Od:
Do:

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića izborniku i nogometašima Hrvatske nogometne reprezentacije

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića izborniku i nogometašima Hrvatske nogometne reprezentacijeZAGREB, 12. 7. 2018.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić danas, 12. srpnja, uputio je čestitku izborniku Zlatku Daliću i igračima Hrvatske nogometne reprezentacije, nakon ulaska u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Nadbiskupovu čestitku u cijelosti prenosimo u nastavku...

foto: HNS/Zadarska nadbiskupija

Poštovani gospodine izborniče Zlatko Daliću,
Dragi naši nogometaši!
 
Ne trebam Vam ni govoriti koliko ste dobra učinili i radosti posijali svojom odabranom ekipom nogometaša i stručnim stožerom tijekom svjetskoga prvenstva ove godine u Rusiji. Oduševili ste sve u Domovini i diljem svijeta svojim rezultatom i športskim zauzimanjem na terenu. I nadasve, timskom igrom i zajedništvom koje je „zračilo i preko malih ekrana“ te urodilo plodom i zapaženim uspjehom. Nikakvo čudo što su Vas podržavali ne samo naši vjerni navijači, već i publika iz „protivničkih klubova“.
Čestitam od srca i želim da istim žarom, kompetentno i oduševljeno, ali i s osjećajem skromnosti i poniznosti (kako Vas potiče i ohrabruje Vaš izbornik) idete ususret konačnom finalu koji je kruna Vašega rada, vježbe i zajedništva.
U svojoj nedavnoj poruci prije mjesec dana, Papa Franjo je naglasio da je “šport bogati izvor vrijednosti i krjeposti koje nam pomažu bez straha otkrivati vlastite granice i boriti se iz dana u dan biti boljim ljudima“. Budući da je „šport povlašteni prostor susreta, lišen razlika u rasi, spolu, religiji ili ideologiji”, on rađa “radošću u natjecanju i postizanju skupnoga cilja”. A funkcionira, veli papa Franjo, kao “katalizator zajedničkoga iskustva”.
Dok Vam od srca čestitam na prijeđenom hodu napora, žrtve, truda i uspjeha, želim neka Vas na putu prema finalu, kao i u čitavom daljnjem Vašemu životu, prati taj „katalizator zajedništva“ kojim ste osvojili simpatije svijeta.
Upućujem Vam iskreni pozdrav uz popratnu skromnu molitvu i blagoslov od Gospodina. I obećajem i u nedjelju biti u duhu s Vama.
 

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije