Od:
Do:

Mons. Bože Radoš preuzima službe novog predsjednika Hrvatskog Caritasa i predsjednika odbora HBK za pastoral Roma

Mons. Bože Radoš preuzima službe novog predsjednika Hrvatskog Caritasa i predsjednika odbora HBK za pastoral RomaZAGREB, 29. 1. 2020.
Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak razriješen je dužnosti predsjednika Hrvatskog Caritasa na izvanrednoj sjednici Hrvatske biskupske konferencije 27. siječnja, a novoizabrani predsjednik Hrvatskog Caritasa je varaždinski biskup Bože Radoš, objavio je Hrvatski Caritas.
 

U ljeto 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskoga duhovnog stola, a malo zatim i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U toj ga službi zatječe i imenovanje za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999. Službu varaždinskog biskupa mons. Mrzljak preuzeo je na svečanosti u varaždinskoj katedrali u subotu 31. ožujka 2007.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za kler, a službu predsjednika Hrvatskog Caritasa i predsjednika Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas od 2004. do 2020. godine. Također, bio je član Biskupske komisije HBK za odnose s državom te predsjednik  Odbora HBK-a za pastoral Roma.

„Zahvalni smo mons. Mrzljaku na vodstvu Hrvatskog Caritasa u vremenima koje su bila naročito izazovna, a katkad i neizvjesna, za ovu ustanovu. On je svojom mirnoćom, ali nadasve očinskim marom i strpljivošću podržavao svekolike karitativne i humanitarne aktivnosti i programska djelovanja Caritasa u proteklih 16 godina u službi predsjednika“, istaknuo je u riječima zahvale mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Novoizabrani predsjednik mons. Bože Radoš već poznaje djelovanje mreže Caritasa, pa tako i Hrvatskog Caritasa, podsjetio je mons. Mrzljak, rekavši kako je njegov nasljednik, kao voditelj duhovnih vježbi imao prigode susreti se s djelatnicima i ravnateljima Caritasove mreže, te mu poželio „da u svojoj službi predsjednika Hrvatskog Caritasa bude čvrsti oslonac svima onima koji svoj apostolat širenja Radosne vijest ljudima kojima je potrebna radost, pomoć, Božja blizina, vrše u radu Caritasa na svim razinama – od župne, preko biskupijske do nacionalne“.

Na istoj je izvanrednoj sjednici Hrvatske biskupske konferencije 27. siječnja biskup Radoš preuzeo i službu predsjednika odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma. Odmah idući dan, 28. siječnja, biskup Radoš je prisustvovao sjednici Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma, a nazočni su bili i dosadašnji predsjednik Odbora umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, nacionalna ravnateljica i tajnica Odbora s. Karolina Miljak, te povjerenici nad/biskupija u kojima žive Romi.

Biskup Mrzljak u pozdravu je izvijestio članove Odbora da je na prošlom izvanrednom zasjedanju HBK biskup Radoš imenovan za novog predsjednika Odbora, a biskupu Radošu predstavio je dosadašnje djelovanje Odbora, izrazivši pritom svoju daljnju potporu radu s Romima u Varaždinskoj biskupiji kao i na području HBK.

Povjerenici su zatim mons. Radošu ukratko predstavili stanje pastorala Roma u svojim nad/biskupijama. Novi je predsjednik izrazio zadovoljstvo ostvarenim i radost zbog nove službe te iznio neka od svojih iskustva s Romima.

Izvor: Informativna katolička agencija