Od:
Do:

Ludbreg domaćin susreta svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine zaređenih posljednjih deset godina

Ludbreg domaćin susreta svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine zaređenih posljednjih deset godinaSISAK, 5. 12. 2019.
Susret svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine zaređenih posljednjih deset godina, bit će u Ludbregu, 24. veljače 2020. godine. Temeljna tema tog susreta, u povodu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, bit će "Svećenik i Riječ Božja".
 
Odlučili su tako biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, u četvrtak 5. prosinca 2019. na svojoj 45. sjednici, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.

Na sjednici su u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, osim kardinala Bozanića sudjelovali i sisački biskup te domaćin susreta Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, varaždinski biskup Bože Radoš, apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić.

Biskup domaćin, mons. Košić je na početku sjednice podsjetio kako je 5. prosinca prije deset godina papa Benedikt XVI. ponovno uspostavio Sisačku biskupiju i osnovao Bjelovarsko-križevačku biskupiju.

Osvrnuvši se na život Biskupije, biskup Košić dao je sažeti prikaz ostvarenja tijekom desetogodišnjeg djelovanja. Istaknuo je lijepe plodove kao što su Susret hrvatske katoličke mladeži 2012., uređenje Ordinarijata, velika hodočašća (Rim, Sveta zemlja, Fatima) i redovita biskupijska hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj; uređenje marijanskog svetišta u Gori, djelovanje Caritasa i pučke kuhinje; obnova crkava stradalih u Domovinskom ratu, izgradnja crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, uređen je novi Svećenički dom; održano je šest značajnih simpozija i objavljeno dvadeset knjiga, od kojih je zadnja „Šematizam Sisačke biskupije“, uređena u povodu 10. obljetnice; osnovane su tri zaklade: za studente, obitelji i za crkvu u Zrinu; ustanovljen je dječji vrtić; podignut je kip bl. Alojzija Stepinca na trgu ispred katedrale; zaređena su petnaestorica prezbitera, u Bogosloviji je petnaest bogoslova, što je lijep broj. Biskup je spomenuo i poteškoće s kojima se Biskupija suočava, osobito zbog posljedica ratnih stradanja. Uz sve to, vidljivo je da ima razloga za zahvalnost Gospodinu i vjerničkoj zauzetosti, rekao je mons. Košić.

Odgovarajući na biskupov pozdrav, kardinal Bozanić čestitao je obljetnicu biskupima mons. Košiću i mons. Huzjaku i njihovim biskupijama.

Čestitao je i ređenje mons. Radošu i novi početak u metropolijskom zajedništvu. Kardinal je naglasio da je bilo lijepo čuti o vidljivim postignućima koja pokazuju da se u našoj Domovini, i na mjesnoj i na nacionalnoj razini može učiniti puno, ako se uistinu želi i ako se ima cilj. Tako je ostvareno u Sisačkoj biskupiji čudesno djelo kojim Crkva daje poruku i vjernicima i svim hrvatskim građanima da je moguće učiniti više negoli izgleda.

Osim odluke o susretu svećenika u Ludbregu, što je bila glavna tema ove sjednice, biskupi su također odlučili će se u nedjelju 22. prosinca skupljati pomoć za stradale od potresa u Albaniji. Ujedno potiču da vjernici svojim molitvama budu blizu svima koji trpe, priopćeno je sa sjednice.

 
Izvor: Informativna katolička agencija