Od:
Do:

Adventsko-božićna obnova u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta

Adventsko-božićna obnova u Hrvatskoj zajednici bračnih susretaVARAŽDIN, 9. 12. 2017.
„Bijeg u Egipat" bila je tema ovogodišnje adventsko–božićne obnove za bračne parove, svećenike, redovnice i redovnike okupljene u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta, Regiji sjeverna Hrvatska (Varaždinska biskupija). U subotu 9. prosinca u Biskupijskoj dvorani u Varaždinu, već tradicionalno, okupili su se bračni parovi i svećenici s iskustvom vikenda Bračnih susreta.

Na početku prisutnima su se obratili koordinatori Regije preč. Josip Koprek, te bračni par Ljiljana i Silvije Peti. Ukratko su ponovili misiju Bračnih Susreta, te predstavili strukturu HZBS. Izražena je dobrodošlica svim parovima koji su prošli iskustvo originalnog Bračnog susreta u 2017. godini. Potom je predstavljena statistika Regije s naglaskom na broj parova i svećenika koji su prošli originalni vikend BS, formacijski ili duboki vikend Bračnih susreta.

Koordinatori HZBS Regije sjeverna Hrvatska željeli su zahvaliti onima koji su ostavili najviše traga u životu Zajednice kroz ovu godinu. Kao najbolja lokalna zajednica istaknuta je zajednica Međimurje. Naime, parovi i svećenici s područja Međimurja proslavili su ove godine 40 godina djelovanja Zajednice na svom području, oduševljeno su svjedočili vrijednost Bračnih susreta, potakli najviše novih bračnih parova na iskustvo vikenda, odgovorno provodili program „Mostova", sudjelovali kao voditelji, služili kao domaćini, te organizirali ovogodišnji Obiteljski susret o čemu smo pisali na ovim stranicama. Kao simboličan dar primili su veliku svijeću sa znakom zajednice, a koju su u ime svih parova iz Međimurja primili koordinatori lokalne zajednice Karolina i Dejan Rođak iz Preloga.

Posebna zahvala je pripala i bračnom paru Ljiljani i Zdravku Magdić iz Ludbrega za nesebično služenje i rad u zajednici. Ljiljana i Zdravko su od prvog održanog vikenda bračnih susreta u Ludbregu (16. - 18. siječnja 2015.) odgovorni za  domaćinstvo, što su odgovorno, predano i poticajno za mnoge parove odrađivali. Uz to sudjelovali su na programu „Mostova", te bili prisutni na mjesečnim obnovama lokalne zajednice. Kao simboličan znak pažnje primili su kuhinjsku rukavicu i pregaču, te cvijeće.

Na susretu je predstavljena monografija „Bračni susreti", a koju je priredio pater Tonči Trstenjak DI kao dugogodišnji član HZBS. Pater Tonči je marljivo sakupljao fotografije i bilješke svih 40 godina djelovanja zajednice na našim prostorima, te prikupljeno sažeo na 235 stranica monografije.

Potom je uslijedila duhovna obnova, koju su predvodili bračni par Kristina i Mario Jerkovac iz Siska (novoizabrani nacionalni par HZBS) i č. s. Samuela Vilenica iz reda Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Kao uvod u razmatranje obnove uzeto je  Evanđelje po Mateju (Mt 2, 13-15) koje nosi naslov: „Bijeg u Egipat". S. Samuela (također „vikendašica") osvrnula se na osobu Josipa, na njegove unutarnje borbe, strahove i mnogobrojna pitanja, a koja su ostala nikad izgovorena. Naglasila je činjenicu, da svaki put kada se Bog obrati Josipu, on ništa ne komentira nego sluša, iako mu Bog povjerava teške i veoma odgovorne zadaće. Ne postavlja pitanja, ne pravda se, niti opravdava, ne pronalazi razloge da se „izvuče" iz onoga što mu Bog povjerava. I potaknula muževe na promišljanje - Kako ja, kao otac i glava obitelji reagiram na teške i izvanredne situacije? Potom je nastavila ... promatrajući Marijin lik, mogu li se žene i majke prepoznati u njoj. Ponekad muževi donose neke odluke koje nisu odmah razumljive. Kako ja, kao žena i majka reagiram? Napadam li ili pokušavam pronaći mnogobrojna opravdanja jer se to ne poklapa s mojim planovima? Jesam li ikada pomislila da Bog može govoriti i mojem mužu kao što je nekoć svoje planove izvršavao uz Josipov pristanak?

Kristina i Mario podijelili su s prisutnima vlastito iskustvo nedavne neočekivane situacije, svoje osjećaje, misli, reakcije, ali i odluke koje su donosili kao muž ili kao žena te time dodatno potakli prisutne na promišljanje o svojim situacijama, razmišljanjima i ponašanjima.

Obnova je nastavljena misnim slavljem u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje je predvodio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u suslavlju sa svećenicima koji djeluju u HZBS, te suradnicima iz Varaždinske biskupije. Brojni parovi pristupili su sakramentu pomirenja uoči blagdana Božića.

U svojoj propovjedi biskup je naglasio važnost zajednice Bračnih susreta i njenog djelovanja na području bračnog i obiteljskog pastorala. Ističemo kao je biskup naglasio neke dijelove pisma naših biskupa glede „Istambulske konvencije" objavljenog 30. studenog 2017. godine u Zagrebu. Iz pisma, biskup Mrzljak istaknuo je slijedeće obraćajući se bračnim parovima: „Bračno zajedništvo muškarca i žene prirodno je okruženje za nastanak i rast ljudskoga života te je za svaku državu od iznimne važnosti donošenje zakonskih odredaba i drugih propisa kojima je svrha zaštititi i promicati tu temeljnu stanicu ljudskoga društva. Obitelj je područje primarne socijalizacije, jer je „prvo mjesto gdje se uči odnositi prema drugome, slušati i dijeliti, biti strpljiv i pokazati poštovanje, jedan drugomu pomagati i učiti se suživotu... U obitelji se uči blizini, brizi i poštivanju drugih. Tu se razbija prvi krug pogubne zaokupljenosti samim sobom i spoznajemo da živimo s drugima, s drugima koji su vrijedni naše pažnje, naše ljubaznosti i naše ljubavi" (papa Franjo, Amoris laetitia /AL/, 276). Za nas vjernike obitelj, kao intimna zajednica bračnoga života i bračne ljubavi muža i žene, ujedno je slika saveza Boga i čovjeka i nadilazi svoje sociološke temelje i razloge. Obitelj je svetište života, ozračje u kojemu se život rađa, brižno čuva, njeguje i prati u razvoju." (Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje).

Po završetku misnog slavlja, u ime HZBS Regije sjeverna Hrvatska Ljiljana i Silvije Peti su biskupu uručili već spomenutu monografiju Bračnih susreta, a biskup je Zajednici predao pismo biskupa kao obavezu da i dalje nastave s promicanjem bračnog zajedništva muškarca i žene, te trajnog zajedničkog putovanja sa svojim svećenicima.
 
Radosno druženje je nastavljeno u prostorijama svećeničkog doma, uz „vikendaški" agape. Domaćinstvo obnove, već tradicionalno i odgovorno su odradili bračni parovi iz lokalne zajednice BS Varaždin.
 
Ljiljana i Silvije Peti