Od:
Do:

Betlehemsko svjetlo u varaždinskoj katedrali - upalimo svjetlo u našim srcima

Betlehemsko svjetlo u varaždinskoj katedrali - upalimo svjetlo u našim srcimaVARAŽDIN, 17. 12. 2017.
Članovi izviđačkih odreda iz Čakovca, Lepoglave, Ludbrega i Varaždina, zajedno sa Zdrugom katoličkih skauta Varaždinske biskupije, unijeli su u varaždinsku katedralu Uznesenja BDM na Nebo u nedjelju 17. prosinca na večernju svetu misu betlehemsko svjetlo mira.

Kao i prethodnih godina izviđači su betlehemsko svjetlo donijeli u katedralu tradicionalno na treću nedjelju došašća, a predali su ga varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje.

Predstavnici izviđača obratili su se okupljenima rekavši kako su radosni što je betlehemsko svjetlo iz bazilike Rođenja Isusovog s nama, u našem prelijepom baroknom gradu. Lijepa je to priča o tisućama drhtavih dječjih ruku, kazali su.

- Darujemo vam svjetlo da ga sa zahvalnošću i pažnjom odnesete svojim obiteljima i prijateljima, ali i osamljenima koje možda nitko neće posjetiti. I njima da prenesete ovu priču o svjetlu koje svaki put iznova budi novi doživljaj u srcu, novu nadu za život i novu snagu za ljubav - kazala je predstavnica izviđača.

Varaždinski biskup kazao je kako se radujemo svjetlu što je stiglo u katedralu jer ono je zapravo sam Gospodin Isus. On je sam za sebe rekao “Ja sam svjetlo svijeta”. Želimo u tom simbolu svjetla upoznati Isusa, poručio je otac biskup.

U svojoj propovijedi mons. Josip Mrzljak je podsjetio kako je vrijeme adventa - vrijeme čekanja. Predstavlja simbolično vrijeme Staroga zavjeta, vrijeme prije nego je došao Isus na ovaj svijet.

- Oko Njegovog rođenja već se stvorila atmosfera kao da je čekanje na vrhuncu. Uz rijeku Jordan u pustinji pojavljuje se čudan čovjek, čudno odjeven, hrani se divljim medom i skakavcima, a narod hrli k njemu. Čudna privlačnost. Tadašnji svećenici i pismoznanci dolaze k njemu pitajući ga tko je on. On odgovara ‘nisam Krist, nisam Taj kojega čekate. Iza mene dolazi onaj kojem ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući. Ja nisam svjetlo, ja svjedočim za svjetlo koje vi čekate’. Tako Ivan Krstitelj pomaže da i mi možemo očekivati Isusa koji dolazi, svjetlo za nas ljudski život s kojim se mi susrećemo na krštenju. Zahvaljujući Njemu mi živimo kao djeca svjetla. To je simbolika ovog svjetla koje dolazi iz Betlehema. Kroz ovih 2017 godina to svjetlo se širi po cijelom svijetu. Negdje je utrnulo, ugasilo se, nije prepoznato Ivanovo svjedočanstvo. Crkva je danas svjedok, ali nismo oni koji možemo učiniti nešto bez Boga. Mi vjerujemo tom svjetlu i želimo da nam to svjetlo Božje riječi svijetli u našem životu. Kada nosimo to svjetlo po našim župama i kućama nismo samo donosioci nego i raznositelji toga svjetla, kako u prenesenom, tako i u stvarnom značenju. Želimo biti svjedoci poput Ivana koji je bio svjestan svoje malenosti i skromnosti, iako je Isus za njega rekao da se od žene nije rodio veći nego što je bio Ivan Krstitelj. Njegova veličina je u tome da je prepoznao Isusa i pokazao ga narodu: “Evo Jaganjca Božjeg, evo Onoga koji dolazi na svijet”. Više ne morate čekati, nego on je tu, kazao je Ivan. Teško nam je hodati ako nema svjetla, ako smo u mraku. Ne možemo se orijentirati i zato nam je potrebno svjetlo. Kako nam je tek potrebno svjetlo života da znamo odgovoriti na ona prevažna pitanja - koji je smisao našeg života i kamo idemo. To je to svjetlo kojem se radujemo i kojeg iščekujemo da rasvijetli božićnu noć - Isus Krist koji dolazi svakom čovjeku. Ali čovjek mora upaliti to svjetlo u svom srcu, ono treba gorjeti da ga prenosimo i svjedočimo o njemu, jer jedino tada možemo radosno i raspjevano dočekati Onoga koji dolazi i koji želi rasvijetliti naš svagdanji ljudski život - poručio je biskup Mrzljak.

Nakon svete mise brojni vjernici na betlehemskom su svjetlu upalili svoje svijeće koje su nosili svojim kućama. Svjetlo će do Božića biti prisutno u katedrali i svi koji to žele moći će tijekom došašća na njemu upaliti svoje svijeće i odnijeti betlehemsko svjetlo svojim kućama.
 
Goran Damjanić