Od:
Do:

Priopćenje s Druge zajedničke skupštine biskupa Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

 Priopćenje s Druge zajedničke skupštine biskupa Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajineĐAKOVO, 21.3.2018.
U Nadbiskupskome domu u Đakovu, u srijedu, 21. ožujka 2018., održana je Druga skupština biskupa Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.
 
U svome pozdravu đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da se ove godine navršava deset godina otkako je papa Benedikt XVI. utemeljio novu Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu i ponovno osamostalio Srijemsku biskupiju.

Zajedničko, drugo po redu, okupljanje biskupa dviju crkvenih pokrajina potvrđuje da se osnivanjem nove crkvene pokrajine na području Slavonije i Srijema nije dogodila 'podjela' tadašnje Hrvatsko-slavonska crkvena pokrajina, nego je uspostavom novih struktura osnažena Crkva na Istoku Hrvatske. Slavonija je time zadobila veću važnost i novo dostojanstvo na crkvenome planu, što ima svoj pozitivan odjek i na društvenome planu.
 
Izrazio je solidarnost i blizinu svih biskupa i biskupija iz obje metropolije s prisutnim sisačkim te s požeškim biskupom, s vjernicima njihovih biskupija i drugim stanovnicima, koji su pogođeni visokim vodostajem, poplavom ili klizištem zemljišta.
 
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, podržao je zajednička susretanja biskupa dviju crkvenih pokrajina. Čestitao je 10. obljetnicu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine te je istaknuo da snaženjem i jačanjem jednoga dijela Crkve, raste i jača i čitava crkvena zajednica. Nekada je, u drugačijim povijesnim okolnostima, bilo važno jačati zajedničko središte.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske treba jačati sve njezine dijelove. Osnivanje Đakovačko-osječke metropolije pridonijelo je otvaranju i novih perspektiva te dodatno osnažilo promišljanja o ponovnome osnivanju Sisačke i o osnivanju Bjelovarsko-križevačke biskupije. Istaknuo je da ovakvi susreti biskupa upućuju i na brojne nove teme od zajedničkoga interesa, koje su vrijedne promišljanja, te nas potiču na zajedništvo i suradnju za dobrobit Crkve, ne samo u Hrvatskoj, nego i sveopće Crkve na povijesnom prostoru susreta dviju kultura i kršćanskih denominacija.
 
Biskupi Đakovačko-osječke upoznali su biskupe Zagrebačke metropolije s redovitim ovogodišnjim okupljanjima vjernika na kojima će se spomenuti 10. obljetnice osnivanja metropolije. To su: misa bdijenja svetkovine Velike Gospe na Tekijama u Petrovaradinu, u subotu, 4. kolovoza u 19 sati; večernje euharistijsko slavlje u svetištu Gospe od suza u Pleternici, u petak, 31. kolovoza u 19 sati i euharistijsko slavlje o godišnjici posvete prvostolnice sv. Petra u Đakovu, u ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 17 sati.

Uz to za sve svećenike iz triju biskupija metropolije organiziraju zajedničku duhovnu obnovu u Staroj Gradiški, u ponedjeljak, 16. travnja s početkom u 10 sati.
 
Nebeski zaštitnici nekadašnje Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine bili su slavenski apostoli sv. Ćiril i Metod. U novim okolnostima biskupi su razmijenili razmišljanja i prijedloge o nebeskim zaštitnicima svojih metropolija, postigli zajedničku suglasnost i dogovorili daljnje korake u pravcu konačnoga rješenja ovoga pitanja u skladu s predviđenom pravnom procedurom i u suradnji s mjerodavnim tijelima Svete Stolice.
 
Uzajamno su razmijenili dobra iskustva, otvorena pitanja i poteškoće na koje nailaze u ostvarenju odredbe kan. 520. Zakonika crkvenoga prava, koji nalaže potpisivanje ugovora (konvencije) između dijecezanskoga biskupa i mjerodavnog poglavara svake kleričke redovničke ustanove ili družbe, kojoj su na pastoralnu upravu povjerene pojedine župe u njihovim biskupijama.

Iako postoje smjernice i obrasci koje su ranije zajednički izradili i donijeli biskupi HBK i redovnički poglavari, kako bi im to poslužilo kao pomoć za ujednačeni i usklađeni pristup pri određivanju djelatnosti, potrebnoga broja osoba za obavljanje tih djelatnosti te pri rješavanju ekonomskih pitanja vezanih uz svaku pojedinu župnu zajednicu, pojavljuju se i uvijek nove posebnosti te otvorena pitanja koja zahtijevaju dodatno ujednačavanje pristupa i suradnju biskupa s pojedinim redovničkim poglavarima.
 
U razgovoru o aktualnoj društvenoj situaciji, biskupi su uočili da se pojedinačno susreću s velikim brojem upita o temama o kojima ovih dana živo raspravljaju političari i hrvatska javnost. Biskupi su istaknuli da je Hrvatska biskupska konferencija već progovorila i iznijela svoj stav o tim pitanjima u zajedničkoj poruci od 30. studenoga 2017., naslovljenoj Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji.

Okupljeni biskupi pozvali su, zato, vjernike, sve zainteresirane građane, saborske zastupnike i medije da posegnu za navedenom izjavom jer su ondje jasno izrečeni njihovi stavovi, koje u međuvremenu nipošto nisu promijenili.
 
Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije