Od:
Do:

Nadbiskup Hranić na SHKM: Tko da ne osjeti radost! Tko da je, u snazi Kristove nazočnosti, danas s vama ne podijeli!

Nadbiskup Hranić na SHKM: Tko da ne osjeti radost! Tko da je, u snazi Kristove nazočnosti, danas s vama ne podijeli!VUKOVAR, 30. 4. 2017.
Vrhunac susreta hrvatske katoličke mladeži 2017. u Vukovaru bilo je euharistijsko slavlje na kojem se okupilo više od 30 tisuća mladih među kojima više od 800 iz Varaždinske biskupije.

Slavlje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić uz koncelebraciju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Alessandra D'Errica, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i svih ostalih hrvatskih nad/biskupa, pomoćnih biskupa, izaslanika, tajnika, delegata za pojedine zemlje, redovničkih provincijala te tristotinjak svećenika koji su dopratili mlade hodočasnike.

Mons. Hranić najprije je mladima uputio riječi dobrodošlice
-„Kako li je divno Božji Duh potaknuo poslanje naše Crkve i danas, 'od sva četiri vjetra' ovdje u Vukovaru sabrao je 'Crkvu mladih' – na deseti Susret hrvatske katoličke mladeži! Draga mladosti! Tko da ne osjeti radost! Tko da je, u snazi Kristove nazočnosti, danas s vama ne podijeli! Dobro nam došli u Đakovačko-osječku nadbiskupiju.

Na početku mise mladima se obratio i apostolski nuncij D'Errico koji je izrazio radost zbog nazočnosti na ovome važnom nacionalnom susretu katoličke mladeži.
-Gledajući na vas, dragi moji mladi, reći ću Svetom Ocu da sam danas vidio jedan krasan horizont za Crkvu i za Hrvatsku. I reći ću Svetom Ocu da nosim krasna sjećanja i na ovaj današnji dan u kojem vidim živo svjedočenje u Crkvi i hrvatskome narodu. To je svjedočenje koje se nadodaje mnogim onim svjedočenjima koje sam mogao živjeti i doživjeti proteklih godina", rekao je nuncij D'Errico. Također, istaknuo je kako Sveti Otac prati molitvom ovo slavlje, a kao znak svoje posebne blizine želio je uputiti i poruku, koju je pročitao tajnik Apostolske nuncijature mons. Blachowiak.
- Dragi mladi, Papa vas ohrabruje da otvorite vaša srca Bogu koji vas prati na životnome putu i tako čini čudesna djela, poučavajući vas što bi zapravo značila kršćanska nada, kako biste je mogli svjedočiti svugdje, a osobito u vašim zajednicama i gradovima,  stoji između ostalog u  poruci koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Nakon što je evanđelje treće uskrsne nedjelje naviješteno na latinskom i bizantskom obredu, homiliju je predvoditelj slavlja đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić započeo riječima apostola „A mi se nadasmo!", te upitao
- nisu li dvojica žalosnih Isusovih učenika, koji napuštaju Jeruzalem te odlaze u Emaus, slika tolikih umornih, razočaranih i beznadnih ljudi. U njima se oslikavaju stvarne životne prilike i mnogih hrvatskih mladića i djevojaka.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj mnogo onih koji gube povjerenje u ljude, u institucije, u politiku te - puni gorčine i nezadovoljstva - tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe; koji od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, u destrukciju i agresivnost.

Nastavljajući promišljanje protkano čežnjom za nadom, propovjednik je rekao:
- sve nas na različite načine nosi nada, no svi smo se više puta i razočarali. Znao nas je razočarati ne samo tijek događaja oko nas, koji se nisu ostvarili onako kako smo se mi nadali, nego su nas nadasve razočaravali ljudi koji su iznevjerili naša očekivanja, koji su nerijetko znali čak slomiti i pogaziti naše ideale. Ali sam je čovjek krhko i prolazno stvorenje. I onda kad se nađemo pred čestitom osobom koja zavrjeđuje bezuvjetno povjerenje, moramo biti svjesni da je ne smijemo apsolutizirati. Samo je Bog uvijek s nama. Trajno, neprolazno i vječno.

Propovjednik se posebno zaustavio na rečenici „prepoznaše ga u lomljenju kruha" nakon čega se vraćaju u Jeruzalem, tamo gdje ih okupljena zajednica dočekuje svojim iskustvom da su susreli uskrsloga Gospodina. I jedni su u drugima raspirivali i dijelili iskustvo uskrsne vjere i nade.
-I ovaj grad Vukovar u kojem smo danas okupljeni pruža nam snažnu pouku. Ovdje smo na osobit način kao narod iskusili da Bog svojih ne ostavlja, da u životu ne smijemo gledati samo na ljudske mogućnosti i granice, već da nam je računati i na Boga. Kad se dogodio slom i kad je potpuno iscrpljeni Vukovar pao, kad su čitavu Hrvatsku zahvatili tuga, razočaranje i dodatni strah, čitava je Hrvatska tada bila 'moliteljica' - po crkvama, na ulicama i trgovima. Od Krista nam je tada dolazila nada i davala nam snagu", rekao je nadbiskup Hranić, te nastavio: „i mi draga mladosti, želimo danas iz Vukovara svom narodu i cijelome svijetu - vašim roditeljima i vršnjacima, našim hrvatskim političarima koji su ovih dana suočeni s ozbiljnim pitanjima, izazovima i tjeskobama, poslati poruku nade i ohrabrenja koja izvire iz Božje ljubavi i dobrote objavljene u Isusu Kristu. On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša.

Nakon popričesne molitve na misi SHKM-a i zahvale domaćina nadbiskupa Hranića, mladim hodočasnicima, njima oko 30 tisuća obratio se i predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić te izrazio radost zbog ovoga zajedništva. Podsjetio je kako su, potaknuti brigom za mlade koju je pokazao sv. Ivan Pavao II., hrvatski biskupi prije 20 godina krenuli u ovo hodočašće s mladima diljem domovine pod zastavom „S Kristom u treće tisućljeće". U tom duhu se osvrnuo na protekle susrete te najavio Susret hrvatske katoličke mladeži 2020. godine u Zagrebu. Nakon što su mladi Zagrebačke nadbiskupije od mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije preuzeli „Križ mladih", okupljenima se obratio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić
-  Zagreb vas čeka! U Zagrebu vas očekuje bl. Alojzije Stepinac! Dobrodošli svi u Zagreb 2020. godine.

S ovoga susreta mladi su uputili i pismo papi Franji, u kojem između ostaloga stoji
-Ovim susretom, a napose današnjim radosnim slavljem euharistije upravo u Vukovaru, gradu koji je ne tako davno, zajedno s mnogim krajevima naše domovine, prolazio tragična iskustva rata i razaranja, željeli smo posvjedočiti kako nas iskustvo i snaga vjere te zajedništvo u velikoj obitelji Crkve uvijek nadahnjuju životom. Stoga smo u središte svoga susreta kao geslo stavili novozavjetni navještaj: 'Krist, naša nada' (1Tim 1,1). Samo u dubokom i prisnom zajedništvu s Kristom istinski se ostvaruju, obnavljaju i ispunjaju naši ljudski životi. Na tu ste nas istinu snažno upozorili već u svojoj prvoj apostolskoj pobudnici, podsjećajući nas da 'radost evanđelja ispunja srce i čitav život svakog onog koji susretne Isusa' (EG 1). Susret i hod s njim izvor su prave radosti. To želimo živjeti i svjedočiti i na tome želimo graditi i obnavljati svijet, svoju domovinu, gradove i sela u kojima živimo. Gdje god su ljudska srca slomljena, gdje je dostojanstvo pogaženo, gdje su mržnja i nepravda već mnogo toga uništile, mi želimo donositi nadu – Krista i trajno živjeti i svima svjedočiti njegovu ljubav.

Nakon veličanstvenog misnog slavlja, središnjeg događaja Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se 30. travnja održao u Vukovaru, mladi su, poneki u Startasicama sa logom SHKM-a, krenuli prema centru grada, gdje je za njih osmišljen bogat program.

Mladi su se potom vratili u prostor ispred dvorca Eltz na završni koncert SHKM-a. Uz volontere i Organizacijski odbor, prisutan je bio i đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Filip Perković te brojni svećenici, redovnici i redovnice koji su bili u pratnji svojih mladih. Već na samom početku, uslijedilo je iznenađenje za brojne mlade, okupljene skoro u istom broju kao i tijekom misnog slavlja. S nekoliko pjesama koncert je otvorio gost iznenađenja - Miroslav Škoro. Mladi su ga pozdravili gromoglasnim pljeskom te su tako i pjevali tijekom njegova nastupa, a neizostavno je bilo i zaplesati na što su potaknuli i nadbiskupa Đuru.

Jednako snažan pljesak dobile su i Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Alan Hržica i Božja pobjeda. Izveli su mladima dobro poznate duhovne skladbe, a duhovnu riječ uputio je p. Ivan Ike Mandurić. Potaknuo je mlade da se odvaže krenuti za Kristom, pa su svi okupljeni jednoglasno ponavljali „Evo me, mene pošalji!". Ples i pjesma ispunili su prostor ispred dvorca Eltz, koji je u predvečerje ovoga dana bio osvijetljen svjetlima oko 30.000 mobitela. Mladi su i na taj način pokazali svoju mladenačku radost, lijepu atmosferu i zadovoljstvo večernjim koncertom. Vičući iz svega glasa na pozornicu su dozvali i Opću opasnost, a zatim se dodatno raspjevali i rasplesali. SHKM u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru završio je zahvalom vlč. Perkovića, koju je uputio dragom Bogu, mladima, volonterima te Organizacijskom odboru.

IKA/VB