Od:
Do:

Blagoslovljen vrijedan inventar i Križni put u kapeli Pastoralnog centra u Ludbregu

Blagoslovljen vrijedan inventar i Križni put u kapeli Pastoralnog centra u LudbreguLUDBREG, 17. 10. 2017.
U utorak 17. listopada u kapeli Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Ludbregu, posvećenoj zaštitniku Varaždinske biskupije svetom Marku Križevčaninu, varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je novi oltar, ambon, svetohranište i kip Blažene Djevice Marije. Osim toga, otac biskup je blagoslovio i 14 postaja Križnoga puta, djelo akademskog kipara prof. Krune Bošnjaka koje su do sada bile u crkvi svetog Lovre u Cirkovljanu.

Naime, o 20. obljetnici Varaždinske biskupije prof. dr. sc. Matija Berljak, zagrebački kanonik, svećenik rodom iz Cirkovljana, župa Prelog, darovao je Varaždinskoj biskupiji nekoliko umjetničkih dobara. Uz spomenuti Križni put, prof. Berljak je darovao i grafiku Raspetog Isusa Krista, također djelo prof. Bošnjaka, zatim križ u pougljenom drvetu, djelo kipara Izidora Popijača “Žige”, te križ u drvetu, djelo kiparice Ljubice Matulec. Sva je spomenuta umjetnička djela prof. Berljak darovao, kako sam kaže, “na slavu Božju, na vjersko, pa i kulturno uzdignuće našeg hrvatskog naroda”.

Kapela je, inače, uređena na inicijativu ravnatelja Pastoralnog centra, preč. mr. sc. Josipa Kopreka, idejno rješenje djelo je preč. dr. sc. Maria Kopjara, predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, a oltar, ambon, svetohranište i sakristijski inventar djelo su vrijednih ruku majstora Ante Rendulića i njegovog sina Danijela iz Požege.

- Radosni smo što smo nakon duljeg vremena uredili ovu kapelu. Zahvaljujem za ideju preč. Mariu Kopjaru, Anti Renduliću i njegovom sinu Danijelu koji su to s puno ljubavi i vještine napravili, a na poseban način htio bih istaknuti prof. Matiju Berljaka koji je poklonio našem Pastoralnom centru postaje Križnoga puta i druga vrijedna umjetnička djela. Osim što se u ovom Pastoralnom centru događaju lijepe aktivnosti, poput zaručničkih i bračnih vikenda, a dolaze nam i članovi raznih pokreta, htjeli bismo da ovdje u kapeli bude središte Centra za duhovnu izgradnju - kazao je preč. Josip Koprek, ravnatelj Pastoralnog centra.

Svetu misu, pod kojom je blagoslovljen spomenuti inventar, predvodio je varaždinski biskup, između ostalih, u slavlju s Ratkom Perićem, mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim, koji u Ludbregu ovih dana vodi duhovne vježbe za svećenike Varaždinske biskupije. Mons. Perić je braći svećenicima održao i kraće izlaganje o svetom Ignaciju Antiohijskom, čiji je spomendan Katolička Crkva proslavila upravo toga dana.
 
Goran Damjanić