Od:
Do:

Četrdeset i druga sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine održana u Varaždinu

Četrdeset i druga sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine održana u VaraždinuVARAŽDIN, 5. 3. 2019.
Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju četrdeset i drugu sjednicu u utorak, 5. ožujka 2019. u Biskupskome ordinarijatu u Varaždinu.

Sjednicom je predsjedao kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i zagrebački metropolit, a prisutni su bili i svi ostali biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te zagrebački pomoćni biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svom pozdravnom govoru na početku sjednice, domaćin, mons. Mrzljak prisjetio se nedavnog zajedničkog susreta u Zagrebu sa stotinjak svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u trajnoj formaciji zaređenih u posljednjih deset godina. Kako kaže, povratne informacije za taj susret su bile jako pozitivne te su i druge generacije svećenika izrazile želju da se i za njih organizira slično okupljanje.

Podsjetio je kako će Katolički bogoslovni fakultet, 11. ožujka, proslaviti svoju 350. obljetnicu te se prisjetio kako je prije 50 godina, na proslavi 300. obljetnice KBF-a, upravo on uime studenata pozdravio i čestitao obljetnicu Fakulteta.

- Bogoslovija, sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet su naše zajedničke institucije o kojima se zajedno brinemo i koje zaista zahtjevaju da budemo međusobno više povezani, da budemo zajedno i da možemo donositi neke smjernice koje su potrebne, ali isto tako da i mi jedan drugome pomažemo u našoj biskupskoj službi, naglasio je biskup Mrzljak.

Kardinal Bozanić je pak, u svom uvodnom govoru, podsjetio kako ovim zajendičkim redovitim sjednicama biskupâ Zagrebačke metropolije oni zapravo prate pastoralno djelovanje njihovih dijeceza.

Domaćinu, biskupu Mrzljaku, kao i Sisačkom biskupu Vladi Košiću, kardinal Bozanić čestitao je 20. obljetnicu biskupskog služenja, prisjetivši se pritom zajedničkog susreta s blagopokojnim kardinalom Franjom Kuharićem koji je, u to vrijeme imenovanim mladim biskupima poručio: Nama je bilo teško. Ali, vama će biti još teže. Mi smo živjeli u vremenu kada smo znali tko je na kojoj strani, tko je protiv nas, a tko je s nama, a dolaze nova vremena kad se te granice žele relativizirati i puno će biti teže snalazit se u vremenima koja dolaze, jer dolaze vremena kad će se razna uporišta stavljati u pitanje.

- Možemo reći da mi danas, nakon 20 godina, ipak živimo jedno drugo vrijeme. Vrijeme kad se temeljna ljudska, ne kažem vjerska i crkvena, nego ljudska uporišta drmaju, tresu, kao što su uporište obitelji, škole, odgoja, države i drugih temeljnih institucija našega društva - rekao je kardinal Bozanić te podsjetio kako je o tome svojevremeno govorio i papa Benedikt XVI. kad je govorio o diktaturi relativizma koja za cilj ima da se zapravo izgubi jasnoća razlikovanja onog što vrijedi od onoga što ne vrijedi. Današnji, papa Franjo, govori pak o novoj ideološkoj kolonizaciji čime je na stanoviti način potvrdio riječi pape Benedikta XVI.

- Evo, to su naša vremena i u ovim vremenima se trebamo i snalaziti, i s jasnoćom Evanđelja naviještati Isusovu istinu i Isusovu poruku, a to je poruka spasenja čovjeka. Nije u pitanju ni vjera, ni Crkva, nego je danas u pitanju čovjek i to od početka, od obitelji. Čovjek koji počinje svoj život u majčinoj utrobi, pa sve do naravne smrti. To su vremena koja su nama dana i mi kao biskupi želimo upravo moliti Boga snagu Duha Svetoga da mognemo pravu riječ naviještati ljudima današnjeg vremena. S druge strane, dok se s time susrećemo, u susretu s mladima jako osjećamo upravo tu potrebu: oni traže uporišta, oni traže razjašnjenja, oni traže da im se pokaže put. - naglasio je u svom uvodnom govoru kardinal Bozanić.

U nastavku sjednice biskupi su, između ostalog, razmatrali o pastoralu osoba s invaliditetom, s naglaskom na ljude oštećena vida i sluha te o aktualizaciji smjernicâ o zaštiti maloljetnika u pojedinim biskupijama Zagrebačke crkvene pokrajine, a u svjetlu nedavnoga susreta pape Franje s predsjednicima biskupskih konferencija.

Službeno priopćenje biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine s njihove četrdeset i druge sjednice možete preuzeti i pročitati na poveznici ovdje.
 
Tekst: Iva Kuzmić