Od:
Do:

Korizmena duhovna obnova Hrvatske zajednice bračnih susreta

Korizmena duhovna obnova Hrvatske zajednice bračnih susretaOREHOVICA, 4. 3. 2018.
U nedjelju 4. ožujka u prostorijama Župe Gospe Fatimske u međimurskoj Orehovici održana je korizmena duhovna obnova za članove Hrvatske zajednice bračnih susreta Sjeverne regije. Lokalna zajednica Međimurje bila je domaćin susreta kojem su se odazvali bračni parovi, njihovi svećenici voditelji iz varaždinske, koprivničke, ludbreške, pitomačke i ivanečke zajednice te časna sestra Karla Ivančić iz Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog.

Susret je započeo pobožnošću križnog puta u župnoj crkvi prema tekstu prof. Tomislava Ivančića kako ga je doživjela Spasiteljeva Majka koji je duboko ganuo mnoge prisutne.

Susret je nastavljen duhovnom obnovom  koju je priredio bračni par Zrinka i Zlatko Gregov o uvijek aktualnoj temi –  jednoj od najvećih kušnji u braku, a to je odnos prema novcu. Zrinka i Zlatko, roditelji petero djece sa bogatim iskustvom osobnog bračnog i obiteljskog života te dugogodišnjim iskustvom u pastoralu braka i obitelji, iznijeli su svoj dijalog o svojim spoticanjima, usponima i padovima na području novca, a koji svoj temelj imaju u različitim pristupima novcu što su ih ponijeli iz obitelji iz kojih potječu. Valjalo im je uložiti, i još uvijek ulažu, puno napora, promišljanja i međusobnog usklađivanja stavova da bi kao bračni par zajednički i odgovorno upravljali ne samo novcem već i darovanim vremenom, talentima i međuljudskim odnosima.

Osim kreposti razboritosti, potrebna je, kazali su, i vjera u nebesku dimenziju koja nadilazi ovu prolaznu zemaljsku i materijalnu: valja se sjetiti da je samo duša neprolazna i da ćemo samo nju ponijeti nakon ovozemaljskog života, a naš nebeski Otac u vječnosti „ima mnogo stanova“ za svoju djecu među koje se vjernici nadaju ubrojiti. Kad smo u brigama kako sve posložiti i kad se čini da je to nemoguće, uz neizostavne napore kako efikasno upravljati budžetom ne zaboravimo moliti „najprije za Božje kraljevstvo, a sve drugo bit će nadodano“. Slijedila je izmjena dijaloga unutar bračnih parova o stavovima prema novcu i kućnom budžetu te zajednička diskusija o osobnim iskustvima upravljanja novcem, o težini današnjih problema koji se uvelike razlikuju od prošlih vremena i pogađaju veliki broj bračnih parova, nažalost naročito one koji nemaju naviku otvorenog dijaloga o toj temi te zbog toga pitanje novca postaje uzrokom mnogih svađa i razvoda brakova.

Po duhovnoj obnovi uslijedila je koncelebrirana sveta misa sa misnim čitanjima treće korizmene nedjelje. Propovjednik vlč Koprek povezao je temu duhovne obnove sa evanđeljem o Isusovu čišćenju hrama od novca – „ženi ili mužu novac može biti kamen spoticanja u braku ako su im novac ili karijera važniji od odnosa sa svojim mužem i ženom. Kršćanstvo je donijelo novost i skreće pozornost sa hrama (građevine) na čovjeka – Bog je prisutan u čovjeku i stoga nema pravog bogoljublja bez čovjekoljublja. Hram i svetohranište ženi je muž i mužu žena i valja ga očistiti od nepotrebnog. Područje novca sklizak je teren i mnogima je područje rivaliteta i pokazivanja moći, no muž i žena su pozvani posložiti si prioritete tako da bračni odnos bude najvažniji, a u tome nam pomaže iskustvo s bračnog vikenda: nema područja o kojem ne razgovaramo – to je ispravno bogoslužje, Boga ljubim kad ljubim svoju ženu ili muža. Srca nam valja uskladiti s Božjom voljom i sa deset Božjih zapovijedi koje smo čuli u prvom čitanju.“ Evanđelje treće korizmene nedjelje završava riječima „ta sam je dobro znao što je u čovjeku“, a propovijed riječima „molimo Isusa da pročisti naše savjesti, misli i srca da ga ispravno častimo u svojoj ženi i mužu.“

Uz doprinos domaćina i gostiju priređen je bogat zajednički stol za zajedničku okrepu, druženje i razgovor te je tako ostvaren još jedan lijepi regionalni susret za sve koji su mu se mogli odazvati. „Od srca hvala svima na prekrasnoj duhovnoj obnovi gdje smo si opet napunili srca.“ „Bilo nam je predivno. Ispunjeni Božjom milošću krećemo u novi tjedan.“ „Danas je bio prekrasan dan pun dubokih osjećaja. Osjećamo se ispunjeno, sretno i prihvaćeno. Napunjenih posuda krećemo dalje.“ – neki su od dojmova sudionika.
 
Vlatka Železnjak