Od:
Do:

Proslava Velike Gospe u Svetom Martinu na Muri

Proslava Velike Gospe u Svetom Martinu na MuriSVETI MARTIN NA MURI, 15. 8. 2017.
Veliko proštenje povodom proslave svetkovine Velike Gospe bilo je i u župi sv. Martin na Muri, budući da se u toj crkvi u pokrajnjoj lađi nalazi oltar majke Božje

Proštenje je započelo večer uoči same svetkovine misom bdijenja, a poslije procesijom sa svijećama i kipom majke Božje do župnog dvora. Nakon procesije ministranti su predmolili molitvu krunice.

Na sam dan svetkovine, proštenje je počelo jutarnjom svetom misom u župnoj crkvi, misom u Hlapičini, a središnje koncelebrirano misno slavlje je bilo u 11.00 sati u parku pored župnog dvora.

Misno slavlje je predvodio vlč. Kristijan Kuhar, novi župnik u Štrigovi. Uz više svećenika i đakona Miljenka iz bečke nadbiskupije, prisutan je bio i generalni vikar varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, inače rodom iz župe sv. Martin na Muri.

Pjevanje na misi uzveličao je župni mješoviti zbor.

Velečasni Kristijan sve je pozvao da slijede primjer blažene djevice Marije i mole njezin zagovor. Svoju propovijed je završio zazivom: „Najvjernija odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i Hrvatski dom“. To je završni dio ispovijesti vjere Hrvata katolika koja je bila sastavljena 1979. godine prilikom proslave Branimirova Jubileja kada se slavila 1100. obljetnica prvog međunarodnog priznanja Hrvatske od Pape Ivana VIII. 879.god.

Čitava ispovijest vjere glasi ovako:
Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u Bezgrešno Srce Presvete Bogorodice Marije.
Najvjernija odvjetnice na braniku stoj čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen
.

Ovu ispovijest vjere hrvatski su biskupi preporučili hrvatskim vjernicima da je mole svakoga dana. Križ iznad Ispovijesti nazvan je zavjetni križ, a znak je Branimirovog Jubileja. Simbolima koji su na njemu prikazani predstavlja ideju Kristova utjelovljenja u hrvatsko narodno biće.

Autor: župa sv. Martin na Muri