Od:
Do:

Korizmena duhovna obnova članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije

Korizmena duhovna obnova članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupijeGOLA, 31. 3.2019.
Korizmena duhovna obnova članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Regije Sjeverna Hrvatska održana je u nedjelju 31. ožujka u crkvi Sveta Tri Kralja u Goli, u prekodravskom dijelu Koprivničko križevačke županije. Domaćinstvo susreta je povjereno lokalnoj zajednici Koprivnica koja pak je domaćinstvo prepustila svojim vrijednim i veselim članovima koji obitavaju u Goli. Obnovi su se odazvali bračni parovi iz lokalnih zajednica Varaždina, Međimurja, Pitomače, kao i domaćini iz Gole i Koprivnice.

Susret je započeo duhovnom obnovom na temu „Umrijeti sebičnosti – uskrsnuti boljim odnosima“ koju su pripremili bračni par Miroslav i Irena Koštarić iz koprivničke zajednice te vlč. Siniša Preiner, župnik župe u Goli, koji je ujedno i dio Nacionalnog tima, ali i duhovnik zajednice Koprivnica. Svojim primjerima  posvijestili su koliko je bitno umrijeti sebi za bolji odnos u braku ali i za bolji i kvalitetniji odnos s našim uskrslim Gospodinom, ali i koliko je to teško. Već sama riječ umiranje izaziva odbojnost i strah. Kroz svoje životne primjere pokazali su koliko jurnjava, umor i nezainteresiranost mogu narušiti skladan odnos u braku, te koliko izgovora ima za lijenost, naše sitne ovisnosti o televiziji, internetu, sportu i svim drugim aktivnostima koje proizlaze iz potrebe pojedinca, zapravo iz sebičnosti, a ne teže zajedništvu, bračnim odnosima i komunikaciji.

Nakon poticajne duhovne obnove uslijedio je križni put na temu Hvalospjeva ljubavi čije postaje su čitali sami bračni parovi posvijestivši si kakva je to ljubav u Božjim očima – strpljiva, dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi, nije nestrpljiva, oprašta i sve zaboravlja. Baš onakva ljubav kakvom nas je Bog darovao u svome sinu Isusu koji je poradi ljubavi za nas prošao taj isti križni put, umro za nas na križu i treći dan za nas uskrsnuo.

Nakon križnog puta uslijedila je sveta misa sa misnim čitanjima četvrte korizmene nedjelje u kojoj je vlč. Siniša Preiner podsjetio što smo sve prošli kroz ovaj naš korizmeni put kroz prvu, drugu i treću korizmenu nedjelju, te je sve to povezao sa Evanđeljem četvrte korizmene nedjelje, milosrdnim ocem ili razmetnim sinom. U svojoj propovijedi velečasni Siniša je usporedio našu logiku s Božjom logikom, logikom milosrdnog oca koji je bez pitanja i bez prigovora prihvatio razmetnog sina.  Milosrdni otac, zapravo Bog, svakog od nas pušta da imamo vlastitu volju i da odaberemo ono što mislimo da je dobro za nas, a on nas uvijek čeka i oprašta bez obzira na sve. On nas ljubi do kraja, a mi to ponekad nismo niti zaslužili niti zaradili.

Po završetku misnoga slavlja u društvenom domu pored crkve domaćini su priredili bogati zajednički stol gdje su se sudionici okrijepili i razmijenili doživljaje duhovne obnove te se potom razišli u nadi što bržeg ponovnog zajedničkog susreta.
Vanja i Željko Cerovčec