Od:
Do:

Predbožićni susret biskupa Josipa Mrzljaka s ravnateljima osnovnih i srednjih škola

Predbožićni susret biskupa Josipa Mrzljaka s ravnateljima osnovnih i srednjih školaVARAŽDIN, 14. 12. 2017.
U četvrtak 14. prosinca varaždinski biskup Josip Mrzljak i predstojnik Katehetskog ureda mr. Damjan Koren održali su u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije tradicionalni predbožićni susret s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Varaždinske biskupije.

Okupljene ravnatelje i njihove izaslanike najprije je pozdravio preč. Koren koji je rekao nekoliko uvodnih riječi. Potom je voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije mr. Anita Treščec predstavila Ured i njegovo djelovanje. Kazala je kako u Uredu radi četvero djelatnika, koji s vanjskim suradnjcima i uz podršku drugih pastoralnih ureda, svećenika i vjeroučitelja ostvaruju dvije televizijske i jednu radijsku emisiju, uređuju biskupijsku web stranicu, te Youtube kanal i Facebook profil Ureda. Osim toga, mr. Treščec je naglasila kako je Ured redoviti izvjestitelj svih biskupijskih događanja za crkvene i svjetovne medije.

Kako je tema susreta bila „Varaždinska biskupija - 20. obljetnica postojanja Varaždinske biskupije“, sudionici su pogledali 30-minutni dokumentarni film kojim je predstavljeno ustrojstvo i život Varaždinske biskupije u zadnjih 20 godina.

Prije kraja susreta okupljenima se obratio i otac biskup s nekoliko pastirskih riječi. Osim što se svima zahvalio na suradnji tijekom školske godine i poželio radostan i blagoslovljen Božić, mons. Mrzljak je, između ostalog, govorio o radosti, ali i zamkama vanjskog blještavila adventa, kao i važnosti vjeronauka u školama.

- Ovo što se vani događa nije advent koji bi trebao biti priprema za Božić. Upravo suprotno. Ono pravo došašće nas poziva na ozbiljnost i pritajnu radost. Crkva je uvijek upozoravala da advent bude priprema u posebnom okruženju. Nekada su se tijekom došašća zabranjivale svečanosti, nije bilo velikih slavlja, poput vjenčanja, upravo kako ne bi bilo previše bučno. Ne trebamo zato biti u žalosti, već u radosti iščekivanja. Nažalost, u vrijeme konzumerizma naši šoping centri postaju moderni hramovi. No, ne možemo izabrati neko drugo vrijeme da u njemu živimo. Spomenuli smo se ove godine 25. obljetnice vjeronauka u školama. Još uvijek se pojavljuju razmišljanja o tome je li vjeronauk za školu ili nije. Uza sve teškoće, vjeronauk u školama funkcionira. U našim sjevernim krajevima, gdje žive pretežno katolici, nema nekih problema. Škole su organizirane tako da mogu ponuditi katolički vjeronauk i, ako je negdje potrebno, isto mogu i neke druge vjerske zajednice. No, neki će uvijek stavljati to u pitanje, kao što se često pod znak upitnika stavlja kršćanska vjera. To su periferna razmišljanja kojih je uvijek bilo i uvijek će biti, a to nam je i sam Gospodin Isus rekao. Zato je pred nama Božić, kao znak kojem se ljudi raduju - poručio je varaždinski biskup ravnateljima osnovnih i srednjih škola Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Prije neformalnog druženja koje je nastavljeno u Svećeničkom domu biskup je od ravnatelja primio prigodne darove.
 
Goran Damjanić