Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Dan državnosti predvodio je u riječkoj katedrali misu za Domovinu.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Dan državnosti predvodio je u riječkoj katedrali misu za Domovinu.RIJEKA, 25. 6. 2018.
 "Domovina, to sve vi!", poručio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u ponedjeljak 25. lipnja predvodeći svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci u povodu proslave Dana državnosti. Uz mnogobrojne svećenike iz nekoliko hrvatskih biskupija, suslavili su šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas te generalni vikar Riječke nadbiskupija mons. Emil Svažić koji je uputio pozdravnu riječ. Događaj su organizirale Udruge zajednica iz Domovinskog rata, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupija i Klub navijača "Armada".

Varaždinski biskup je istaknuo da se ljepota jedne zemlje ne ističe u prirodnom bogatstvu, nego u ljudima koji u njoj žive. No, potrebno je imati na umu kako ovozemaljska domovina nije naše konačno odredište, nego smo tu na proputovanju prema vječnosti. Svaka domovina ima svoje zakonitosti i ustave koji se moraju poštivati, pa tako i nebeska domovina. Kao primjer naveo je Isusov govor na gori o blaženstvima. U 21. stoljeću ljudi se vole hvaliti kako su napredovali u znanosti i tehnologiji, no potrebno je zapitati se jesmo li napredovali u ljubavi i dobroti, kazao je biskup Mrzljak. Ići za Isusom nije najlakši put, no na tom putu možemo dati doprinos izgradnji Božjeg kraljevstva kroz naša srca i pamet slijedeći Božje zakone. U nastavku se osvrnuo na propovijed zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na misi za Domovinu slavljenoj istoga dana u crkvi sv. Marka u Zagrebu. Kardinal je kao 'rak ranu' hrvatskog društva istaknuo iseljavanje, na što je biskup Mrzljak kazao kako nije dobro uvijek bježati od problema. Treba se suočiti s njima i zato je potrebno moliti za sve u Domovini da ovdje, u svojim obiteljima i zajednicama, pronađu razloge za ostanak. Mi, kršćani ne možemo bez Božje pomoći. Govor na gori je Isusov ustav kojega trebamo slijediti, zaključio je biskup Mrzljak.

Misnom slavlju prethodila je povorka hrvatskog ponosa i slave od murala "Vukovar" u Vukovarskoj ulici do Mosta hrvatskih branitelja. Uz mnogobrojne vjernike, branitelje, udovice iz Domovinskog rata, u mimohodu i misnom slavlju sudjelovalo je 540 katoličkih skauta iz osam biskupija koji su tom misom zaključili sudjelovanje na prvom Nacionalnom sletu katoličkih skauta koji se od 22. do 25. lipnja održao u Driveniku.

Izvor: Informativna katolička agencija
Foto: Riječka nadbiskupija