Od:
Do:

Na zagrebačkom Ksaveru počelo 62. redovito zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Na zagrebačkom Ksaveru počelo 62. redovito zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencijeZAGREB, 13. 4. 2021.
U Zagrebu je 13. travnja započelo 62. redovito zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, koje će trajati do 14. travnja.

Nakon zajedničke molitve na početku zasjedanja, biskupima okupljenima u zgradi HBK na Ksaveru pozdravnu riječ uputio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pozdravivši sve okupljene biskupe, osvrnuo se na potrese i pandemiju koronavirusne bolesti koja još uvijek traje. Uz posljedice koje su uzrokovali, pandemija i potresi pokrenuli su i snažnu solidarnost na više razina. “To je učvrstilo naše zajedništvo i učvrstilo osjećaj naše blizine kojom se nadamo pobijediti trenutne nevolje i izazove. Jasno, s pouzdanjem u Gospodina kakvim je bl. Stepinac svoju pastirsku službu obilježio pod geslom U tebe se Gospodine uzdam.”

Mons. Puljić zatim je, među ostalima, poseban pozdrav uputio imenovanom hvarskom biskupu Ranku Vidoviću kojemu je čestitao, kao i vjernicima Hvarske biskupije, te mu je poželio dobrodošlicu u častan zbor hrvatskih biskupa.

Predsjednik HBK zatim je podsjetio na riječi pape Franje o pandemiji koja je otkrila našu ranjivost i lažne sigurnosti na kojima smo gradili vlastite projekte, navike i prioritete, te pritom u strahu zaboravili gdje se nalazi sigurnost i sigurno utočište. Podijelivši mišljenje matematičara i apologeta Johna C. Lennoxa da su virusi i potresi nužni za opstanak života, ustvrdio je da stoga ni virus ni potres nisu Božja kazna, već snažan Božji poziv da mu se svim srcem vratimo.

Podsjetio je i na riječi kardinala Roberta Saraha koji je rekao da je kriza uzrokovana koronavirusom upozorenje te da se njegovom pojavom “u samo nekoliko tjedana urušila velika iluzija materijalnog svijeta koji se smatrao svemoćnim”.

Mons. Puljić i ovom je prigodom pozvao na okretanje k Bogu i molitvu te je izrazio blizinu svima koji su pogođeni virusom i potresom.

Predsjednik HBK potom je najavio teme kojima će se biskupi baviti tijekom zasjedanja. Pozdrav će također uputiti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua te gosti. Zatim je predviđeno usvajanje zapisnika s prošlog zasjedanja.

Među ostalim, razgovarat će se o vjeronaučnim i katehetskim pitanjima, Biskupskoj komisiji za odnose s državom, odnosu Hrvatskog Caritasa s biskupijskim Caritasima, dušobrižništvu hrvatskih branitelja te načinu i hodogramu izdavanja dokumenata vijeća i odbora HBK.
 
Izvor: Informativna katolička agencija