Od:
Do:

Završen pohod hrvatskih biskupa pragovima apostola "Ad limina apostolorum" u Vatikanu

Završen pohod hrvatskih biskupa pragovima apostola "Ad limina apostolorum" u VatikanuVATIKAN, 12. - 17. 11. 2018.

Hrvatski biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, od 12. do 17. studenoga su boravili u Vatikanu u sklopu svog trećeg pohoda „Ad limina apostolorum“ od osnutka Hrvatske biskupske konferencije.

Nakon 1999. i 2006. godine, ovo je bio treći pohod naših biskupa na ‘pragove apostola’. Naime, latinski naziv „Ad limina apostolorum“ prevodimo kao pohod “na pragove apostola”, to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve. Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno Konzistorijalnoj kongregaciji.

Sveta misa u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima

Uoči službenog početka pohoda, hrvatski su biskupi u nedjelju 11. studenoga slavili večernju euharistiju u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima, a koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, dok je propovijedao šibenski biskup Tomislav Rogić. Propovijed biskupa Rogića izrečenu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu uoči početka pohoda hrvatskih biskupa Svetom Ocu možete poslušati ovdje.

Na početku službenog dijela programa, u ponedjeljak 12. studenoga ujutro, članovi HBK slavili su svetu misu u bazilici sv. Petra, na oltaru na grobu sv. Petra, kojom je predsjedao predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Propovijed nadbiskupa Puljića možete poslušati ovdje.

Susret sa Svetim Ocem

Nakon mise biskupi su na grobu sv. Petra otvorili ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod.

Slijedio je susret biskupa sa Svetim Ocem te, u Državnom tajništvu Svete Stolice, s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, na susretu s papom Franjom obratio se Svetom Ocu prigodnim govorom uime svih hrvatskih biskupa.

U srijedu 14. studenoga, trećeg dana pohoda, biskupi su pohodili rimsku baziliku sv. Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), gdje je misu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. S biskupima su koncelebrirali rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, vlč. Bože Radoš, te hrvatski svećenici koji se nalaze na studiju ili službi u Rimu. Misa je slavljena u kapelici sv. Venancija gdje se čuvaju kosti solinskih i istarskih mučenika koje je u Rim donio opat Martin po nalogu pape Ivana IV. iz 641. godine.

“Ovo je sveto mjesto koje je pritjelovljeno glavi i majci svih crkava u Rimu i u svijetu. Ovo je nešto jedinstveno: da su kršćani s naših terena na kojima mi danas rastemo već u ono vrijeme bili povezani s Petrom, recimo to tako, ad limina apostolorum. Ovo ovdje je za nas sveto mjesto. Papa Ivan IV. je ovaj prostor, najbliži majci svih crkava, pretvorio u oratorij, u crkvu posvećenu solinskim i istarskim mučenicima“, rekao je na početku misnog slavlja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Homiliju nadbiskupa Barišića možete poslušati na poveznici.

Pitanja važna za život Crkve u Hrvata

U sklopu pohoda “Ad limina apostolorum” hrvatski biskupi su se istoga dana susreli s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom. U vrlo srdačnom i otvorenom ozračju dotakli su se nekih pitanja važnih za život Crkve kao i odnosa Crkve i države u Hrvatskoj.

Osim misnih slavlja, hrvatski biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije, u pohodu “Ad limina apostolorum” su posjetili ili će posjetiti više kongregacija, dikasterija i papinskih vijeća. Svi biskupi sudjelovali su u posjetima kongregacijama, a u posjetima pojedinim dikasterijima i vijećima sudjelovalo je po nekoliko biskupa. Tako su na početku pohoda, 12. studenoga, nakon susreta sa Svetim Ocem i posjeta Državnom tajništvu, članovi HBK posjetili su Dikasterij za laike, obitelj i život gdje ih je primio prefekt Dikasterija kardinal Kevin Joseph Farel sa suradnicima. Drugoga dana, 13. studenoga, posjetili su najprije Kongregaciju za biskupe gdje ih je primio prefekt kardinal Marc Ouellet i tajnik Kongregacije mons. Ilson de Jesus Montanari. Posjetili su potom Kongregaciju za nauk vjere gdje su se susreli s prefektom kardinalom Luisom Ladariom Ferrerom i njegovim suradnicima. Zatim su biskupi posjetili papinska vijeća za novu evangelizaciju, za tumačenje zakonskih tekstova i za međureligijski dijalog. U srijedu 14. studenoga biskupi su posjetili Kongregaciju za katolički odgoj. Biskupe je primio prefekt Kongregacije kardinal Giuseppe Versali. Nakon toga posjetili su i Kongregaciju za ustanove Bogu posvećenog života i družbe apostolskog života gdje ih je primio prefekt kardinal João Braz de Aviz sa suradnicima. Istoga dana u popodnevnim satima, nakon mise u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, posjetili su Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Nadahnuti životnim svjedočanstvom apostola

Uz to, biskupi Vlado Košić, Josip Mrzljak, Vjekoslav Huzjak i Zdenko Križić u utorak 13. studenoga posjetili su generalnu kuću Družbe Sinova Bezgrješne. Tom prigodom biskupi su se susreli s generalnim poglavarom p. Michelom Perniolom i braćom, među kojima je bio i Antonio Blažević, rodom iz Volodera. Biskupi su s njima u kapeli kuće slavili misu i pomolili se na grobu sluge Božjega brata Bonifacija Ivana Pavletića, koji je rođen 1864. u Zbjegovači kod Kutine, a 1897. godine umro u Rimu na glasu svetosti. Njegovi su posmrtni ostatci preneseni iz rimskog groblja Verano u grobnicu družbe. Inače, Sisačka biskupija osnovala je zakladu za stipendiranje studenata koja nosi njegovo ime.

U petak 16. studenoga euharistijsko slavlje u bazilici sv. Pavla izvan zidina predslavio je đakovačko–osječki nadbiskup Đuro Hranić. U uvodu u misu kazao je kako ovih dana hrvatski biskupi obilaze grobove apostola i nadahnjuju se njihovim životnim svjedočanstvom, njihovim zauzimanjem za Evanđelje do krvi. Danas smo ovdje na grobu sv. Pavla u ovoj prekrasnoj bazilici, rekao je nadbiskup Hranić, napomenuvši kako njega, koji dolazi iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, na osobit način za nju veže strop za koji je biskup Josip Kuković, predšasnik biskupa Josipa Jurja Strossmayera, darovao drvo kad se bazilika obnavljala nakon požara.

Završno slavlje u bazilici sv. Marije Velike predvodio kardinal Josip Bozanić

Posljednjega dana svoga pohoda apostolskim pragovima, „Ad limina apostolorum“, u subotu 17. studenoga, članovi Hrvatske biskupske konferencije okupili su se na misi koju je u bazilici svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore) u Rimu predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. U propovijedi je zagrebački nadbiskup istaknuo povezanost hrvatskih vjernika s tom znamenitom rimskom bazilikom u koju su došli „zahvaliti Gospodinu, obnoviti svoju predanost i pouzdanje u njega. Zagovoru Blažene Djevice Marije ovdje posebno preporučujemo svoju biskupsku službu, našu Crkvu i hrvatsku domovinu“. Homiliju kardinala Bozanića sa završnog misnog slavlja možete pročitati ovdje.

Nakon euharistijskog slavlja, u krstionici bazilike, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otkrio je spomen-ploču isklesanu na glagoljici, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u znak zahvale hrvatskoga naroda papi Hadrijanu II. koji je odobrio glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim. Na ploči piše: „U ovoj papinskoj bazilici 868. godine papa Hadrijan II. odobrio je glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim. U Rimu su za naše svećenike glagoljaše tiskani misali i brevijari na glagoljici sve do XX. stoljeća. Zahvalan hrvatski narod.“ Prigodne riječi uputili su i nadsvećenik bazilike Sv. Marije Velike kardinal Stanislaw Rylko, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, koji je i pročitao tekst ploče. Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Na završetku "Ad limina apostolorum", koji je trajao od ponedjeljka 12. do subote 17. studenoga, predsjednik HBK Želimir Puljić zahvalio je uime svih biskupa na gostoprimstvu.

Inače, običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod „ad limina“ uveo je papa Siksto V. u 16. stoljeću. Danas je sve to propisano Zakonikom kanonskoga prava, u kanonima 399. i 400. Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji »Pastor bonus« (Dobri pastir) pohodi »ad limina« zapravo su »kao vrhunac povezanosti svake partikularne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi; tako dakako jačaju veze hijerarhijskog zajedništva i kao da se javno pokazuje katolištvo Crkve kao i jedinstvo Biskupskoga zbora« (br. 29).

Izvor: IKA
Fotografije: IKA, Vatican Media