Od:
Do:

Započeo 34. svjetski susret mladih u Panami - sudjeluje više od 100 tisuća hodočasnika iz 156 zemalja

Započeo 34. svjetski susret mladih u Panami - sudjeluje više od 100 tisuća hodočasnika iz 156 zemaljaPANAMA, 22. - 27. 1. 2019.
Pod geslom „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ u utorak 22. siječnja uvečer po lokalnom vremenu u Campo Santa Maria la Antigua u Cinta Costera, u Panami, svečano je otvoren 34. po redu Svjetski susret mladih.

To je treći svjetski susret mladih u Latinskoj Americi (prvi je bio u Argentini 1987. godine) i drugi za latinoameričkog papu, nakon Ria 2013. Ima snažno obilježje Srednje Amerike, najviše je mladih  došlo iz Gvatemale, Hondurasa, Nikaragve, Salvadora... Na misi kojom je predsjedao nadbiskup Ulloa Mendieta sudjelovalo je 75 tisuća mladih, koji su zatim ostali na koncertu održanom ubrzo nakon toga.

Ovogodišnji svjetski susret mladih trajat će do 27. siječnja. To je svjetski dan mladih u Srednjoj Americi. To je svjetski susret mladih koji sanjaju o mirnoj budućnosti ove regije. Na plaži je bila postavljena velika pozornica na kojoj su mladima svirali brojni glazbeni sastavi koji su se izmjenjivali cijelo poslijepodne. Mladi su se zabavljali, pjevali, mahali zastavama, plesali. Ali duboko u sebi svi imaju istu brigu i istu želju za mirom i pravdom, bez razlika u boji i granicama. Oni dolaze iz sredina pogođenih dubokim društvenim problemima i političkim situacijama koje imaju dubok utjecaj na živote stanovništva. Migracije, siromaštvo, očaj.

Mladi mnogo očekuju od Pape

Mladi upiru svoj pogled u papu Franju, papu iz Latinske Amerike, Papu koji „zna kako razgovarati s mladima i srcima ljudi. Od njega očekujemo mnogo toga. Sigurni smo da će nas iznenaditi“.

A Sveti Otac Franjo u Panamu je sletio u srijedu 23. siječnja u 22.20 sati po srednjoeuropskom vremenu u međunarodnu zračnu luku Paname Tocumen. Dobrodošlicu su mu pritom izrazili predsjednik Juan Carlos Varela i njegova supruga, predstavnici vlasti i Crkve na čelu s domaćinom nadbiskupom Joséom Domingom Ulloaom Mendietom, kao i brojni mladi kojima je Papa spontano prišao i pozdravio ih.

Papa se zatim uputio u Apostolsku nuncijaturu gdje će boraviti tijekom pohoda. Prva je na programu u četvrtak 24. siječnja svečanost dobrodošlice na glavnom ulazu Predsjedničke palače u 15.45 sati i kurtoazni posjet predsjedniku Vareli. U 16.40 sati u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova – Palacio Bolivar Papa će se susresti s predstavnicima vlasti, Diplomatskog kora i javnog života. U 17.15 sati u crkvi Sv. Franje Asiškog slijedi susret s biskupima Srednje Amerike.

Nadbiskup Mendieta: “Kristov poziv valjan, vječan, intenzivan, pun nježnosti”

Nadbiskup Paname, mons. José Domingo Ulloa Mendieta, predvodio je na otvorenju 34. svjetskog dana mladih koncelebrirano misno slavlje zajedno s 400 biskupa i tisuću svećenika.

U svojoj propovijedi govorio je o Svjetskom danu mladih „za mlade na egzistencijalnim i geografskim periferijama“ nazivajući susret „melemom za tešku situaciju u kojoj mnogi od njih žive bez nade, osobito domorodci i potomci afričkih doseljenika, migranti koji bježe iz svojih zemalja porijekla i na svome putovanju bivaju izloženi trgovini drogom, trgovini ljudima, kriminalu i mnogim drugim društvenim bolestima“. Put za „suočavanje s izazovima života“ predstavlja Euharistija, „duhovna hrana“, poručio je nadbiskup Ulloa Mendieta i ponovio da je „Kristov poziv valjan, vječan, intenzivan, pun nježnosti“.

Papina video poruka mladima povodom Svjetskog dana mladih

Poruka Svetog Oca mladima u pripremi za 34. svjetski dan mladih, koji se slavi u Panami, usredotočuje se na temu: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38).

Porukom, objavljenom na spomen Prikazanja Blažene Djevice Marije u studenom prošle godine, zaključuje se ciklus od tri marijanske poruke posvećene mladima na putu između Svjetskoga dana mladih 2016. i Svjetskoga dana mladih 2019. godine.

“Dragi mladi,

bliži nam se Svjetski dan mladih koji će se u siječnju održati u Panami i imat će za temu odgovor Djevice Marije na Božji poziv: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38).

Njezine su riječi hrabri i velikodušni „da“. To je pozitivan odgovor onoga koji je razumio tajnu poziva: izaći iz samoga sebe i staviti se u službu drugima. Naš život ima smisao samo u služenju Bogu i bližnjemu.

Mnogo je mladih ljudi, vjernika i nevjernika, koji po završetku svojih studija osjete želju da pomažu drugima, da nešto učine za one koji trpe. To je snaga mladih ljudi, snaga koju vi svi posjedujete. To je snaga koja može promijeniti svijet. Ovo je revolucija koja može poraziti „moćne sile“ ovoga svijeta: „revolucija“ služenja.

Staviti se u službu bližnjemu ne znači samo biti spremni na djelovanje, nego moramo također stupiti u dijalog s Bogom, u stavu slušanja, kao što je to učinila Marija. Ona je slušala ono što joj je govorio anđeo, a zatim je odgovorila. Iz toga odnosa s Bogom u tišini srca otkrivamo naš identitet i poziv na koji nas Bog zove, koji se može izraziti na različite načine: u braku, u posvećenom životu, u svećeništvu… Svi su to načini na koji se slijedi Isusa. Važno je otkriti što Bog želi od nas i imati hrabrosti reći „da“.
Marija je bila sretna žena, jer je velikodušno odgovorila Bogu i otvorila svoje srce naumu koji je imao za nju.

Kad Bog ima neku ponudu za nas, poput one koju je ponudio Mariji, time ne namjerava rušiti naše snove, nego rasplamsati želje kako bi naš život bio plodonosan, izmamio mnogima osmjeh na licu i razveselio mnoga srca. Odgovoriti Bogu pozitivno prvi je korak prema tome da mi sami budemo sretni i da mnoge ljude učinimo sretnima.

Dragi mladi ljudi, imajte hrabrosti zaviriti u svoje srce i zapitati Boga: što želiš od mene? Dopustite Bogu da vam govori i vidjet ćete kako se vaš život preobražava i ispunjava radošću.

Prije Svjetskog dana mladih u Panami, koji nam je evo već blizu, pozivam vas da se pripremite prateći i sudjelujući u inicijativama koje se ostvaruju. To će vam biti od pomoći na putu prema ovom cilju. Neka vas Djevica Marija prati na tome putu, a njezin primjer potakne da budete hrabri i velikodušni u svom odgovoru.

Želim vam dobar hod prema Panami! I, molim vas, ne zaboravite moliti za mene.

Vidimo se uskoro.”


34. svjetski dan mladih u brojkama

Na Svjetskom danu mladih u Panami sudjeluje više od 100 000 hodočasnika iz 156 zemalja. Za sudjelovanje se prijavilo 480 biskupa, 380 će ih držati kateheze mladima u 137 centara za katehezu na 25 jezika. Mladima stoji na raspolaganju 20.000 volontera iz Paname te još 2455 iz cijeloga svijeta. Zemlje iz kojih dolazi najveći broj međunarodnih volontera su Kolumbija, Brazil, Kostarika, Meksiko i Poljska. Prvi put u povijesti u Panamu je stiglo gotovo 500 mladih Kubanaca, kako bi sudjelovali u velikoj proslavi Svjetskog dana mladih. Za praćenje susreta akreditirano je 2500 novinara.

Panama - 3,6 milijuna katolika

Katolicima se izjašnjava 3,6 milijuna – 88% stanovnika Paname, o kojima skrbi 15 biskupa, 234 biskupijskih svećenika i 186 redovničkih, tu je i 81 stalni đakon i 49 redovnika koji nisu svećenici, 450 redovnica, 10 članova svjetovnih instituta, 4209 misionara laika i 1960 kateheta te 200 bogoslova. U zemlji djeluje 196 župnih i 164 drugih pastoralnih centara, Crkva vodi i 132 vrtića i osnovnih škola te 28 karitativnih i socijalnih centara, objavio je Vatican News. Prvi papa koji je pohodio Panamu bio je sv. Ivan Pavao II. 5. ožujka 1983.

I mladi varaždinske biskupije sudjeluju na 34. svjetskom susretu mladih, pa nam se tako javio vlč. Siniša Blatarić, svećenik Varaždinske biskupije, s nekoliko fotografija iz, kako kaže, "jako vlažnog" glavnog grada Panama Cityja gdje su smješteni po obiteljima uz srdačnu i toplu dobrodošlicu.
 
Izvor: Informativna katolička agencija
Fotografije: Reuters i vlč. Siniša Blatarić