Od:
Do:

Zaređen novi hvarski biskup Petar Palić

Zaređen novi hvarski biskup Petar PalićHVAR, 30. 4. 2018.
Mons. Petar Palić zaređen je za novog hvarskog biskupa u ponedjeljak 30. travnja 2018.

Na slavlje biskupskoga ređenja pristiglo je nekoliko tisuća vjernika koji su u potpunosti ispunili središnji hvarski trg Sv. Stjepana te pratili misu ređenja preko video-zida podignutoga na pročelju katedrale.

Glavni zareditelj bio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a suzareditelji apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić.

U euharistijskom slavlju biskupskoga ređenja sudjelovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij nadbiskup Martin Vidović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, nadbiskupi i metropolite Crkve u Hrvata, đakovačko-osječki Đuro Hranić, riječki Ivan Devčić i splitsko-makarski Marin Barišić. U koncelebraciji su bili i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, te brojni dijecezanski, gostujući i redovnički svećenici.

Apostolski nalog o biskupskome imenovanju pročitali su Apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto i prvi tajnik apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.
- Na tebe dragi Sine, svraćamo pogled, koji se odlikuješ ljudskim i kršćanskim vrlinama te ljubavlju i revnošću prema Crkvi, a i jasno se pokazuješ vještim u upravljanju...Našom Apostolskom vlašću imenujemo te hvarskim biskupom, sa svim udijeljenim pravima i odgovarajućim danim obvezama. Rado ti dopuštamo da biskupsko ređenje primiš od bilo kojega katoličkoga biskupa izvan grada Rima, obdržavajući liturgijske odredbe- stoji, uz ostalo, u apostolskome nalogu o biskupskome imenovanju.

Uslijedila je prigodna propovijed koju je uputio nadbiskup Želimir Puljić

Središnji obred biskupskoga ređenja mons. Petra Palića započeo je obećanjem izabranika za biskupsku službu upućenom glavnome zareditelju nadbiskupu Puljiću. U tijeku prostracije ređenika pred oltarom hvarske katedrale otpjevane su litanijske prošnje. Ređenik je, zatim, pristupio zareditelju nadbiskupu Puljiću koji je položio ruke izabraniku na glavu, nakon čega su to učinili suzareditelji: mons. Slobodan Štambuk, apostolski upravitelj mjesne Crkve, dubrovački biskup Mate Uzinić, te nadbiskupi i biskupi koji sudjeluju u slavlju biskupskoga posvećenja. U obredu ređenja nadbiskup Puljić položio je na glavu ređenika otvoreni evanđelistar za čega je izgovorena molitva ređenja.

U nastavku obreda mons. Paliću pomazana je glava uljem krizme koje je posvećeno na uskrsnu srijedu u hvarskoj župi Svetoga Duha u Vrbanju. Biskup Palić primio je, zatim, obilježja biskupske službe: prsten, mitru i pastirski štap.

Na završetku misnog slavlja biskupskoga ređenja u Hvaru održani su prigodni govori. Prvi govor održao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Uime svećenika Hvarske biskupije, te redovnika i redovnica novog biskupa mons. Petra Palića pozdravio je Toni Plenković, dekan Bračkog dekanata. Dosadašnji hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk također se obratio novozaređenom biskupu Petru Paliću, ohrabrujući ga na početku njegove službe svojim pjesničkim jezikom punim metafora i parafraziranja poznatih stihova.

Na kraju euharistijskoga slavlja biskupskoga ređenja, novi hvarski biskup Petar Palić uputio je zahvalu svima nazočnima kao i svima koji su ga pratili na njegovu životnome i svećeničkome putu.
- Dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici Hvarske biskupije, rasprostranjene na otocima Hvaru, Braču i Visu! Ja sam Petar, vaš brat! Crkva me po papi Franji šalje da od danas budem vaš pastir, otac, brat, prijatelj i pratitelj na životnom putu, rekao je biskup Palić obraćajući se svojoj pastvi. Bogata povijest i duhovni život ove biskupije baština je koju smo primili i koju moramo nastaviti čuvati, prenositi budućim pokoljenjima i na njoj graditi vlastitu budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama samima, rekao je novi biskup dodajući da živimo u vremenu velikih izazova. Iskustvo nas uči da često stojimo pred neizvjesnošću svoga poslanja, isto kao što su i apostoli one noći stajali pred neizvjesnošću svoga ribolova. Njihov je cjelonoćni ribolov ostao bezuspješan, srce ispunjeno gorčinom, a ruke prazne, sve do trenutka dok nisu, prepoznavši Gospodina Isusa i potaknuti Njegovom riječju, bacili ponovno mreže. Čin izvan svake ljudske logike, djelo izvan svakog razumskog utemeljenja, rekao je biskup, pozivajući na prepoznavanje Gospodina u uspjesima i neuspjesima, u punini i praznini životnih okolnosti, i da bez straha krenu prema Njemu i dopuste mu da dođe k Nama, svjesni svoje grešnosti, ali i veličine dara njegova praštanja. S tom sviješću i vjerom da je Uskrsnuli i danas s nama na lađi ove naše Hvarske Crkve, Crkve u našem narodu i sveopće Crkve, pozivam sve, da zagledani u lik naše najvjernije Odvjetnice i Majke, Blažene Djevice Marije, ohrabreni zagovorom sv. Stjepana, pape, Prošpera, Jurja i svih svetica i svetaca, nastavimo služiti ljudima našega vremena, naviještati i živjeti Radosnu vijest spasenja i u licu braće i sestara, osobito malenih i potrebnih, otkrivamo lice samoga Krista. In Verbo autem tuo! Na tvoju Riječ, Gospodine Isuse Kriste, predajemo se tebi i tvome poslanju! -poručio je između ostalog mons. Palić.

Nakon zahvale novoga biskupa, otpjevana je "Tebe Boga hvalimo" kao zahvala Gospodinu. Uslijedio je svečani blagoslov, a na kraju svečane euharisije biskupskoga ređenja dana je hvala i Domovini pjevanjem "Lijepe naše"

Na misi biskupskoga ređenja pjevali su mješoviti katedralni zbor Sv. Cecilije, mješoviti zbor Janjevo iz Zagreba i župni zbor Sv. Cecilije iz Kistanja.

izvor: ika.hr
foto: ika.hr