Od:
Do:

Započelo 57. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Započelo 57. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencijeZAGREB, 9. 10. 2018.

Pozdrav predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, na 57. plenarnom zasjedanju HBK (9. - 11. listopada 2018.)


1. Pozdrav nazočnim članovima HBK i gostima

Uzoriti gospodine kardinale, preuzvišeni Apostolski nuncije Giuseppe Pinto, gospodo nadbiskupi i biskupi, poštovani Generalni Tajniče i uvaženi gosti sve vas od srca pozdravljam na ovom redovitom 57. plenarnom zasjedanju HBK. Pozdravljam mons. Tomu Vukšića, Vojnog Ordinarija u BiH i potpredsjednika i delegata BK BiH. Pozdravljam vjernoga sudionika na našim zasjedanjima, mons. Ivana Penzeša, biskupa subotičkoga, člana Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda, koji je u srpnju ove godine obilježio zlatni misnički jubilej, koji od srca još jednom čestitamo. Čestitamo i na tituli počasnoga građanina Subotice.

Pozdravljam i nazočne predstavnike medija koji će dati izvješće sa zasjedanja, kao i o zaključcima s ove konferencije o čemu će biti govora u četvrtak 11. listopada u 12.30 sati.

2. Neke točke s ovoga zasjedanja

Od zadnjega plenarnoga zasjedanja koje je bilo od 10. do 12. travnja 2018., članovi Stalnoga vijeća imali su uobičajeni godišnji susret s Provincijalkama Hrvatske Redovničke Konferencije. A godišnji susret članova HBK s provincijalima Hrvatske Redovničke Konferencije bio je 18. lipnja 2018. prije podne. Istoga dana poslije podne biskupi su imali izvanredno zasjedanje HBK.
Jučer smo diljem Hrvatske obilježili i Dan neovisnosti kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama Jugoslavije. A nekoliko dana prije toga spomenuli smo i dvadesetu godišnjicu beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca koja je bila u našem nacionalnom svetište u Mariji Bistrici, tijekom drugog pastoralnoga pohoda Hrvatskoj svetoga Ivana Pavla II., 3. listopada 1998. godine. I dok se još uvijek sjećamo nezaboravnih trenutaka s toga slavlja, upućujemo svoje molitve za naš narod i zemlju našu dragom kardinalu, blaženom Alojziju, koji se „u ljubavi prema narodu i Domovini nije dao ni od koga natkriliti“. Istim žarom obraćamo se i svetom Ivanu Pavlu II. neka nas sada s neba zagovara i pomaže kako je to činio tijekom svoga pontifikata ovdje na zemlji. Obojicu molimo neka prate svojim zagovor i blagoslovom sve stanovnike Lijepe Naše kako bi se u njoj ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi.    

U slijedeću nedjelju, 14. listopada 2018., papa Franjo proglasit će svetim blaženoga  Pavla VI. (30. 06. 1963.- 6. 08. 1978.), pa mi se čini uputnim reći dvije riječi o tom velikom Papi. Benedikt XVI. nazvao ga je „poniznim i hrabrim svjedokom Istine, apostolom mira, promicateljem dijaloga između naroda i kultura“, te naglasio da je „mudrim vodstvom priveo kraju Drugi vatikanski sabor“. Kao vrhunski intelektualac i vizionar bio je osjetljiv na patnje, radosti i nade čovjeka, te duboko proživljavao dileme, teškoće i sukobe u svijetu. Pokazao je osobito strpljenje i  razboritost, premda je fizički bio slabašan i boležljiv. Stoga je pokojni biskup Mijo Škvorc napisao da je bio „krhki kormilar Petrove lađe u orkanskim olujama odmetnutoga svijeta“. A papa Franjo u prigodi proglašenja blaženim nazvao ga je „velikim, hrabrim i neumornim apostolom“, pa na koncu uskliknuo: „Hvala ti, naš dragi i ljubljeni Papa, na tvom skromnom i proročkom svjedočenju ljubavi za Krista i za njegovu Crkvu“. Dok se sjećamo blaženoga Pavala VI., Bogu zahvaljujemo za tolike posljednje pape koji su odanom službom „učvršćivali braću u vjeri i služili istini“.

O čemu će se raspravljati na ovom jesenjem zasjedanju?

a. Planiranje susretâ tijekom pohoda „Ad limina“ (11.-17. XI. 2018.)

Budući da slijedećega mjeseca idemo u Rim na uobičajeni „Pohod ad limina“, pokušat ćemo isplanirati susrete u prigodi toga pohoda, tijekom našega boravka u Rimu (11.-17. studenoga 2018.). Izreka „Ad limina apostolorum“, pohod na grobove apostola, koristila se u prvim stoljećima kao običaj dovođenja vjernika na hodočašće u Rim, posebice u  prigodi određenih jubileja. Danas se taj izraz koristi samo na „obvezni posjet koji biskupi imaju obaviti svakih pet godina, uz pismeno izvješće o stanju i prilikama u svojim biskupijama. Tu je obvezu uveo Siksto V. konstitucijom „Romanus Pontifex” 1587. godine. Izvješća koja su biskupi dostavljali, predstavljaju danas dragocjeni povijesni izvor za proučavanja povijesti Crkve i pojedinih biskupija. Zakonik Kanonskoga Prava (1983.) tu je odredbu oblikovao u kanonu 400. Tijekom pohoda „Ad limina“ predviđen je susret sa Svetim Otcem i predstavnicima pojedinih dikasterija Svete Stolice. Planirana su i liturgijska slavlja u rimskim bazilikama.  

b. Dva nedavno održana obiteljska susreta u Dublinu i u Solinu

Uz ovo planiranje susreta u Rimu saslušat ćemo izvješća o dva obiteljska susreta u kolovozu i u rujnu, u Dublinu i u Solinu. U Dublinu, u Irskoj, Papa Franjo je predsjedao devetom međunarodnom skupu obitelji 25. i 26. kolovoza. A prije mjesec dana, 15. i 16. rujna 2018., pod geslom „Obitelj izvor života i radosti“, održan je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu. Na središnjem slavlju u Solinu okupilo se oko 20.000 vjernika iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta s 22 nazočna biskupa u koncelebraciji.

Nakon prvoga susreta s papom Benediktom XVI. u Zagrebu 2011. godine, održan je drugi susret u Gospinu svetištu na Trsatu. 2015. godine. Na kraju slavlja u Solinu najavio sam četvrti susret u Ludbregu gdje nas je pozvao mons. Josip Mrzljak, pa mu zahvaljujemo na spremnosti da pripremi slijedeći susret obitelji. Zahvalni smo splitskoj nadbiskupiji i Vijeću HBK za život i obitelj za trud i ljubav koju su uložili u pripravi ovoga susreti. Ovakvi skupovi pomažu nam izmijeniti mišljenja, dojmove i prijedloge u vidu poboljšanja obiteljskoga pastorala. Jer, „svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom. Isto tako najčešće se govori o krizi obitelji, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu. Time se brak i obitelj predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja. Brak se vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno…“ A „univerzalno i povijesno iskustvo ljudskoga roda svjedoči da je brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. I to se nikada ne smije i ne može promijeniti. Jer, čovjek čezne pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje“ (iz homilije mons. M. Barišića u Solinu 2018.).

To je kršćanska teologija i antropologija o obitelji o čemu su govorili Pape na međunarodnim susretima obitelji, od svetoga Ivana Pavla II. do pape Franje. I neumorno ponavljaju kako takva antropologija ima biti podlogom i temeljem u suvremenom pastoralu. Usprkos brojnim opasnostima i ugrozama kojima su izložene suvremene obitelji, valja nam to naučavati i podržavati, kako u župnim katehezama i pastoralu priprave za brak, tako i na našim župnim, biskupijskim i nacionalnim obiteljskim susretima.
   
c. Druge teme i pitanja

Na ovom plenarnom zasjedanju razmotrit ćemo i suvremena ekumenska pitanja, kao i neka pitanja koja se tiču vjeronauka i kateheze. Saslušat ćemo kao i obično izvješća koja su pripremili predsjednici pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK. Budući da dogodine pada 40. obljetnica „Branimirove godine”, koju se obilježilo u Ninu 1979. u sklopu velike devetnice 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, s naglaskom da obitelji mole i nedjeljom misu slave, vidjet ćemo koliko je ta poruka aktualna i danas.

Raspravit ćemo i o mandatima u pojedinim tijelima HBK, kao i delegatima na zasjedanjima drugih BK tijekom slijedeće godine (2019.). Završit ćemo zasjedanje susretom s mons. Pavlom Richardom Gallagherom i zajedničkim objedom, u četvrtak 11. listopada. Uobičajena konferencija za tisak bit će u četvrtak u 12,30 sati. Napominjem da će toga dana u 17.30 sati mons. Gallagher predvoditi euharistijsko slavlje navečer u đakovačkoj katedrali povodom 10. obljetnice ustanovljenja Đakovačko-Osječke metropolije. Hvala na pozornosti.
 
✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije
Zagreb, 9. listopada 2018.

Fotografija: Informativna katolička agencija