Od:
Do:

Svetkovina Uznesenja BDM u Svetoj Mariji u znaku 230. godišnjice Župe

Svetkovina Uznesenja BDM u Svetoj Mariji u znaku 230. godišnjice ŽupeSVETA MARIJA, 14. i 15. 8. 2019.
U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, u srijedu 14. kolovoza, biskup Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, predvodio je svečanu euharistiju u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji u Međimurju.

U zajedništvu s mons. Mrzljakom na večernjoj svetoj misi bili su domaći župnik vlč. Pavao Markač, zatim preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole u Varaždinu i dekan Istočnovaraždinskog dekanata, preč. Antun Hoblaj, župnik u Prelogu i dekan Preloškog dekanata te drugi svećenici. Inače, ova sveta misa koju je predvodio apostolski administrator naše Varaždinske biskupije, a nakon koje je uslijedila tradicionalna procesija sa svijećama ulicama Svete Marije, bila je kruna trodnevne duhovne priprave kojom se ova vrijedna međimurska vjerska zajednica pripremala za svetkovinu Velike Gospe. Prve večeri trodnevnice svetu misu je predslavio vlč. Matija Vonić, župnik iz Draškovca, dok je dan kasnije predvoditelj misnog slavlja bio vlč. Ivan Kljunić, župnik iz Kotoribe.

Inače, na samu svetkovinu Uznesenja BDM, koja je ujedno bila u znaku 230. godišnjice Župe, svetu misu je u 7 sati predvodio domaći župnik vlč. Pavao Markač. U 9 sati je fra Željko Železnjak, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu, predvodio misu za bolesnike i medicinsko osoblje, dok je hodočasničku svetu misu u 11 sati predslavio preč. Antun Hoblaj. U 16 sati bio je euharistijski blagoslov i Večernica. U ovo poznato međimursko marijansko svetište svake godine o svetkovini Velike Gospe hodočasti tisuće vjernika. Mnogi od njih stigli su pješice ili biciklima kako bi se pomolili i poklonili Majci Božjoj.
 
Fotografije: Foto Frančić i Studio "Vipro"
Tekst: Goran Damjanić