Od:
Do:

Varaždinska biskupija domaćin Europskog vijeća Bračnih susreta u organizaciji HZBS

Varaždinska biskupija domaćin Europskog vijeća Bračnih susreta u organizaciji HZBSVARAŽDIN, 12. 10. 2019.
Europsko vijeće Bračnih susreta, u organizaciji Hrvatske zajednice Bračnih susreta (HZBS), održano je od 10. do 13. listopada 2019. godine u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu, a dio programa odvijao se i u Varaždinu.

Posebnost ovog susreta Europskog vijeća Bračnih susreta jest u tome što je izabran novi Europski bračni par u trogodišnjem mandatu, Paola i Felice Raineri iz Italije, koji će si u narednom vremenu izabrati svećenika te će zajedno činiti europski tim i voditi Zajednicu bračnih susreta na razini Europe. Za spomenuti je i kako novi tim na čelu svjetske Zajednice bračnih susreta (Worldwide Marriage Encounter) čine dosadašnji Europski bračni par, Susana i Josico Mata – Pradera iz Španjolske, te Fr. Jun, svećenik s Filipina.

Inače, običaj je da se u subotu tijekom održavanja Europskog vijeća Bračnih susreta članovi Vijeća susretnu s članovima zajednice domaćina. Tako su u subotu 12. listopada članovi Europskog vijeća bračnih susreta sudjelovali na svetoj misi u varaždinskoj katedrali zajedno sa svećenicima i bračnim parovima HZBS. Misno slavlje je predvodio apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak, uputivši svima najprije srdačne riječi dobrodošlice.

U svojoj homiliji mons. Mrzljak je na početku podsjetio kako je danas Crkva vidljivi znak Isusove prisutnosti na zemlji te ona svima, poput Isusa, želi pokazati kako i kamo treba doći - u nebeski Jeruzalem – i na tom putu, kao i Isus, Crkva želi ljudima pomagati.

Osvrćući se na izvještaj iz evanđelja kada je Isus izliječio 10 gubavaca, biskup Mrzljak rekao je da i mi danas možemo promatrati postoje li gube koje zahvaćaju čovječanstvo, a od koje Isus u Crkvi može i treba liječiti čovjeka današnjice. Jedna od guba koje je on prepoznao da nam prijeti jest ona koja želi razoriti ili relativizirati obitelj i reći da je bilo kakava zajednica obitelj. Poručio je da za Crkvu vrijedi ono kako je bilo od početka Božjeg stvaranja svijeta: muškarac i žena zajedno u ljubavi su obitelj i oni stvaraju obitelj.

- Kada se pokušava razoriti takva Božja stvarnost onda je to sigurno velika guba našeg vremena u kojem živimo.-, naglasio je biskup Mrzljak.

Druga guba koju on prepoznaje jest guba koja se protivi svetosti života i govori kako čovjek može biti gospodar začetoga, ali još nerođenoga čovjeka. No, osim nerođenog, o svetosti života može se govoriti i za onog rođenog te se postavlja pitanje koliko se zapravo poštuje život?

- I kada svaki dan slušamo o ubojstvima i mržnjama, nije li to guba našega vremena?-, zapitao je biskup Mrzljak, ali i sve prisutne ohrabrio podsjetivši kako je Isus liječnik koji može izliječiti čovjeka, društvo u kojem živimo, od svake gube te da upravo zato Crkva nastoji biti blizu svakom čovjeku. Crkva je vidljivi znak Isusa prisutnoga ne zemlji, a to svjedočimo onda kada slušamo Božju riječ i kada je nastojimo primijeniti na naš svagdanji život.

- Kada neustrašivo možemo govoriti ono što je Isus govorio, bez obzira hoće li se to nekome svidjeti ili ne. Jednostavno, Crkva je pozvana biti auentični svjedok Isusove prisutnosti, Onoga koji ide prema Jeruzalemu, Onoga koji nas poziva da i mi idemo s Njime prema tom nebeskom Jeruzalemu.-, naglasio je biskup Mrzljak.

Također, podsjetio je da, osim guba koje promatramo u društvu, u svijetu, trebamo biti svjesni i svojih osobnih guba, osobnih zaraženosti grijehom i zlom. Svakako, prepoznajući u Isusu liječnika koji i nas može ozdraviti, baš poput desetorice gubavaca koji se spominju u izvještaju iz evanđelja. Trebamo nastojati ne biti poput devetorice, nego biti poput onog jednog koji se znao vratiti Isusu zahvaliti. Uvijek bismo trebali biti oni koji Bogu zahvaljuju za dobrotu, ljubav, sve ono što nam je podario i to njegovati, osobito u sakramentu euharistije.

Biskup Mrzljak je pozvao i na molitvu za sve naše obitelji, u cijelome svijetu, da prepoznaju svetost zajedništva obitelji, institucije koja će uvijek ostati sveta.

- Bez obzira hoćemo li mi ili svijet to prepoznati ili ne, obitelj ostaje nešto sveto, trajna vrijednost koju moramo čuvati. - rekao je te dodao da je Crkva je pozvana čuvati sve ono što nam je Isus govorio, i svjedočiti o tome.

- To je naša zadaća i kada se okupljamo na euharistiju: razmišljati o Božjim riječima, a onda, uz Božju pomoć, po njima i živjeti.-, zaključio je biskup Mrzljak.

Uz biskupa Mrzljaka na svetoj misi su koncelebrirali svećenici članovi zajednica bračnih susreta među kojima i domaćin ovog susreta, predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, preč. Josip Koprek.

Na kraju euharistijskog slavlja uslijedile su zahvale i prigodni govori.

Podsjetimo da se Europsko vijeće Bračnih susreta sastoji od 13 europskih nacionalnih zajednica među kojima je i Hrvatska zajednica bračnih susreta. Ostale članice su iz Italije, Francuske, Portugala, Španjolske, Austrije, Njemačke, Engleske, Irske, Belgije (Flandrija), Belgije (Valonija), Nizozemske i Mađarske. Susreti Europskog Vijeća održavaju se tri puta godišnje, a domaćin je svaki put druga nacionalna Zajednica.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec