susreta predvodio misno slavlje u zajedništvu s prisutnim svećenicima. Budući da je 28. svibnja datum posvećenja varaždinske katedrale, biskup Mrzljak je u homiliji, govoreći o živom kamenju koje gradi Crkvu, rekao kako je svatko od nas jedan kamen koji izgrađuje Crkvu. Kako bismo zajedno tvorili dobru građevinu, svatko se treba dati ispraviti, isklesati, tako da prema Božjem promislu bude ugrađen i doprinosi na svom mjestu da Crkva kao spomenuta građevina dobro stoji i da se na njoj može i dalje graditi.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je zajedničko druženje.
 
Nikola Tomašević