Od:
Do:

Blagdansko slavlje u kapeli Svete Obitelji u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije

Blagdansko slavlje u kapeli Svete Obitelji u Obiteljskom centru Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 29. 12. 2019.
U kapeli Svete Obitelji u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije u Varaždinu u nedjelju 29. prosinca 2019. u 17 sati novi varaždinski biskup mons.  Bože Radoš uz varaždinskog biskupa u miru mons. Josipa Mrzljaka i uz nazočnost nekolicine svećenika te suradnika u pastoralu braka i obitelji Varaždinske biskupije predvodio je blagdansko misno slavlje.

U propovijedi biskup Bože Radoš naglasak je stavio na blagdan Božića, blagdan rođenja malog djeteta Isusa i blagdan Svete obitelji koji iza njega ubrzo dolazi i naslanja se na njega. Najbolji način kako djecu učiti ljubavi prema starijima je da roditelji sami pokažu primjerom svoje brige i ljubavi prema roditeljima, posebno kad su stari i nemoćni. Kada djeca to vide to je put i pečat kojim oni mogu i žele ići.

U pročitanom evanđelju po Mateju istaknuta su dva lika, prototipa obitelji, kralj Herod i Josip. Kralj Herod koji je bez snova, koji želi svoj i tuđe života imati pod kontrolom. Znao je da se rodilo jedno dijete na pašnjaku i ono je za njega velika opasnost.

Nasuprot Heroda, čovjeka bez snova je Josip, čovjek snova, otac koji sanja. San koji mu daje novi, sviježi zrak u pluća. Josip nije roditelj, nego otac koji prati rast maloga Isusa, i odgaja ga. Ocem se ne postaje najednom, već se postaje kroz vrijeme. Snovi uvijek nadilaze ljudsko razmišljanje. Josip je znao da je dio Božjeg sna i plana, stoga se oslanja na Gospodina. Herod je osoba kojoj je u središtu on sam. Nasuprot njemu je Josip, koji je u središte stavio Dijete.

Danas ima mnogo odbacivanja djece, jer dijete treba staviti u središte života i obitelji. Bog je povjerio roditeljima dijete i želi da ga oni stave u svoje središte, i prije nego se rodi. Osobito kad je tek začeto, kada treba veliku zaštitu i pažnju i majke i oca. Josip i Marija bili su slabi ljudi, ali njihovo zajedništvo bilo je čvrsti bedem koje ih je čuvalo da ih ne može ništa srušiti. Dijete koje ima ljubav, ima moćnu zaštitu. Na kraju propovijedi svi okupljeni molili su Gospodina da sve obitelji imaju ljubavi i da ta ljubav bude bedem i zaštita.
 
Biskupijski Obiteljski centar djeluje od blagdana Svete Obitelji 2007. godine. Kapela Svete Obitelji duhovnim sadržajima pridonosi formaciji suradnika i sudionika u pastoralu braka i obitelji. Oltarna slika i postaje križnoga puta rad su umjetnika i vjeroučitelja Tobiasa Behloula. Oltarna slika, suvremena po koloritu i tehnici izrade, prikazuje obiteljsku svakodnevicu Marije i Josipa kao vrijednih roditelja djeteta Isusa koji je prikazan u činu služenja bližnjima.
Nakon svete mise, biskup Bože blagoslovio je uredski i stambeni prostor te je bratskim zajedništvom nastavljeno prigodno druženje.

Aleksandra Lukavečki