Od:
Do:

Premijera dokumentarnog filma „Župa Sveti Martin na Muri danas“

Premijera dokumentarnog filma „Župa Sveti Martin na Muri danas“SVETI MARTIN NA MURI, 10. 11. 2019.
U nedjelju 10. studenoga u kongresnoj dvorani hotela Toplica Sveti Martin održana je premijera dokumentarnog filma „Župa Sveti Martin na Muri danas“.

Kongresna dvorana bila je premala za mnoštvo zainteresiranih koji su htjeli pogledati film. Na početku premijere prikazan je spot pjesme „Martinska“ koji je snimljen 2006. godine, a koji su tada snimili svi pjevači, od djece do najstarijih.

Voditeljica programa Anđelka Klemenčić naglasila je kako je župnik, vlč. Ivan Herceg, 2016. godine napisao knjigu o župi, povodom 1700 godina rođenja sv. Martina, dok je prvu knjigu o župi napisao pokojni župnik vlč. Blaž Tota 1996. godine. 2016. godine župni dječji zbor je snimio CD sa četiri pjesme. Sva župna događanja mogu se redovito pratiti od 2005. godine na župnoj web stranici. Prije samog filma moglo se čuti kako je Župa Sveti Martin tri puta imala prijenos svete mise na Hrvatskoj televiziji, dva puta u programu Hrvatskog radija, dok župnik Herceg redovito ima duhovnu misao na Radiju 105 iz Selnice.

Nakon spota, web stranice i knjige, prijenosa misa, radijskih emisija, na red je došao i film. Prije samog prikazivanja 45-minutnog filma, autor i idejni začetnik Stanko Perčić iz Žabnika naveo je tri razloga za snimanje ovog filma: da se vidi vjerski život župe, zahvala župniku za 20. godina svećeništva i da se ostavi budućim generacijama.

Nakon toga su djeca iz Dječjeg vrtića „Smješko“ iz Svetog Martina na Muri izveli recitaciju „Međimurje moje malo“, a djeca iz dječjeg vrtića „Ribica“ iz Žabnika recitaciju „Što djeci treba?“.
Film su ostvarili: Stanko Perčić; autor filma, idejni začetnik i snimatelj, Neven Kutnjak; redatelj, montažer i snimatelj dronom, Anđelka Klemenčić; narator, Ivan Herceg; stručni suradnik i Ivica Kutnjak; dizajn i obrada USB omota. Vrijedi svakako spomenuti kako će prilozi od USB-a donirati Župnom Caritasu.
 
Župa Sveti Martin na Muri