Od:
Do:

Nadbiskup Chicaga, Amerikanac varaždinskih korijena, predvodio misu na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Nadbiskup Chicaga, Amerikanac varaždinskih korijena, predvodio misu na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrataZAGREB, 31. 5. 2017.
Povodom Dana Grada Zagreba i blagdana njegove nebeske zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, u posjeti našem glavnom gradu bio je kardinal Blase Joseph Cupich, nadbiskup i metropolit američkog grada Chicaga. Kardinal Cupich tom je prilikom predvodio misno slavlje u zagrebačkoj katedrali u srijedu 31. svibnja povodom svetkovine Blažene Djevice Marije “Majke Božje od Kamenitih vrata”.

Podsjetimo, Varaždincima je ovaj rođeni Amerikanac itekako zanimljiv budući da je hrvatskih korijena, točnije varaždinskih! Naime, interesantno je da su obje njegove bake čak i iz iste župe, svetog Marka evanđelista iz Vinice. Nakon Prvog svjetskog rata i Ruža Gradiček iz Grede i Barbara Bahun iz Ladanja Donjeg emigrirale su s jedva navršenih 18 godina u SAD i ondje zasnovale obitelji s hrvatskim iseljenicima. Ruža se udala za Blaža Čupića iz Donjih Andrijevaca kod Slavonskog Broda, a Barbara za Ivana Majhana iz okolice Karlovca. Zajedno s drugim članovima Hrvatske useljeničke zajednice njegovi djedovi i bake su utemeljili župu u Omahi, u državi Nebraski, gdje je kasnije i sam “Blaž Josip” rođen.

Što se tiče euharistijskog slavlja, u homiliji zagrebačkom, ali i širem, mnoštvu, kardinal Cupich je naglasio bogatu tradiciju i povijest Zagrebačke nadbiskupije i Crkve u Hrvatskoj. Moje je srce naročito ganuto, kada se sjetim vlastitih korijena u zemlji koju su moji djedovi i bake nazivali “Lijepa naša domovino”. Te sam riječi i ja usvojio te danas molim: “Da bi vazda sretna bila!”, poručio je nadbiskup, nakon toga posvetivši svoje izlaganje majci Božjoj pitajući se što je to vezano za Mariju što ju čini dobrom učiteljicom i dobrom majkom.

- Evanđelje govori o tri stvari: gdje ona podučava; kako ona podučava i što se događa kada ona poučava. Prvo, primijetimo gdje Marija podučava. Tek što joj je rečeno da će biti majka Spasiteljeva, da je ona ljubljena Božja kći, ona se – umjesto da ostane kod kuće i uživa u tome trenutku velike radosti – upućuje u žurbi, penje se u gorje, kako bi bila s bračnim parom, koji će u svojoj starosti rođenjem sina postati novom obitelji. Poruka je jasna. Gdje to Marija podučava? Ona podučava u obitelji. Na taj nas način podsjeća da je obitelj primarno mjesto na kojemu se uzajamno dijeli i prenosi Radosna vijest, Evanđelje. Sveti Otac, papa Franjo, u svojoj je postsinodskoj pobudnici Radost ljubavi, Amoris laetitia, napisao da se Bog od početka Stvaranja odlučio objaviti poglavito u ozračju obitelji. Dobro poznajemo biblijske pripovijesti o obiteljima, o Adamu i Evi, Abrahamu i Sari, Elizabeti i Zahariji te o Mariji i Josipu. Marija nas danas podsjeća da je obitelj povlašteno mjesto na kojemu nam se Bog očituje. Obitelji su povlašteno mjesto na kojemu učimo o Božjoj ljubavi prema nama. Marija danas sve nas u Crkvi podučava da ne bismo trebali štedjeti napore u podupiranju obitelji u njihovu plemenitom pozivu. Posebno bismo trebali doprijeti do onih obitelji koje proživljavaju najveće boli, koje se trebaju uspeti na najveća gorja, svladati najteže izazove, poput toga starijega bračnog para koji očekuje dijete, ili poput samohrane majke ili oca, ili poput obitelji razbijene razvodom i razdvajanjem. Drugo što čujemo u Evanđelju jest kako Marija uči. Ona podučava tako da ohrabruje i donosi radost onima koji čuju njezin glas. Elizabeta kaže: “Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi.” Koji je uzrok Elizabetine radosti i radosti Ivana Krstitelja, djeteta u njenoj utrobi? To je radost koja dolazi iz spoznanja Emanuela, iz spoznanja da je Bog s nama, da je Isus došao na svijet po milosti nebeskoga Oca. Naše podučavanje treba započeti navještajem te istine. Sve su ostale istine drugotne, a sve vrline – kako nas podsjeća sveti Toma Akvinski – u odnosu prema milosti nalaze se u drugome planu. Konačno, vidimo što se događa Mariji, kada podučava na takav način. Rečeno nam je da se Marija vraća kući, ali ona je preobražena. Više nije samo skromna sluškinja, koja živi anonimno u malome selu Nazaretu. Sada shvaća da ima mjesto u Božjemu planu. Zato kaže: “Od sada će me svi naraštaji zvati blaženom… jer velika mi djela učini Svesilni!“ To nisu riječi ispunjene ohološću, nego riječi prepoznavanja da će ona dati jedinstveni doprinos Božjemu planu spasenja. Bogorodice od Kamenitih vrata, budi uz nas kao Majka i Učiteljica svetosti! Moli za nas, da budemo pravi Kristovi i tvoji učenici u služenju ljudima! Čuvaj i blagoslovi obitelji, Zagreb i cijelu Hrvatsku – „da bi vazda sretna bila“! - poručio je, između ostaloga, u svojoj propovijedi kardinal Cupich.

Osim u Zagrebu, kardinal Cupich nije propustio posjetiti ni rodni kraj svojih baka. Tako je u utorak 30. svibnja posjetio župu Maruševec gdje se susreo sa svojom rodbinom i ostalim vjernicima u kapeli Presvetog Trojstva u Jurketincu. Ondje ga je uime biskupije srdačno dočekao i pozdravio generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, a dobrodošlicu mu je poželio i domaći župnik vlč. Krunoslav Milovec. Nakon toga, susret je nastavljen u Društvenom domu u Jurketincu gdje su ga pozdravili i predstavnici Općine Maruševec i Vinica.
 
Izvor: Informativna katolička agencija
Fotografije: Facebook i Zagrebačka nadbiskupija