Od:
Do:

U Splitu i Solinu održan 3. Susret hrvatskih katoličkih obitelji, za tri godine domaćini Ludbreg i Varaždinska biskupija

U Splitu i Solinu održan 3. Susret hrvatskih katoličkih obitelji, za tri godine domaćini Ludbreg i Varaždinska biskupijaSPLIT / SOLIN, 15. i 16. 9. 2018.
Proteklog je vikenda u Splitu i Solinu održan 3. po redu Susret hrvatskih katoličkih obitelji. Središnji događaj susreta, pod geslom “Obitelj izvor života i radosti”, zbio se u nedjelju 16. rujna u jutarnjim satima kada je na solinskom Gospinu polju, u prasvetištu Gospe od Otoka, pred oko 20 000 vjernika iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Vojvodine, kao i iz Hrvatskih katoličkih misija Europe i svijeta, misno slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s 21 nad/biskupom.

Nadbiskup Barišić je na početku misnog slavlja pozdravio 'stupove i budućnost društva i Crkve – očeve i majke, djecu i mlade, djedove i bake'. U propovijedi središnjega misnog slavlja nadbiskup Marin Barišić je podsjetio kako živimo u dinamičnom vremenu brojnih izazova i brzih promjena, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća „koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i oduvjek bilo jasno. Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je to obitelj! A danas kao da više nismo u to sigurni. Što je obitelj progovaraju nam već malena djeca u svojim prvim slogovima: ma-ma; ta-ta! Jednu ženu zovu majkom, a jednog muškarca ocem. U bračnom zajedništvu ljubavi oca i majke prepoznaju dobrodošlicu, radost prihvaćanja i toplinu nježnosti. Dva draga lica ih obasjavaju! Djeca prepoznaju oca i majku kao dva lica iste ljubavi te žele rasti i radovati se životu na ramenima svoga tate, u zagrljaju svoje mame i na koljenima svoga djeda i bake. Djeca već na svom početku iskustveno svjedoče ono što bijaše u početku: 'Na svoju sliku stvori Bog čovjeka…muško i žensko stvori ih.' (Post 1,27) '…i bit će njih dvoje jedno tijelo.' (Post 2, 24)"

Isus i Marija - u središtu obitelji

- Univerzalno i povijesno iskustvo ljudskoga roda svjedoči da je brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. I to se nikada ne smije i ne može promijeniti. Čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim Konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi. Nitko ne pamti samo brojeve, već imena i lice. Čovjek nije bezličan broj, već je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja. Samo čovjek ima sličnost s Bogom i želju da, kao jedinstven i neponovljiv, sa srcem i dušom, ljubi i bude ljubljen. Svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom. Isto tako, kada se govori o obitelji, najčešće se govori o njezinoj krizi, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu. Time se brak i obitelj, nastavio je nadbiskup, „predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja. Brak se vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno. Mogli bismo reći da se borba za život i budućnost čovjeka danas u najvećoj mjeri događa upravo u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji. Unatoč tobože lošim prognozama za ishod te borbe, obitelj ne može biti poražena jer je u njenom temelju ljubav samoga Krista prema Crkvi, koja se preljeva u snagu održanja bračnih obećanja koja ste jedno drugom dali na vjenčanju. Bračna ljubav je neopoziva jer svoj temelj ima u neopozivoj ljubavi koju Krist ima prema Crkvi. - upozorio je splitsko-makarski nadbiskup.

Propovijed je nadbiskup Barišić zaključio riječima da je obitelj dijagnoza i terapija našeg hrvatskog društva!

- Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost. Zato, zauzmimo se da ovaj Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji bude novi iskorak i snažno ohrabrenje svima nama u Crkvi i društvu; da nam obitelj bude u središtu naše trajne pažnje i zajedničke odgovornosti; da nam u središtu obitelji bude prisutan Isus i majka Marija: izvori života i radosti. Kriste, budi naša sreća! Kriste, budi naša radost! Kriste, budi nam život Ti! A ti, majko Marijo, Kraljice obitelji, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom! - poručio je mons. Barišić.

2021. godine domaćin Varaždinska biskupija

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić, najavio je na kraju misnog slavlja Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 2021. godine održati u Ludbregu u našoj Varaždinskoj biskupiji, a apostolski blagoslov pape Franje pročitao je tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

Spomenimo svakako kako su programi u sklopu 3. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji započeli još u ponedjeljak 10. rujna kada je u palači Milesi u Splitu održan okrugli stol „Izazovi suvremenih obitelji“. U utorak 11. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predstavljen je zbornik dječjih radova "U zagrljaju moje mame", dok su u srijedu 12. rujna u Splitu izvedene dvije kazališne predstave, „Legenda o Miljenku i Dobrili“ te za djecu „Ružno pače“.

Humanitarna nota

U četvrtak 13. rujna u svim župama grada Splita i Solina te čitave Splitsko-makarske nadbiskupije bilo je upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a u petak 14. rujna na splitskoj je Rivi održan humanitarni koncert "Obitelji za najmanje". Prikupljena sredstva utrošit će se za kupnju endoskopskog stupa za operacijske zahvate novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Nastupili su Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend. Spomenimo kako humanitarna akcija traje sve do 1. listopada, a broj donatorskog telefona jest 060 9000 (6,25kn. PDV uključen). IBAN akcije: HR63 2330 0031 5450 1680 0.

U subotu 15. rujna u jutarnjim satima radost odrastanja u obitelji posvjedočili su oni najmanji, djeca - i to pjesmom. Na koncertu na Rivi pjevali su dječji zborovi „Mala Terezija“ (Split) i „Leopoldice“ (Kaštel Novi); zatim djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia“; Centar za rehabilitaciju „Mir“ i KUD „Ante Zaninović“. Istoga je dana, večer uoči glavnog dana susreta, organiziran molitveni program "Hod Svjetla".
 
Izvor i fotografija: Informativna katolička agencija