Od:
Do:

Uz duhovno razmatranje i slavlje svete mise održani korizmeni susreti svećenika po arhiđakonatima

Uz duhovno razmatranje i slavlje svete mise održani korizmeni susreti svećenika po arhiđakonatima SVETI MARTIN NA MURI, VIRJE, VINICA, 6., 7. i 8. 3. 2018.
Umjesto redovitog mjesečnog svećeničkog susreta na kojem se okupljaju svi svećenici Varaždinske biskupije, ove su korizme susreti biskupijskih svećenika održani po arhiđakonatima.

Tako je u utorak 6. ožujka korizmeni susret za Međimurski arhiđakonat održan u Svetom Martinu na Muri. Dan kasnije u Virju su se okupi svećenici Podravskog arhiđakonata, a korizmeni susreti zaokruženi su u Vinici 8. ožujka gdje su se okupili svećenici Varaždinsko-zagorskog arhiđakonata.

Sva tri dana susrete je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, zajedno s arhiđakonom pojedinog arhiđakonata: generalnim vikarom mons. Antunom Perčićem (Međimurski arhiđakonat), preč. Mirkom Horvatićem (Podravski arhiđakonat) te preč. mr. Josipom Koprekom (Varaždinsko-zagorski arhiđakonat).

“Uđi u svoju sobu i zatvori vrata”

Nakon molitve Trećeg časa, preuzvišeni otac biskup se obratio braći svećenicima promišljajući, ponajprije, o onome što nam donosi korizmeno vrijeme. Spomenuo se biskup i blagopokojnog kardinala Franje Kuharića kome će u nedjelju 11. ožujka biti 16. obljetnica smrti, dodavši kako je poticaj na ovakvo korizmeno sastajanje, između ostaloga, stigao kao plod prisjećanja na našeg dragog kardinala, odnosno njegov običaj i nastojanje da u korizmenom vremenu, kao pastir velike nadbiskupije, po regijama obilazi svoju braću svećenike i s njima sudjeluje u duhovnim obnovama. Varaždinski je biskup poseban naglasak u svom obraćanju svećenicima stavio na korizmenu obnovu.

- Isusovih 40 dana u pustinji je poziv i nama da odemo ‘u pustinju’. Ovaj naš susret mogao bi se održavati pod motom kojeg smo čuli na Pepelnicu, “Uđi u svoju sobu i zatvori vrata”. Ući u sobu, znači ući u sebe, u svoju dušu, u onaj prostor u kojem smo sami, ali u kojem je Bog više no što mislimo da jest. A vrata, to su ona vrata koja nam mogu smetati da uđemo u sebe. Korizma nije žalosno, već ozbiljno vrijeme, vrijeme kada razmišljamo o samima sebi. Smisao je da uđemo u sebe i vidimo u čemu se moramo duhovno obnoviti. Mi svećenici često razmišljamo o tome kako ćemo drugome nešto dati, kako ćemo se dati povjerenim nam vjernicima, pa je cilj ovog susreta da promišljamo o samima sebi - kazao je mons. Josip Mrzljak.

Biskup Mrzljak je s okupljenim svećenicima iz tri međimurska dekanata, Čakovečkog, Preloškog i Štrigovskog, podijelio svoje promišljanje potaknut Direktorijem za službu i život prezbitera izdanim u vrijeme pape svetog Ivana Pavla II. Riječ je o dokumentu koji govori o tome kako svećenik živi na ovome svijetu navodeći pritom opasnosti koje mu prijete, ali isto tako i stvari o kojima bi trebao voditi računa. Govorio je preuzvišeni otac o tome kako bi svećenici sami sebe mogli i trebali formirati. Ovdje je pitanje o našem osobnom životu, kako živimo našu duhovnost, poručio je.

Slavlje euharistije, molitva psalama, sakrament pomirenja,...

Biskup je promišljao i poticao na razmišljanje u korizmenom vremenu. Kazao je kako je važno da svećenik vodi zdrav molitveni život uz svakodnevno slavljenje euharistije kao prvo i osnovno pravilo. Mons. Mrzljak je naglasio nadalje važnost molitve časoslova, a kao poticaj i svojevrsnu duhovnu obnovu svećenicima je predložio psalme koje je molio i Isus, a koji mogu poslužiti kao izvrsna priprema za propovijed, zatim ispovijed kao sakrament pomirenja, naglasio je važnost duhovnih vježbi, marijanskih pobožnosti poput molitve svete krunice te plodnog čitanja iz života svetaca, a posebno se osvrnuo na animiranje ministranata u župama.

Nakon biskupovog promišljanja, svećenicima se obratio generalni vikar mons. Antun Perčić koji je kazao nekoliko tehničkih podataka, nakon čega je uslijedila rasprava o raznim temama vezanim uz djelovanje župnih zajednica.

Srž korizmenog vremena - upoznati milosrdnog Oca

Svećenički susret u Svetom Martinu na Muri okrunjen je svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio biskup Mrzljak u suslavlju s generalnim vikarom mons. Antunom Perčićem, domaćim župnikom, ujedno dekanom Štrigovskog dekanata, vlč. Ivanom Hercegom, te svećenicima Međimurskog arhiđakonata.

U svojoj propovijedi biskup je ponovno podcrtao korizmu kao posebno vrijeme unutar crkvene godine kada smo pozvani obnoviti svoju vjeru. To vrijedi za svakog kršćanina, kazao je preuzvišeni otac biskup, te nastavio promišljati o stihu iz molitve Očenaša ‘...otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim’.

- Drugim riječima, molimo Gospodina da bude prema nama onakav kakvi smo mi prema drugima. Zato se moramo pitati kakvi smo prema bližnjima, pa čak i prema onima koji nam čine nepravdu i zlo, da ne bi molitvom ‘otpusti nam duge naše, kao što mi otpuštamo dužnicima našim’, zapravo molili Boga du bude prema nama grub ili onakav kakvi mi znamo biti jedni prema drugima kada ne znamo oprostiti, pomiriti se ili prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu. To je srž korizmenog vremena, da upoznamo milosrdnog Boga koji nas poziva da Ga slijedimo i da budemo onakvi kakvima nas je pozvao biti sam Gospodin. Razmišljamo o tome kako su njegove riječi žive i danas. One uvijek vrijede, a upravo u korizmenom vremenu želimo vidjeti što nam to Bog govori i kako se te riječi ostvaruju u našem vremenu. Ovo je prigoda također da se podsjetimo na važnost zajedništva u molitvi. Koliko puta nas papa poziva da molimo za svećenike i nova duhovna zvanja. U Varaždinskoj biskupiji možemo biti zahvalni za mnoga svećenička zvanja. Na tome zahvaljujemo Bogu, ali i ustrajemo u molitvi da ne posustajemo, već da kao živa Crkva uvijek budemo otvoreni Božjoj riječi i snazi Duha Svetoga koji u nama djeluje - poručio je biskup Mrzljak.

 
TEKST: Goran Damjanić

FOTOGRAFIJE: Goran Damjanić i Nikola Tomašević