Od:
Do:

Župa sv. Martina na Muri brojnim duhovnim sadržajima proslavila župni blagdan i 550. obljetnicu izgradnje crkve

Župa sv. Martina na Muri brojnim duhovnim sadržajima proslavila župni blagdan i 550. obljetnicu izgradnje crkveSVETI MARTIN NA MURI, 4. – 11. 11. 2018.
Najsjevernija hrvatska župa, Župa svetog Martina na Muri, proslavila je protekloga tjedna blagdan svog nebeskog zaštitnika, te uz to i 550. obljetnicu izgradnje župne crkve.

Proslava blagdana svetog Martina biskupa u ovom pitoresknom međimurskom mjestu započela je već u nedjelju 4. studenoga igrokazom dramske sekcije HKUU-e "Pred Martinje". S proslavom se nastavilo u srijedu 7. studenoga večernjom misom nakon koje su održani koncerti Edmunda Andlera Borića na orguljama te Gorana Končara na violini. Izvodili su djela Johanna Sebastiana Bacha, Richarda Wagnera i drugih poznatih skladatelja.

U četvrtak 8. studenoga slavljena je sveta misa uz klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, dok je u petak 9. studenoga, drugog dana duhovne priprave za župni blagdan, prije početka misnog slavlja održana promocija poštanskog žiga povodom 550 godina od gradnje župne crkve. Promociju žiga i omotnice je održao Josip Jelenečki, član Varaždinskog kluba kolekcionara. Bila je to promocija 250. omotnice od 1991. godine, a još važnije od omotnice je žig, zahvaljujući kojem na jedan novi način Sveti Martin na Muri postaje dio svjetske filatelističke povijesti, naglasio je gospodin Jelenečki. Na omotnici (kuverti) piše Varaždinska biskupija; Sveti Martin na Muri - najstariji zapis arapskim brojkama u Hrvatskoj - 1468”.

Svečana “Martinska procesija”

Nakon promocije žiga i omotnice, misno slavlje je predvodio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije koji je podsjetio na slavlje blagdana posvete Lateranske bazilike te naglasio kako je vrlo znakovito što je ta crkva majka svih crkava, odnosno preko nje se očituje povezanost sa svim crkvama. Više puta je generalni vikar istaknuo godinu 1468. i gradnju same crkve, ali je podsjetio da sama crkva, kao zgrada, ne bi imala smisla da nema žive Crkve. Pjevanje na misi i čitanja, ali i samu procesiju su animirale vjeroučiteljica Ljiljana Hozjan i učiteljica Valentina Bogdan, članica Župnog pastoralnog vijeća.

Poslije mise je uslijedila svečana „Martinska procesija”. Na čelu procesije je išao konjanik koji je predstavljao sv. Martina (Stjepan Goričanec). Pri završetku procesije upriličena je scena rezanja plašta siromahu.

Vlč. Reparinac: “Opasnost zemaljskog bogatstva”

U subotu 10. studenoga euharistijsko slavlje je predvodio vlč. Ivica Reparinac, župnik u zagrebačkoj Župi Tijela Kristova - Sopot, čiji je zbor animirao pjevanje, uz prisustvo domaćeg župnika Ivana Hercega i župnika iz Štrigove, vlč. Kristijana Kuhara.

U propovijedi je vlč. Ivica posebno istaknuo važnost milosrđa na koje smo svi pozvani da ga živimo poput sv. Martina biskupa. Spomenuo je opasnost da budemo zarobljeni zemaljskim bogatstvom koje nas odvodi u sebičnost i oholost.

Nakon misnog slavlja je bilo predstavljanje dokumentarnog filma o župnoj crkvi koji je izradila radijsko – filmska sekcija Osnovne škole Sveti Martin na Muri pod vodstvom učiteljice Sanje Vebarić. Poslije filma župnik je kratko predstavio prigodni letak koji daje osnovne informacije o župi i župnoj crkvi. Nakon mise uslijedilo je predstavljanje dokumentarnog filma o župnoj crkvi u Svetom Martinu na Muri u suradnji s Osnovnom školom Sveti Martin na Muri te promocija letka o župnoj crkvi.

“Jesmo li spremni sve dati Bogu?”

Na sam župni blagdan, u nedjelju 11. studenoga, održan je, nakon jutarnje svete mise, blagoslov vina na Trgu svetog Martina, a vrhunac proslave bilo je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Selnici.

Potaknut evanđeljem sve je okupljene vjernike pozvao na nasljedovanje Božje riječi. Spomenuo je primjer udovice koja je ubacila u riznicu sve što je imala. Postavio je pitanje: “Jesmo li spremni sve dati Bogu?” Ako smo spremni sve dati za ovaj svijet možemo ponekad ispasti ludi. Ali tek onda kada sve Bogu dajemo, zapravo dobivamo stostruko nazad, naglasio je vlč. Leskovar.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik je svima zahvalio i čestitao imendan. Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih na čelu s Patrikom Zamudom koji je svirao orgulje.

Gotička crkva iz 15. stoljeća

Što se tiče same župne crkve sv. Martina biskupa, koja ovih dana slavi svoj 550. rođendan, ona potječe iz gotičkoga razdoblja o čemu svjedoče uklesana 1468. godina na konzoli mrežastoga svoda i 1467. godina na gotičkoj sediliji u svetištu. U 18. stoljeću ovoj jednostavnoj jednobrodnoj crkvi prigrađene su dvije bočne kapele, čime ona tlocrtno dobiva oblik križa. Zvonik crkve građen je u potpunosti od opeke, a danas se u njemu nalaze tri zvona, od kojih je najstarije i najveće, posvećeno svetom Martinu biskupu, lijevano u Varaždinu 1845. godine, a preostala dva, posvećena svetom Augustinu i svetom Antunu, u Mariboru 1922. i 1924. U unutrašnjosti se nalazi inventar koji potječe pretežno iz druge polovine 18. stoljeća, a čine ga tri oltara i propovjedaonica, dok su orgulje mlađe i nastaju 1930. godine. Glavni je oltar posvećen zaštitniku crkve, svetom Martinu biskupu, dok se u sjevernoj kapeli nalazi oltar Imena Isusova, a u južnoj oltar posvećen Mariji Celskoj.

No, uz kamenu crkvu, jednako je važna i vrijedna ona živa Crkva koja se redovito okuplja u Svetom Martinu i nosioc je vjerskog i društvenog života čitave općine. Župnik Ivan Herceg, koji je prije dvije godine povodom 1700 godina od rođenja svetog Martina napisao knjigu o Župi svetog Martina, ističe u prvom redu važnost župnog Caritasa.

Župni Caritas u živoj Crkvi

- Caritas je sigurno na prvom mjestu od naših aktivnosti u Župi. Redovito pohađamo i skrbimo o bolesnim, starim i nemoćnim župljanima, a pomažemo i učenike i studente u suradnji s osnovnom školom. Župni Caritas prikuplja redovito namirnice, ali i materijalnu pomoć, za Pučku kuhinju Varaždinske biskupije. Uz Caritas, svakako vrijedi izdvojiti pjevače. To su Mješoviti župni zbor, Župni zbor mladih, Župni dječji zbor i Zbor u Hlapičini. Dakako tu su još i naši ministranti, a hvala Bogu i mladi se sve više okupljaju u Crkvi. Pohvalio bih svakako i mlade koji su aktivni kroz Kursiljo, mali tečaj kršćanstva - poručuje župnik Ivan Herceg.

Veoma je aktivno i Župno pastoralno vijeće koje u suradnji sa župnikom planira, promiče i usklađuje pastoralnu djelatnost u župi na području naviještanja Božje riječi, liturgije i dobrotvornosti. Župno pastoralno vijeće koje broji 19 članova sastaje se više puta tijekom godine, a osim redovitih sastanaka članovi se druže na duhovnim obnovama, izletima, te po potrebi pomažu župniku i župi na razne načine.
 
Župa sveti Martin na Muri
Goran Damjanić

Fotografije:
www.svetimartin-zupa.com