Od:
Do:

U sklopu Tjedna braka, u Goli održana radionica (Do)živjeti brak kao vrednotu

U sklopu Tjedna braka, u Goli održana radionica (Do)živjeti brak kao vrednotuGOLA, 6. 2. 2018.
(Do)živjeti brak kao vrednotu naziv je radionice za bračne parove održane 6. veljače 2018. godine u župi Sveta tri kralja u Goli, povodom obilježavanja Svjetskog dana braka koji se obilježava uvijek druge nedjelje u veljači.

U organizaciji župnika vlč. Siniše Preinera, radionicu su pripremili i vodili bračni par Ljiljana i Silvije Peti iz Koprivnice, suradnici biskupijskog Obiteljskog centra. Sama radionica je pripremljena na predlošku jedne od niza radionica koje je pripremio Ured za obitelj Hrvatske biskupske konferencije pod nazivom „Obitelji, u pravu si!“

Prisutni bračni parovi su kroz nekoliko zadataka promišljali o svom braku, ali i o značaju braka kao temelja svake obitelji. Na temelju statističkih podataka o braku i društvenim događajima (donošenje nepovoljnih zakona, utjecaj odgoja djece u odnosu na bračno zajedništvo – osobito sakramentalno, provedenog referenduma o braku, nezainteresiranosti društvenih institucija za probleme bračnih parova) osvijestili su si značaj braka u današnjem vremenu. Prisutni muževi i žene otvoreno su progovorili o problemima s kojima se susreću, ali i o ljepoti koju brak donosi, a čega su postali svjesni tek nakon višegodišnjeg života u dvoje. Primjeri „uputa“ za život u bračnom odnosu traženi su kroz dijelove Svetog pisma te je na taj način otkrivana Božja čežnja za brak, za ženu i muškarca. Na kraju radionice razgovaralo se o mogućim konkretnim odlukama i rješenjima koje može poduzeti svaki pojedinac ili par, na osobnoj ili društvenoj razini.

Kao zaključak radionice, prisutni parovi su naglasili da je brak i dalje za njih vrednota i to na način da u braku pronalaze međusobno nadopunjavanje, obogaćivanje, snagu oprosta, poštovanje, ljubav, zajedništvo te razvijaju požrtvovnost i strpljenje.

Aktivnosti kroz „Tjedan braka“ nastavljaju se sve do nedjelje kad se obilježava „Svjetski dan braka“ u župnim zajednicama kroz misna slavlja i prigodne programe.
 
Ljiljana i Silvije Peti