Od:
Do:

U Vatikanu se održava XV. opća redovna skupština Biskupske sinode „Vjera, mladi i razlučivanje zvanja“

U Vatikanu se održava XV. opća redovna skupština Biskupske sinode „Vjera, mladi i razlučivanje zvanja“

VATIKAN, 3. - 28. 10. 2018.


Od 3. do 28. listopada u Vatikanu se održava XV. Opća redovna skupština Biskupske sinode na temu „Vjera, mladi i razlučivanje zvanja“. Pripremni dokument XV. Opće redovne skupštine Biskupske sinode „Vjera, mladi i razlučivanje zvanja“.

Sinoda, koja će trajati 25 dana, započela je svečanim euharistijskim slavljem kojim je u srijedu 3. listopada predsjedao papa Franjo na prostoru ispred Bazilike sv. Petra. Papa je u govoru na početku Biskupske sinode posvećene mladima istaknuo kako je vrijedno imati Crkvu kao majku, učiteljicu, kao dom, kao obitelj koja, unatoč ljudskim slabostima i teškoćama, blista i prenosi vječnu Isusovu poruku, prenosi Vatican News.

- Vrijedno je uhvatiti se za čamac Crkve koji, premda prolazi kroz nemilosrdne oluje u svijetu, i dalje svima nudi utočište i gostoprimstvo; vrijedno je slušati jedni druge; plivati protiv struje i vezati se za velike vrijednosti: za obitelj, vjernost, ljubav, vjeru, žrtvu, služenje, vječni život - istaknuo je Papa.

Podsjetivši da je sinoda trenutak razmjene mišljenja, Sveti Otac je potaknuo sve da govore hrabro i koristeći se parezijom, odnosno da govore otvoreno uključujući slobodu, istinu i ljubav.

- Samo po dijalogu možemo rasti. Pristojna i transparentna kritika konstruktivna je i pomaže, dok nikako ne pomažu beskorisna ogovaranja, glasine, površno zaključivanje ili predrasude. Hrabrosti za govor treba odgovarati poniznost slušanja. Sinoda treba biti vježba dijaloga. A prvi plod toga dijaloga jest da se svatko otvori za novost, za promjenu vlastitoga mišljenja zahvaljujući onomu što je čuo od drugih. Osjećajmo se slobodnima prihvatiti i shvatiti druge, te promijeniti svoja uvjerenja i stajališta; to je znak velike ljudske i duhovne zrelosti. Sinoda je crkvena vježba razlučivanja; iskrenost u govoru i otvorenost u slušanju bitni su kako bi sinoda bila proces razlučivanja. Razlučivanje nije reklamni slogan, nije ni neka organizacijska tehnika, a ni moda ovoga pontifikata, nego je nutarnje ponašanje koje se temelji na činu vjere. Razlučivanje je metoda i istodobno cilj koji si postavljamo; temelji se na uvjerenju da je Bog na djelu u povijesti svijeta, u događajima u životu, u ljudima koje susrećem i koji mi govore - rekao je Papa.

U četvrtak je u središtu je pozornosti još uvijek bio prvi dio dokumenta 'Instrumentum laboris', posvećen slušanju. Da mladi ne budu samo predmet nego subjekt navještaja Evanđelja, bila je zajednička želja sudionika.

Paolo Ruffini, prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikaciju, govorio je u petak 5. listopada, na brifingu o radu XV. Biskupske sinode na temu "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja" u Vatikanu te je najavio mogućnost osnivanja Papinskog vijeća za mlade.

Na sinodi sudjeluje 266 sinodskih otaca, od čega 50 kardinala, među sudionicima su i 23 stručnjaka, tridesetak mladih te osam bratskih delegata, predstavnika drugih Crkvi i crkvenih zajednica.

Fotografija: Ured za mlade HBK