Od:
Do:

Proštenje sv. Ane i obilježavanje 25. obljetnice blagoslova crkve sv. Ane u Hlapčini

Proštenje sv. Ane i obilježavanje 25. obljetnice blagoslova crkve sv. Ane u HlapčiniHLAPIČINA, 29. 7. 2018.
Župljani Župe sv. Martina iz mjesta Hlapčina, nedaleko Svetog Martina na Muri, svečano su, u nedjelju 29. srpnja, proslavili proštenje sv. Ane i 25. obljetnicu blagoslova crkve sv. Ane u Hlapičini.

Za to slavlje pripremali su se trodnevnicom od četvrtka 26. srpnja kada je večernju svetu misu predvodio vlč. Kristijan Kuhar, župnik u Štrigovi. On je u svojoj propovijedi posebno naglasio važnost četvrte Božje zapovijedi, odnosno poštivanja roditelja i starijih. Sv. Joakim i Ana roditelji su blažene Djevice Marije.

Nakon misnog slavlja domaći župnik Ivan Herceg održao je tribinu o crkvi sv. Ane tijekom koje je prikazao tri isječka filma o gradnji crkve, blagoslovu crkve i zvona, te dosta fotografija. Nakon prezentacije u crkvi, bilo je druženje pored nogometnog igrališta u Hlapičini uz prigodnu okrepu.

Drugi dan trodnevnice, u petak 27. srpnja, misu je predvodio vlč. Tihomir Ciglar, župni vikar u Nedelišću, koji je u svojoj propovijedi posebno objasnio važnost našeg izvanjskog ponašanja kada ulazimo u crkvu i kad smo u crkvi, jer to je i odraz našeg unutarnjeg raspoloženja prema Božjoj milosti.

Nakon misnog slavlja, koncert duhovne glazbe, uz nekoliko tradicionalnih pjesama, održao je Dominik Padarić uz klavirsku pratnju Patrika Zamude te Ivice Goričanca na gitari.

Treći dan trodnevnice, u subotu 28. srpnja, misu je predvodio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije.  Naglasio je u svojoj propovijedi važnost i ulogu Blažene Djevice Marije koja je kći sv. Ane. Nakon misnog slavlja bila je procesija sa svijećama po Hlapičini.

U nedjelju, 29. srpnja, na sam dan proslave, svečano misno koncelebrirano slavlje predvodio je mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni biskup, koji je i prije 25 godina blagoslovio crkvu sv. Ane u Hlapičini. Uz biskupa Jezerinca, bili su prisutni generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, župnik Župe sv. Martina Ivan Herceg, zatim vlč. Kristijan Stojko, župni vikar u Ludregu inače rodom iz Hlapičine te drugi svećenici iz dekanata. Bile su prisutne i dvije časne sestre rodom iz Župe sv. Martin na Muri  s. Milka Srša i s. Margareta Šprajc.

U svojoj propovijedi biskup Jezerinac je istaknuo važnost i ulogu majke kao one koja se uvijek brine za nas te naglasio kako je sv. Ana majka Blažene Djevice Marije i da sigurno i ona ima zasluge da je BDM  prihvatila Božji poziv. Prihvatiti Božji poziv znači štititi ljudski život od začeća do prirodne smrti. Istaknuo je biskup i žalosnu činjenicu kako postoje i oni koji ne žele Boga u svojem životu, pa tako ne žele ni štititi život najslabijih koji još nisu ni rođeni.

Podsjetio je biskup i na izvrsne rezultate naše nogometne reprezentacije te naglasio kako je to znak zajedništva, ali i otvorenosti prema Bogu, što je posebno  više puta istaknuo izbornik Zlatko Dalić, koji javno svjedoči kršćansku vjeru.

Na kraju misnog slavlja, domaći župnik Ivan Herceg zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji obilježavanja 25. godina blagoslova crkve i proštenja sv. Ane, a biskupu je uručio prigodan poklon. U ime mještana Hlapičine, grada Mursko Središće i župljana biskupu se zahvalio Dragutin Stojko, predsjednik mjesnog odbora Hlapičina.

Na misi su, uz mnoštvo vjernika, bili prisutni i predstavnici javnog i društvenog života.

U večernjim satim održana je i prijateljska nogometna utakmica selekcije svećenika i NK MURA HLAPIČINA (veterani) na igralištu NK MURA.

Zahvaljujemo biskupu Juraju Jezerincu, svim svećenicima,  mjesnom odboru Hlapičina, gradu Mursko Središće, zvonarima, pjevačima, čitačima, ministrantima, župnom pastoralnom vijeću, udruzi žena Hlapičina, NK MURA Hlapičina,  i svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji obilježavanja 25. godina blagoslova crkve i proštenja sv. Ane.

IZVOR: Župa sv. Martina biskupa, Sveti Martin na Muri