Od:
Do:

Pobožnost križnog puta župom Sveti Martin na Muri

Pobožnost križnog puta župom Sveti Martin na MuriSVETI MARTIN NA MURI, 12. 3. 2017. 
U župi Sveti Martin na Muri od 2002. godine održava se pobožnost križnog puta na otvorenom, odnosno po svim mjestima župe. Pobožnost započinje uvodnom jutarnjom molitvom u župnoj crkvi te se ove godine nastavila prvom postajom u Vrhovljanu, drugom u Žabniku, trećom u Marofu i tako redom. Zaključena je u župnoj crkvi četrnaestom postajom i svetom misom.

Pobožnost križnog puta pratili su pjevači te su pjesmom i molitvom pridonijeli duhovnom ozračju i otvorenosti prema žrtvi našeg Spasitelja Isusa Krista. Postaje su predmolili domaći župnik i ovogodišnji krizmanici.

U ozračju lijepog vremena tijekom križnog puta vjernici su se izmjenjivali u sudjelovanju. Neki su bili samo na jednoj postaji, neki na dvije, kako je već tko mogao, a oni najustrajniji su sudjelovali na svim postajama križnog puta. Najzahtjevniji dio pješačenja bio je briježni dio župe.

Između pete i šeste postaje, odnosno između Gradiščaka i Kapelščaka, bila je tišina. Tada su sudionici u svojem srcu na poseban način osluškivali glas Božji i promišljali o korizmenom vremenu u kojem se nalazimo. Tijekom križnog puta izmoljena su sva otajstva krunice, neka i više puta, a dva puta su vjernici molili i krunicu Božanskog milosrđa.

Isus je nosio križ, ali je imao puno Šimuna Cirenaca koji su mu pomagali nositi križ (od djece sve do starijih vjernika).

Kod svake postaje križnog puta bio je i scenski prikaz dotične postaje. U scenskom prikazu sudjelovali su vjernici župe.

Svima koji su se na bilo koji način angažirali oko same organizacije križnog puta, bilo da djeluju u crkvenim ili laičkim udrugama, zahvalio je župnik Ivan Herceg.