Od:
Do:

Predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK, mons. Mate Uzinić, uputio čestitku povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK, mons. Mate Uzinić, uputio čestitku povodom Međunarodnog dana starijih osobaZAGREB, 30. 9. 2019.
Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup ujedno predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, uputio je čestitku uz Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada.

U svojoj čestitci u kojoj se primarno obraća našim djedovima i bakama, dubrovački biskup podsjeća da nam i Sveto pismo poručuje kako dugovječnost je blagoslov. Starost je doba mudrosti i vrijeme nove plodnosti, kazuju nam pape našega vremena, a podsjeća biskup Uzinić.

U svojoj čestitci mons. Uzinić napominje kako se osim s prirodnim pojavama svojstvenima starosti poput odlaska u mirovinu, kopnjenja fizičkih i mentalnih snaga, bolesti i nemoći, gubitka voljenih osoba, mnogi od naših starijih sugrađana suočavaju sa samoćom i odbačenošću, marginalizacijom i siromaštvom, dobnom diskriminacijom, a i različitim oblicima nasilja. Ta se ionako teška situacija dodatno se pogoršala pandemijom uzrokovanom koronavirusom, podsjeća biskup.

Biskup također u svom pismu izražava žaljenje što je u nekim zemljama ta situacija iskorištena za nametanje eutanazije kao »elegantnog« rješenja koje je posve u suprotnosti s poimanjem dostojanstva ljudskog života u neprekinutom kontinuitetu od začeća do prirodne smrti. Problemi se ne rješavaju stavljanjem glave u pijesak ili njihovim guranjem pod tepih, naglašava biskup Uzinić.

Dubrovački biskup također kaže kako se čitajući znakove vremena i društvenih kretanja, Crkva posljednja dva desetljeća sve intenzivnije bavi i problematikom starijih osoba. „Na tome su tragu i Vijeće i Ured HBK za život i obitelj u sklopu trećega ciklusa obiteljskog pastorala posvećenoga starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, u proteklom razdoblju priređivali i nudili različite sadržaje. Želimo to nastaviti činiti“, poručuje mons. Uzinić.

A što sve povodom Međunarodnog dana starijih osoba našim sugrađanima treće životne dobi poručuje predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, možete pročitati u cjelovitom dokumentu.
 
Tiskovni ured HBK