Od:
Do:

Pohod hrvatskih biskupa „ad limina“ u Rim od 12. do 17. studenoga

Pohod hrvatskih biskupa „ad limina“ u Rim od 12. do 17. studenogaRIM, 12. - 17. 11. 2018.
Hrvatski biskupi odlaze u svoj treći pohod „ad limina Apostolorum“ od osnutka Hrvatske biskupske konferencije. Nakon 1999. i 2006. hrvatski biskupi pohodit će pragove apostola od 12. do 17. studenoga 2018. Latinski naziv „ad limina Apostolorum“ prevodimo kao pohod »na pragove apostola«, to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve.

Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno Konzistorijalnoj kongregaciji. Biskupi pak nastanjeni izvan Europe imaju obvezu obaviti pohod »ad limina Apostolorum« svakih deset godina, ali i oni moraju dostavljati pismeni izvještaj svakih pet godina.

Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod „ad limina“ uveo je papa Siksto V. u 16. stoljeću. Danas je sve to propisano Zakonikom kanonskoga prava, u kanonima 399. i 400.

Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji »Pastor bonus« (Dobri pastir) pohodi »ad limina« zapravo su »kao vrhunac povezanosti svake partikularne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi; tako dakako jačaju veze hijerarhijskog zajedništva i kao da se javno pokazuje katolištvo Crkve kao i jedinstvo Biskupskoga zbora« (br. 29)

Uoči službenog početka pohoda, hrvatski će biskupi u nedjelju, 11. studenoga u 18 sati slaviti euharistiju u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a propovijedat će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na početku službenog dijela programa u ponedjeljak, 12. studenoga u 7.30 sati članovi HBK slavit će misu u bazilici sv. Petra, na oltaru na grobu sv. Petra, kojom će predsjedati predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise svečano će biti otkrivena ploča u bazilici sv. Petra. Potom slijedi susret biskupa sa Svetim Ocem.

Idućih dana biskupi će pohoditi pojedine dikasterije Svete Stolice te slaviti misna slavlja u ostalim trima rimskim bazilikama. U srijedu, 14. studenoga u 15.45 sati, biskupi će pohoditi  rimsku katedralu baziliku sv. Ivana Lateranskog gdje će u tamošnjem baptisteriju misu predvoditi splitsko - makarski nadbiskup Marin Barišić. U petak, 16. studenoga u 16.30 sati euharistijsko slavlje u bazilici sv. Pavla izvan zidina predslavit će đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić. Na završetku pohoda, u subotu 17. studenoga u 9.30 sati, misu u bazilici sv. Marije Velike predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Fotografija: Informativna katolička agencija