Od:
Do:

U OBITELJSKOM CENTRU VARAŽDINSKE BISKUPIJE PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. OBITELJI

U OBITELJSKOM CENTRU VARAŽDINSKE BISKUPIJE PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. OBITELJIVARAŽDIN, 30.12.2017.
U kapeli Svete Obitelji u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije u Varaždinu u subotu 30. prosinca 2017. varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je blagdansko misno slavlje uz sudjelovanje svećenika iz Biskupskog ordinarijata te suradnika u obiteljskom pastoralu Varaždinske biskupije.

U propovijedi biskup Mrzljak prisjetio je prisutne vjernike o povijesti slavljenja blagdana Božića koje je započelo već u 4. stoljeću. Govorio je o utemeljenju i povijesti  blagdana Svete Obitelji koje se u Katoličkoj Crkvi slavi od kraja 19. stoljeća. Istaknuo je koliko današnji svijet teško definira "pojam" obitelji koji je za nas kršćane jasan i nedvosmislen. I tvorci Obiteljskog zakona i Istambulske konvencije teško razlučuju i određuju što je obitelj. Svijet kreće nekim svojim tijekom kojeg je teško odgonetnuti. Svojim lijepim događanjima u obitelji, ali i životnim teškoćama sa kojima se susreću obitelji same posvećuju svoju obitelj. Na svom radom mjestu kršćanin treba svjedočiti svoju vjeru kako bi na taj način širio evanđelje i posvećivao rad i život. Uzor i ideal nam je Sveta obitelj, Isus, Marija i Josip koji su se susretali sa svim životnim izazovima. Budući da u evanđeljima ne piše mnogo o Isusovu djetinjstvu i mladosti, možemo naslućivati kako je Isus u svojoj obitelji živio, radio kao tesar, susretao svoje prijatelje i rođake, dijelio sve što čovjek dijeli sa svojim bližnjima. Ništa ljudskog nije mu bilo strano.

Suradnike u obiteljskom pastoralu ohrabrio je i pozvao na zauzeto djelovanje i svjedočenje evanđeoskih vrednota, osobito u ovom vremenu.

Biskupijski Obiteljski centar u prostorima kurije Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog djeluje od blagdana Svete Obitelji 2007. godine. Kapela duhovnim sadržajima pridonosi formaciji suradnika i sudionika u pastoralu braka i obitelji.
Nakon svete mise, blagoslovljeni su kapela, uredski i stambeni prostor te je bratskim zajedništvom nastavljeno prigodno druženje.
 
Aleksandra Lukavečki